Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Jak jutro przewie się deszcz choć na chwilę to może jakoś uda mi się wybrać do warzywniaka z aparatem.
To tylko jakieś 30 metrów, ale dziś się pośliznąłem i wracałem do domu chyba z 30 minut.
Teraz siedzę przy kompie praktycznie unieruchomiony, nawet nie mogę się położyć...
Najwyżej wyślę kogoś z domowników po pracy na sesję zdjęciową.
Obawiam się że brunatna plamistość, ale nie mam pewności, ponieważ to mój "pierwszy raz" z pomidorkami i warzywniakiem ogólnie.
Jeszcze w sobotę porażonych liści było dosłownie kilka, a dziś już tragedia, chyba nie ma zdrowego krzaka.
Z środków, które ewentualnie mogłyby się nadać mam miedzian, topsin, amistar, ale nie wiem czy można je zastosować, a przede wszystkim nie mam pewności co dopadło moje pomidorki :(
Jutro wstawię zdjęcia i będę czekał na opinie, przerwę w opadach i kogoś litościwego kto wykona za mnie oprysk, bo ja niestety chwilowo inwalida :evil:
Pozdrawiam, Jacek
Pabblo_Pl

Radomil Gold

Post »

Kupiłem Radomil gold 2 opakowania po 10 g data ważności 06.2014 ale z racji tego że pomidory posadziłem w tunelu to go nie wykorzystam..

Chętnie odsprzedam jeśli ktoś potrzebuje lub wymienię na nasionka pomidorów Rosyjskich :)

Proszę o pw jeśli ktoś by chciał..

Do moderatorów proszę nie usuwać postu, w dziale giełda nie mam wystarczającej ilości postów żeby pisać..

Pozdrawiam

P.S

Jacku nie wahaj się prosić o pomoc bo szkoda sadzonek..
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co prawda Jurowce leżą trochę drogi od powiatu jarosławskiego w którym aktywny jest komunikat o zarazie ziemniaczanej ale to niczego nie wyklucza zważywszy stan pogody.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

bio od soboty chore? długo czekasz.
Jeśli podejrzewasz, że to brunatna plamistość to zrób oprysk, a jeśli to niemożliwe to podlej roztworem Topsinu. Oprysk powinien zadziałać, jeśli środek zdąży wyschnąć. Przy takiej pogodzie, jaką masz to i pleśnie mogą sie pojawić.
Jeśli to zaraza to Topsin się nie nadaje
Nnina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 lut 2013, o 19:53

Post »

Nnina

Przestań opryskiwać pomidory tym wynalazkiem :!: :!: :!: . Ten objaw to niedobór potasu spowodowany Twoimi radosnymi opryskami.
forumowicz. Czy w jakiś sposób (poza zaprzestaniem oprysków) mogę im pomóc? Czy podlewanie gnojówką z pokrzyw to dobre rozwiązanie??
bogdanyk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 maja 2013, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Schnięcie liści w fazie wzrostu przy pomidorach Bawole serce

Post »

Witam.
Mam taki problem. Od kilku dni zauważyłem że liście w dolnej i górnej partii rośliny zaczynają więdnieć i usychają. Są to młode roślinki w fazie wzrostu od 10 cm do 30 cm. Próbowałem wrzucić zdjęcia , ale niestety nie mam pojęcia jak to się robi (próbowałem , ale nic z tego nie wyszło). Czekam na pomoc od osób które mają rozeznanie w tym temacie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Witaj na forum,
wstaw chociaż link do zdjęć,
na drugi raz umieszczaj pytanie od razu w odpowiednim wątku.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
mikotka
50p
50p
Od: 7 mar 2013, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bioy współczuję choróbska.

Skoro zaraza już się pojawiła, mam pytanie kiedy wykonuje się pierwszy oprysk pomidorów w gruncie (mam infinito w tym celu). Czy czekać aż zaraza przybliży się w moje rejony czy raczej już teraz szukać bezdeszczowej pogody aby robić oprysk?

pozdrawiam
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Nnina ktoś z fachowców, praktyków pomidorowych, już nie pamiętam czy to forumowicz czy Ludwik, powiedział, że jeśli podłoże przygotowane jest 'na bogato' przed posadzeniem sadzonek to nie ma potrzeby nawożenia aż do mw 3 kwitnącego grona. Jedyne niedobory jakie mogą się pojawić to niedobory magnezu, wystarczy wówczas oprysk siarczanem magnezu.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nnina pisze:
Nnina

Przestań opryskiwać pomidory tym wynalazkiem :!: :!: :!: . Ten objaw to niedobór potasu spowodowany Twoimi radosnymi opryskami.
forumowicz. Czy w jakiś sposób (poza zaprzestaniem oprysków) mogę im pomóc? Czy podlewanie gnojówką z pokrzyw to dobre rozwiązanie??
Nie kijem go- to pałą :lol:

Jak nie zmienisz podejścia do pomidorów, to mam obawy ,czy się doczekasz owoców.

Nie nawoźcie pomidorów w temperaturze powietrza i gleby poniżej ich minimum życiowego.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do Jarosławia w linii prostej mam pewnie nie wiele ponad 35 km, do granic powiatu jarosławskiego o wiele mniej :(
Próbuję jakoś wyjść do warzywniaka, ale nie bardzo daje radę, może później mi się uda...
Pod oknem mam kilka w doniczce, stały 5 dni na deszczu i wyglądają okropnie, pewnie już nie da się ich uratować ;:174
Czy to zaraza, czy coś innego i jak z tym walczyć?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam, Jacek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Kilka dni temu miałem zgłoszenie ewidentnej zarazy ziemniaczanej z Przeworska a PIORiN milczy na temat powiatu przeworskiego.

W tej sytuacji te komunikaty, póki co, są dla mnie niewiarygodne . Warunki temperatury i wilgotności sprzyjają wystąpieniu ZZ w dowolnym miejscu Polski. Skoro pojawiła się w jednym rejonie kraju, to znaczy, że zarodniki są w powietrzu.
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz - czy mógłbyś proszę rzucić okiem na moje niedobitki i powiedzieć co z tym zrobić?
Pozdrawiam, Jacek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”