Szparagi-uprawa,problemy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wyhodowałam piękne karpy szparagów
Nasiona szparagów można kupić bez trudu w niemal każdym sklepie ogrodniczym. Oczywiście w tym momencie mogą już być wykupione, bo ciutkę późno na siew.
Zielonym do góry!!!
Re: Szparagi
witam mam pytanie do znawców tematu posadziłam karpy przetrzymane 3 dni po przesyłce
w paczce ,i mam pytanie ile czasu może minąć zanim coś zielonego wyrośnie, boję się, że mogą
się nie przyjąć
Karina
w paczce ,i mam pytanie ile czasu może minąć zanim coś zielonego wyrośnie, boję się, że mogą
się nie przyjąć
Karina
pozdrawiam Karina
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
do pouder
Z tego co wiem, one są bardzo żywotne. Wystarczy jak je namoczysz porządnie i wysadzisz.
Jeśli mają jakieś zielone gałązki to je przytnij, one i tak wypuszczą nowe.
Do Kasencji
Karpy wręcz rewelacyjne. Czy to jakaś odmiana te nasionka co kupiłaś?
Aż się wierzyć nie chce, że takie piękne porosły.
Z tego co wiem, one są bardzo żywotne. Wystarczy jak je namoczysz porządnie i wysadzisz.
Jeśli mają jakieś zielone gałązki to je przytnij, one i tak wypuszczą nowe.
Do Kasencji
Karpy wręcz rewelacyjne. Czy to jakaś odmiana te nasionka co kupiłaś?
Aż się wierzyć nie chce, że takie piękne porosły.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Tak też myślałam, że to musi być jednak jakaś odmiana i właśnie ją sobie zamówiłam
bo tylko taka jest właściwie dostępna.
bo tylko taka jest właściwie dostępna.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2013, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Narobiliście mi smaka z tymi szparagami. Powiedzcie mi proszę, czy z jednej karpy wyrasta jeden szparag ? Na focie Kasencji widziałem ich kilka. Czy mogę je posadzić na obrzeżach foliaka ( 30 cm ).
Przyznaję się bez bicia, nie czytałem nic o ich uprawie, proszę więc o wyrozumiałość.
Przyznaję się bez bicia, nie czytałem nic o ich uprawie, proszę więc o wyrozumiałość.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Raczej poczytaj, to duże rośliny i mają duże wymagania żywieniowe.
Potrzebują specjalnego miejsca dla siebie, żeby coś z tego było.
Potrzebują specjalnego miejsca dla siebie, żeby coś z tego było.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 mar 2013, o 11:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to pozostaje mi market
Jokaer dzięki za odpowiedż ale zielonego nic nie było same karpy, siedzą w ziemi 2 tygodnie
i nic nie widać dlatego się martwię
i nic nie widać dlatego się martwię
pozdrawiam Karina
- jokaer
- -Moderator Forum-.
Na pewno wyjdą, na wszelki wypadek możesz delikatnie sprawdzić,
czy są tam jeszcze te karpy, czy je nic nie zeżarło. Ale baardzo delikatnie, żeby czegoś nie uszkodzić.
czy są tam jeszcze te karpy, czy je nic nie zeżarło. Ale baardzo delikatnie, żeby czegoś nie uszkodzić.
A to jeszcze mam pytanie - czy jak zostawię z już istniejącej karpy na nasiona - to będą się nadawały na wysianie nowych karp w przyszłym roku?
U mnie miasto małe to może dlatego - ale w sklepie nie mieli pojęcia skąd wziąć nasiona, a tym bardziej karpy.
U mnie miasto małe to może dlatego - ale w sklepie nie mieli pojęcia skąd wziąć nasiona, a tym bardziej karpy.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Sklepy zwykle zaopatrują się w hurtowniach, dziwne więc, że "nie mieli pojęcia skąd wziąć" - nawet jeśli miasto jest małe, to wystarczyło po prostu zapytać, bo na rynku w tym momencie są nasiona szparagów od PNOS, Plantico, Vilmorina, Legutki, nie ma raczej problemu z zamówieniem tego w hurtowni, cena - 2-3 PLN. Jeśli w sklepie mają klienta w nosie (u nas - w małym mieście - nie ma problemu z zamówieniem sobie u sprzedawcy jakichś nasion, wystarczy podać nazwę i jeśli to możliwe firmę i po prostu sprowadzają z hurtowni) , to przecież zawsze można zamówić przez internet - w którymś z internetowych sklepów ogrodniczych, dopłacisz tylko parę złotych za przesyłkę listem poleconym czy zwykłym.
Z karpami oczywiście gorzej, w sklepie się raczej tego nie kupi (na razie za mały popyt, problem z przechowaniem, itp).
Co dopierwszego pytania: jak rozumiem, zamierzasz zebrać nasiona jesienią i wysiać wiosną. Czemu nie, trzeba tylko zbierać dojrzałe nasiona i przechować w chłodnym miejscu.
Z karpami oczywiście gorzej, w sklepie się raczej tego nie kupi (na razie za mały popyt, problem z przechowaniem, itp).
Co dopierwszego pytania: jak rozumiem, zamierzasz zebrać nasiona jesienią i wysiać wiosną. Czemu nie, trzeba tylko zbierać dojrzałe nasiona i przechować w chłodnym miejscu.
Zielonym do góry!!!
W wielkim necie znajdziesz nasiona paru odmian i gotowe do posadzenia karpy po 2zł. Oczywiście możesz też wysiać samodzielnie zebrane nasiona lub podzielić własną karpę.