Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1
Re: juka - opadające liście
Może brakuje jej światła... To normalne, że na zimę gubi liście, ale te górne są trochę niepokojące. A tak poza tym, to piękna juka
Pozdrawiam, Joanna
- GeorgeLucas
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podłoże kokosowe nie ma substancji odżywczych, używa się go tylko do wysiewu nasion. Przesadź ją do większej donicy z ziemią do palm i juk.
http://dream-garden.pl/pl/ziemia-do-pal ... n-5-l.html
Coś takiego zakupić? To wtedy od razu większy wkład bym zakupił tak, żeby wpasował się idealnie w tą donicę, bo jak widać trochę za mały jest. Czy może być jukka bezbośrednio w donicy?
Przed przesadzeniem oczyścić dobrze bryłę korzeniową? Ma przeschnąć? Jak to ma się odbyć?
Asia712, mi też się bardzo podoba, dlatego nie chcę jej ciąć.. Czyli żółknące i usychające liście w zimę to normalne w naszych warunkach? Bo szczerze to ta góra była obfita, teraz na górze z 1/3 liści została.. Światła nie wiem czy brakuje, pogoda za oknem jej jaka jest, nieraz kilka dni szarówy, a nieraz cały dzień wpada słońce do mieszkania. Jeśli wpada to ma tak jak na tych zdjęciach. Okna mam tylko na zachód.
Dzięki za pomoc:) !
Coś takiego zakupić? To wtedy od razu większy wkład bym zakupił tak, żeby wpasował się idealnie w tą donicę, bo jak widać trochę za mały jest. Czy może być jukka bezbośrednio w donicy?
Przed przesadzeniem oczyścić dobrze bryłę korzeniową? Ma przeschnąć? Jak to ma się odbyć?
Asia712, mi też się bardzo podoba, dlatego nie chcę jej ciąć.. Czyli żółknące i usychające liście w zimę to normalne w naszych warunkach? Bo szczerze to ta góra była obfita, teraz na górze z 1/3 liści została.. Światła nie wiem czy brakuje, pogoda za oknem jej jaka jest, nieraz kilka dni szarówy, a nieraz cały dzień wpada słońce do mieszkania. Jeśli wpada to ma tak jak na tych zdjęciach. Okna mam tylko na zachód.
Dzięki za pomoc:) !
- GeorgeLucas
- 200p
Tak, kup taką ziemię jak pokazałeś - do palm, juk, i dracen. Nic nie oczyszczaj z poprzedniej ziemi, po prostu wyjmij ją ze starej donicy i wsadź do większej z nową ziemią. Przynajmiej ja bym tak zrobił
Dobrze. Tak zrobię.
A co do pytania czy opadnięte liścią mają szanse wrócić do poprzedniego stanu?
A co do pytania czy opadnięte liścią mają szanse wrócić do poprzedniego stanu?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Warto poczytać te wątki ,zapraszam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=3938
Dzięki. wszystko przeczytam!
Jeszcze tylko jedno pytanie ponowie, czy wkład do doniczki jest konieczny? Bo w temacie o przesadzaniu nic nie ma na ten temat.
Jeszcze tylko jedno pytanie ponowie, czy wkład do doniczki jest konieczny? Bo w temacie o przesadzaniu nic nie ma na ten temat.
- GeorgeLucas
- 200p
Jaki wkład do doniczki, nie rozumiem o co ci chodzi.
To w czym znajduje się bryła korzeniowa, a to z kolei znajduje się w doniczce to brązowe u mnie w jucce, ma otwory na dole, żeby nadmiar wody spływał. Ja mówię na to wkład, nie wiem jaka jest fachowa nazwa?
Na pewno chodzi o doniczkę produkcyjną i osłonkę ozdobną. Przy przesadzeniu rośliny wybierz doniczkę z otworami na dnie, dodaj drenaż i jeśli chcesz to włoż to wszystko do ozdobnej osłonki (większej doniczki). Najlepiej jeśli osłonka też będzie miała otwory odpływowe, bo bez tego woda po prostu będzie się zbierać i roślina utonie. To wszystko daj na podstawkę w której będzie się zbierał nadmiar wody.
pzdr, andrzej
mck1 pisze:To w czym znajduje się bryła korzeniowa, a to z kolei znajduje się w doniczce to brązowe u mnie w jucce, ma otwory na dole, żeby nadmiar wody spływał. Ja mówię na to wkład, nie wiem jaka jest fachowa nazwa?
Ja na zdjęciu widzę brązową plastikową doniczkę,ktora jest włożona do ozdobnej osłonki.Doniczkę brązową trzeba wyrzucić i kupic nową większą i do niej wsadzić kwiatka.
Albo jeszcze lepiej - nie wyrzucać i zachować na przyszłość. Na pewno się przyda.an_na pisze:mck1 pisze:Doniczkę brązową trzeba wyrzucić i kupic nową większą
pzdr, andrzej
Po rozmiarze jukki stwierdzacie, że ta doniczka jest za mała? Czy po prostu przy przesadzaniu zawsze trzeba włożyć do ciut większej? Byłem dzisiaj w ogrodniczym i niestety nie mają tego rozmiaru doniczek, tak, żeby pasowała do mojej osłonki. Kupiłem jedynie ziemię i zastanawiam się co robić.
Dodam, że nigdy przy podlewaniu nie było sytuacji, że woda zbierała się w osłonce, z kolei jak wlewałem wodę do osłonki to znikała, czyli otwory nie są zapchane.
Zauważyłem, że te miejsca, które jedno z nich zaznaczyłem na zdjęciu są takie miękkie, jakby puste w środku (tylko te na szczycie, niższe piętra są ok)... Tzn., że jest przelana? Czy może zła ziemia i brak składników odżywczych? Czy może jeszcze coś innego?
Chciałbym się mylić, ale czy to oznacza, że ta część już nie odżyje?
Dodam, że nigdy przy podlewaniu nie było sytuacji, że woda zbierała się w osłonce, z kolei jak wlewałem wodę do osłonki to znikała, czyli otwory nie są zapchane.
Zauważyłem, że te miejsca, które jedno z nich zaznaczyłem na zdjęciu są takie miękkie, jakby puste w środku (tylko te na szczycie, niższe piętra są ok)... Tzn., że jest przelana? Czy może zła ziemia i brak składników odżywczych? Czy może jeszcze coś innego?
Chciałbym się mylić, ale czy to oznacza, że ta część już nie odżyje?