Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Asia712
50p
50p
Od: 17 gru 2012, o 01:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Juka - żółkną jej liście.

Post »

Ja mam takie małe pytanie odnośnie juki, mianowicie chodzi mi o te małe odrosty z pędu. Mam jukę jakoś od lipca, wypuszczała te malutkie odrosty, które uschły przez zimę. Teraz zaczęła wypuszczać nowe. Czy jest szansa, ze one będą rosły? Nie wiem szczerze mówiąć czy to moja wina, że tamte uschły czy po prostu juka tak ma :)
Pozdrawiam, Joanna
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asia712 pokaż no ty tą roślinę. :wink:
mateusz84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 kwie 2013, o 23:21

Re: Przelana juka !!

Post »

Witam,

Mam całkiem sporą jukę całkiem ładnie się chowała pomimo tego że rzadko jesteśmy w domu i rolety często zamknięte. Ale ostatnio przed świętami została chyba za mocno podlana bo po kilku dniach świąt gdy wróciliśmy woda wciąż stała w doniczce :( Juka też straciła na objętości i pojawiło się sporo żółtych liści (już urwane na zdjęciach). Po przeczytaniu instrukcji w tym poście właśnie wyjąłem jukę z doniczki i faktycznie wszystko tam pływało. Włożona jest właśnie do nowej doniczki, mokra ziemia schnie w starej. I tu pytanie o pomoc - czy w opinii ekspertów na forum z korzeniami wszystko OK? czy warto coś jeszcze zrobić czy tylko czekać aż trochę przeschnie?

Parę fotek juki i korzeni.
http://imageshack.us/g/837/p1040226m.jpg/

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Szkoda by mi było tak dużego już drzewka.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Po pierwsze to nie juka tylko dracena fragrans. Korzenie nie wyglądają tragicznie, osuszyć z dwa dni, wyciąć nadgniłe, miejsca cięć zasypać cynamonem lub miałem z węgla grillowego, na dno nowej sporo większej doniczki (minimum 30 c średnica górna i plastikowa nie ceramiczna, z obowiązkowo wywierconymi otworami w dnie ok 6-12 otworów wiertłem fi10) dać drenaż z keramzytu lub grubego żwiru, podsypać ziemi posadzić dracenę tak by ładnie rozłożyć system korzeniowy przesypując go ziemią. Nie podlewać dopóki podłoże nie będzie suchutkie na popiół wręcz. Zapewne straci sporo liści po tym zalaniu ale jeśli będzie je traciła zbyt intensywnie można odmłodzić ale to już inny temat jeśli nie wypali to co napisałem. :wink:
ania310579
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 kwie 2013, o 09:45

Post »

Witam.Mam problem z moja yuka.Maz przesadzil ja do wiekszej doniczki, stoi przy oknie balkonowym gdzie ma duzo swiatla i mino tego zaczynaja dolne liscie opadac i zolknac. Co moze byc przyczyna? :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
YaYuka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 kwie 2013, o 17:42

Post »

Witam serdecznie podpinam się pod wątek - żeby nie zakładać nowego . Choć nie wiem czy byłoby lepiej założyć swój wątek ?
Mam juke - jak widać za zdjęciu , która bardzo źle wygląda . Jest to odnoga która mi została po juce która miała takie odnogi trzy . Niestety od 4 lat rośnie w ten sposób. A teraz - być może przez zalanie - wygląda tak . Czyli liście się poskręcały i zaczynają się mocno przebarwiać . Do tego ta część poniżej zielonych liści stała się miękka , jakby pusta w środku . Na tą chwilę wyciągnąłem ją z doniczki , żeby obejrzeć korzenie . Korzenie są dziwne , bo rosną jakby do góry ?! Może za mała doniczka , a może to wina ... braku drenażu ? Rosła w samej ziemi i podlewana jest od góry . Teraz córka zaczęła sama podlewać i wydaje mi się że chyba podlewa zbyt często ... To mój wstęp , jakby co odpowiem na wszelkie pytania lub dołączę zdjęcia ... Na razie nic mi nie przychodzi do głowy , co by opisać ... proszę o radę , bo bardzo mi na niej zależy !
Obrazek
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Yagod pisze:Cześć,
Juka podlewana jak ma sucho (na palec), woda przelatuje do podstawka na którym znajduje się keramzyt (doniczka z kwiatem jest na podwyższeniu coby korzeń nie namókł). Ostatnio podlana wodą z nawozem (dwa dni temu). Na światło nie może narzekać, stoi prawie w oknie tarasowym, lekko w koncie (na zdjęciu).
Nie wiem czy coś złego się z nią nie dzieje. Jakieś trzy tygodnie mocno zgięła się ku światłu. Tydzień temu podwiązałem dwie łodygi do kija przez co zbliżyły się do siebie. Trzy dnie temu zauważyłem, że dość licznie oklapły jej liście jednak nie widzę zmiany kolory, może lekko pobladły.
Czy powinienem się martwić? Wiem, że liście u dołu odpadają jednak chyba nie wszystkie tak nagle.

http://img6.imageshack.us/img6/2273/dsc3080c.jpg Zdjęcie z uwagi na rozmiar zamieniłam na link /KaRo

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Bartek
Wiem, że sprawy dotyczące odmładzania juk są w innym dziale, jednak moje pytanie nie jest jednoznaczne. Niestety przegapiłem moment obracania juki i wygięły sie mocno do światła (teraz jeszcze mocniej niż na zdjęciu. Podparłem kijkiem i obróciłem o 180 stopni, ale juka się nie prostuje. Zastanawiam się czy nie pociąć jej na kawałki (serce krwawi jak to piszę) i nie ukorzenić w wodzie. Mam wrażenie, że juz się nie wyprostuje, a szkoda mi jej. Może uciąć w miejscu zgięcia oczyścić od dołu z liści i wsadzić do nowej doniczki lub wody? Co radzicie?

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
Asia712
50p
50p
Od: 17 gru 2012, o 01:31

Post »

Jeżeli pień jest miękki, tzn że coś jest nie tak. Njaprawdopodobniej gnicie. Ja również czekam, może ktoś się wypowie :)
Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54

Post »

Nie jestem ekspertem od juk, ale w doniczce bezwzględnie musi być odpływ. Jukę lepiej jest przesuszyć niż zalać. Moim zdaniem jak pień jest miękki, to szanse na przeżycie rośliny raczej marne. Ja na twoim miejscu ucięłabym jakieś 5 cm poniżej ostatniego liścia i próbowała ukorzenić pióropusz. Miejsce cięcia posypać cynamonem lub sproszkowanym węglem drzewnym i posadzić do ziemi do juk i palm, lub nawet do zwykłej uniwersalnej ale z dodatkiem żwirku w celu rozluźnienia podłoża. Podlewać lekko żeby ziemia była wilgotna a nie mokra - woda nie może stać w podstawce. Ustawić w lekko zacienionym miejscu dopóki nie zaczną wyrastać nowe liście.
To jest moje zdanie i oczywiście można się z nim nie zgodzić, ale ja tak właśnie bym zrobiła. Życzę powodzenia ;:333
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31

Post »

Cześć,
mam kolejny kłopot z juką której zdjęcia wcześniej załączałem. Przema nie m ana forum dlatego wstrzymałem sie z jej cięciem, ale chyba odczytała moje myśli i zastrajkowała :(

Konkretnie jej łodyga zaczęła rdzewieć, a może lepszym określeniem byłoby drzewieć. Nic w tym dziwnego gdyby było to od dołu jednak drzewieje na całej długości. Poza tym widać jakby się marszczyła. Po drugie zauważyłem brązowe plamki na liściach ale jest ich niedużo więc może uszkodzenia mechaniczne. Niestety juka stanęła w miejscu i ani rusz. Szukałem przędziorków, ale roślina jest czysta więc to nie to. Czy kurz może powodować takie objawy ponieważ na jej liściach trochę się go osadziło. A może to za mała doniczka? Chyba już popadam w paranoję :)
Proszę o poradę.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Jukka jest anemiczna i wypłoniona. Potrzebuje światła!
Co z tego, że stoi przy oknie, jak w zasadzie poniżej niego?
Lepiej by było, jeśli miejscówkę znalazłaby na parapecie, jednak przypuszczam, że jest zbyt duża.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Najlepiej by jej było w cieniu na świeżym powietrzu ;:3
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Tak, w cieniu, ale jako okres przejściowy.
Jukka rośnie w pełnym słońcu!
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

ja swoje mam nad oczkiem i rosną znakomicie pełne słońce od rana do nocy
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2013, o 18:16

juka - opadające liście

Post »

Cześć,
rok temu kupiłem jukke, zawsze ładnie się prezentowała, ale od kilku miesiący zaczynały pierw usychać jej liście - żółknąć (w zime), a teraz na najwyższym szczycie praktycznie wszystkie oklapły, zrobiły się miękkie. Podejrzewam, że ją przelałem (choć jakoś szczególnie dużo wody nie lałem) - chyba dlatego, że podczas zimy nie ograniczyłem jej podlewania.
Mimo wszystko nie wiem czemu liście usychały i żółkły pierw, a teraz miękkie się zrobiły. Niżej daje zdjęcia, bardzo proszę o upewnienie mnie czy jest przelana. Wiem, że wtedy będziecie kazać mi ją odmłodzić, ale mimo wszystko nie chcę tego, podoba mi się taka jaka jest. Co robić? Wyjąć bryłę i przesuszyć? Czy torf kokosowy jest właściwy (nie zmieniałem nic od początku)? Czy liście, które są już oklapłe nigdy nie odzyskają wigoru?

http://imageshack.us/a/img833/2364/20130527175659.jpg
http://imageshack.us/a/img23/405/20130527175720.jpg
http://imageshack.us/a/img46/6262/20130527175736.jpg
http://imageshack.us/a/img94/4917/20130527175825.jpg
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”