Znam ten ból...w tamtym roku wysialam kapustę z trzech paczek ;) Z trzech paczek ogórków otrzymałam 200kg i to praktycznie w ciagu dwóch tygodni. W tym roku ogórki posiałam w róznych terminach i jeszcze posieję bo wolę taką opcję niż szukanie po nocach w internecie informacji na temat co jeszcze innego mogę zrobić z ogórka; nie mówiąc o kilkumiesiecznym wstręcie na widok zielonych;) Ja postanowiłam uprawiać to co lubię i jem w większych ilościach, trochę eksperymenów, i generalnie postawić na jakość a nie ilość (nie wiem jak ta teza ma się do 90 pomidorów, ale mam nadzieje ze się nie wyklucza;)edysqa pisze: Dla mnie jako poczatkujacej najgorsze jest to że nie wiem ile np posadzić ogórków, fasoli itd.
Ale edysqa moze Ci się przyda co znalazłam w jednej z ksiązek dotyczącej projektowania ogrodu (przepraszam za brak referencji, uzupełnię jak trafi znów do moich rąk, bo kopia była robocza dla mnie i spiesząc się nie zapisałam autora). Czas siewu nie zawsze zgodny z naszymi warunkami klimatycznymi (książka w orginale angielska)
warzywo_czas siewu_ średnia wydajnosć z rzędu 3m_czas od siewu do zbioru
Burak_ marzec-lipiec_6,8kg_2
Szpinak_marzec-sierpień_3,6-4,5kg_od 2,5
Sałata zielona_marzec-lipiec_15 główek_2
Kapusta_marzec-lipiec (sadzić dwa miesiące po siewie)_5-8główek_4,5
Kapusta włoska_ kwiecień-maj_(sadzić czerwiec) 5-8 główek_4,5
Brukselka_ marzec-kwiecień_5kg_6
Jarmuż_ kwiecień-maj (sadzić czerwiec-lipiec)_ 5,4kg_8
Brokuły_ kwiecień (sadzić maj-czerwiec)_ 5,4kg_4
Kalafior_kwiecień (sadzić czerwiec-lipiec)_5,4kg_4
Brukiew_,maj-czerwiec_3,6-6,4_od 7,5
Rzepa_marzec-lipiec_3,6 -6,4_5
Rzodkiewka_marzec-sierpień_ obfitość_1,5
Kukurydza_kwiecień-maj pod szkłem (sadzić - maj - czerwiec)_30-50 kolb_3
Bób_marzec-kwiecień, lipiec_3,6kg _3,5
Fasola karłowa_maj-czerwiec_3,6kg_od 3
Fasola Tyczna_maj -czerwiec_8-14kg_od 4
Groch_ marzec-czerwiec_9kg_od 3,5
Cebula (z nasion)_ marzec-kwiecień_ 3,6-4,5 kg_6,5kg
Cebula (z dymki)_ marzec-kwiecień_ 3,6-4,5 kg_ 5,5kg
Pory_ styczeń-marzec??!_ 20 porów_10
Ziemniaki_marzec-maj_11,3 kg_ od 3,5
Pomidory_marzec (sadzić maj)_ 9kg_ 5
Marchew_marzec-maj_ 3,6kg_od 5,5
Pietruszka_ marzec-kwiecień_6,8-9kg_od 7,5
Seler_luty-kwiecień (sadzić kwiecień - czerwiec)_5,4-6,4kg_od 7
Co do zasłony dla warzyw to u mnie sprawdza się słonecznik (w tym roku wysialam go częściowo z fasolą tyczną- w co drugie wsiewane nasionko słonecznika dodać trzeba było nasiona fasoli tycznej) i kukurydza.