Papryczka chili-jak pielęgnować
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować
Siej, rozdasz gościom, może skiełkuj na płatkach, bo nie wiadomo jak owoce były traktowane, mogą wcale nie wzejść
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na obrazku wygląda jak Birds Eye ... peperoncini to ogólna nazwa
O! To już konkret. Wpisałem w wiki i jednak he he, chyba nie uda mi się nic wyhodować
Mimo wszystko jednak spróbuję, ale z tylko jedną sztuką a nasiona, jeśli będą kiełkowalne itp itd posieję na drugi rok i na akcję tez mogą się nadać ;)
D:Plant height: up to 2 m
Mimo wszystko jednak spróbuję, ale z tylko jedną sztuką a nasiona, jeśli będą kiełkowalne itp itd posieję na drugi rok i na akcję tez mogą się nadać ;)
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam . Wsiałam bodajże w lutym dwie odmiany papryki chili. Nasionka były moje tzn. wyjęłam je z ususzonych, kupionych w zeszłym roku na targu papryczek. Jedna odmiana rośnie i kwitnie tak jak Wasze. A ta druga jest jakaś dziwna: niska krępa nie rośnie w górę tylko wszerz. Nasionka wydłubałam z papryczki w kształcie jakby truskawki. Czy wiecie może jak taka odmiana się nazywa. Znając nazwę łatwiej mi będzie sprawdzić czy wszystko z nią w porządku.
Druga sprawa, która mnie nurtuje: moje wysokie papryczki wypuszczają dołem dziki i ja te dziki systematycznie im usuwam (tak jak u pomidorów), tymczasem na Waszych zdjęciach widzę, że Wy tych dzików nie ruszacie. Możecie mi to łopatologicznie wytłumaczyć bo w temacie papryk jest to moje pierwsze doświadczenie.
Druga sprawa, która mnie nurtuje: moje wysokie papryczki wypuszczają dołem dziki i ja te dziki systematycznie im usuwam (tak jak u pomidorów), tymczasem na Waszych zdjęciach widzę, że Wy tych dzików nie ruszacie. Możecie mi to łopatologicznie wytłumaczyć bo w temacie papryk jest to moje pierwsze doświadczenie.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
I ja dopiero zaczynam przygodę z paprykami, ale wydaje mi się, że tych ,,wilków" zwłaszcza u ostrych się nie usuwa
Kasia
Pomidory, bakłażany i papryki słodkie nie są w stanie utrzymać zbyt wielu pędów z owocami, bo ich owoce są duże i istnieje zagrożenie pustych, lub słabo owocujących pędów, krzaków załamujących się pod własnym ciężarem itp. Owoce chili są raczej drobne i jest ich dużo na krzaku, dlatego lepiej zostawić krzak, żeby się silnie krzewił. Ja w chili urywam kilka dolnych odrostów, tylko kilka pierwszych, żeby osiągnąć taką drzewkowatą formę, ale można i wcale nie obrywać. Podobnie się postępuje z większością pomidorów koktajlowych.
- whitedame
Dzięki Alembik za wyjaśnienia w sprawie dzików, już ich nie dotknę.
A co z tą truskawkową papryką? Może uda mi się jutro zrobić zdjęcie to ktoś rozpozna.
A co z tą truskawkową papryką? Może uda mi się jutro zrobić zdjęcie to ktoś rozpozna.
Beata
kształt jakby truskawki a kolor czego?
Ja mam od Dorotki 'Calabrese Tondo' ..i żółtą czereśniową 'Gelber Kirschpeperoni', może coś w tym stylu masz
Ja mam od Dorotki 'Calabrese Tondo' ..i żółtą czereśniową 'Gelber Kirschpeperoni', może coś w tym stylu masz
- whitedame
Karminowo-czerwony kolor, smak średnioostry, używałam jej do korniszonów. Martwi mnie to, że razem siane, te pierwsze mają po 30-40 cm wysokości a te truskawkowe ok. 8 cm. Są za to gęste, krępe tak jakby brak wysokości rekompensowały sobie szerokością
Beata
whitedame a moze to ta:
Cherry Bomb
Cherry Bomb
- whitedame
Dokładnie taka, dziękuje pięknie Oceniam wg wielkości liścia.
Jeśli to one, czy jest szansa, że jak się ociepli to podrosną?
Jeśli to one, czy jest szansa, że jak się ociepli to podrosną?
Beata
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to nie będzie coś w stylu akcyjnego Peperoncino Picante? - podobne do Peppadew i właśnie takie przyjemnie ostre w smaku
Jak idą teraz wszerz to spokojnie Nabierają 'masy' a jak będzie cieplej to skoczą w górę
U mnie niektóre odmiany - Fatalii, bishopy i habanerki inne niż white też tak rosną...
Jak idą teraz wszerz to spokojnie Nabierają 'masy' a jak będzie cieplej to skoczą w górę
U mnie niektóre odmiany - Fatalii, bishopy i habanerki inne niż white też tak rosną...
- Gleba
- 100p
- Od: 14 lut 2013, o 10:40
Nie obrywajcie chili wilków, ewentualnie wierzchołki z pierwszymi kwiatami włącznie! Roślina ma być krępa, a usuwanie pędów bocznych ją przerzedzi, co doprowadzi do małej liczby owoców .. Ten zabieg wykonuje nawet u papryk chili, które pędów bocznych nie wypuszczają, roślina szybciej się skupia na owocach.
Zmieniłam zdanie, ponieważ wcześniej pisałam, że niektóre gatunki zostawiam aby rosły naturalnie. I teraz mam za swoje ... Papryka z Boliwii ma już metr? Wysokości!
Zmieniłam zdanie, ponieważ wcześniej pisałam, że niektóre gatunki zostawiam aby rosły naturalnie. I teraz mam za swoje ... Papryka z Boliwii ma już metr? Wysokości!
Słoneczko, wyjdź!