Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory- oprysk kwasem mlekowym

Post »

Sprawa jest bajecznie prosta. Zainteresowani otrzymają ode mnie przepis taki, że właściwie nic w nim nie można sp... ć. Wyznaczą sobie 2-3 krzaki pomidorów i wykonają opryski co 10 dni. Próby na pomidorach parapetowych wykonałem, Monika mi w tym też dużo pomogła. Pomidory przeżyły i losu swojego dopełnią na balkonie. Nawet nieźle wyglądają co dziś zilustrowałem.

A kwaśne mleko faktycznie zostawmy sobie na kaca po letnich grillach. No, można będzie ewentualnie wykorzystać osad z fermentacji . ;:306
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

forumowicz nie wiem, czy w tym bałaganie widać, ale zaczynają być widoczne różnice, dwa z prawej podlewane 3x, są dużo większe, korzenie też u tych mocno ruszyły, no ale dalej nie jestem na 100% pewna czy to działanie kwasu, oprysku jeszcze nie robiłam
Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Sadzonki super ;:215

Dobrze, że testujesz system korzeniowy, bo sam wygląd świadczy, że preparat nie uszkadza korzeni. To już mamy dwie rzeczy pewne. Druga to taka, że E-327 nie uszkadza liści.

Pozostaje najważniejszy test. :tan
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Jakie miałeś pH E-327?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ponieważ nie mam możliwości miareczkowania/ dwa laboratoria z którymi miałem kontakt zlikwidowano/ zobojętniałem z nadmiarem wapnia i taki też sposób zaproponuję zainteresowanym. Kwas mlekowy i tak się będzie uwalniał w miarę wchłaniania wapnia przez roślinę napędzając pompę protonową w komórkach szparkowych.
Awatar użytkownika
pawel1000
50p
50p
Od: 20 maja 2012, o 20:44

Post »

forumowicz czy ja też mogę dołączyć do testu?
Chętnie przetestuję na kilku krzaczkach.
Pozdrawiam Paweł.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też chciałbym dołączyć.
Jerzy
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Mikar pisze:Też chciałbym dołączyć.
Dobrze, będzie więcej chętnych, to i wyniki będą bardziej miarodajne.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Drobnoutroje o działaniu korzystnym, inaczej EM, a w tym wypadku bakterie mlekowe, o których wspomniął forumowicz w pierwszych postach, stosowane są powszechnie do opryskiwania niechemicznego. Bardzo ważne jest stosowanie mleka "prosto od krowy", bo ono zawiera żywe bakterie (i samo by się skisło, zostawiona w temperaturze kuchennej/pokojowej przez noc). Kto jak ja ma tylko dostęp do wyjałowionego mleka "uchate", musi sobie pomóc w inny sposób dodając coś, gdzie owe bakterie są, np. jogurt, kefir, żur w butelce albo robiony zakwas.
pozdrawiam, Gunnar
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przestrzegam przed opryskiem samym zakwasem. Powoduje zmiany na liściach, czego doświadczyłem osobiście w trakcie lutowych prób na pomidorach na parapecie.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

GunnarSK pisze:Drobnoutroje o działaniu korzystnym, inaczej EM, a w tym wypadku bakterie mlekowe, o których wspomniął forumowicz w pierwszych postach, stosowane są powszechnie do opryskiwania niechemicznego. Bardzo ważne jest stosowanie mleka "prosto od krowy", bo ono zawiera żywe bakterie...
GunnarSK, mleko od krowy mam. Co dalej radzisz? Kupiłam EM-y, bo te ciągłe deszcze dają się we znaki pomidorkom. Mogę zrobić eksperyment, kilka sadzonek pryskając EM-ami a kilka identycznych... I tu problem czym. Rozcieńczoną serwatką?
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

No proszę jak poszperałam to i watek pomidorowy znalazłam . Na 4 szt pomidorów zauważyłam żółte przebarwienia . Pogoda od tygodnia fatalna , nie było na co czekać , porażone liście oberwałam , pomidory opryskałam zakwasem w/g receptury forumowicz . Wczoraj było słonecznie , dziś od rana raz deszcz , raz słońce . Pomidory wyglądają dobrze .
Koktajlowy malinowy
zdjęcie z soboty
Obrazek
Zdjęcie dzisiejsze

Obrazek
Białe naloty to osad z pylących drzew , schodzą pod palcami .
Następne w kolejności będą San Marzano , jakieś plamki ciemne dziś dojrzałam , pryskane będą jak zakwas się zrobi , wczoraj ciasto robiłam , a dziś chlebek upiekłam . Za dwa dni nowy żurek powinien być gotowy.

Mlekiem pryskałam dwa lata temu , efekt był marny , szybko musiałam przeprosić chemiczne środki .
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

BozenkaA pisze:GunnarSK, mleko od krowy mam. Co dalej radzisz? Kupiłam EM-y, bo te ciągłe deszcze dają się we znaki pomidorkom. Mogę zrobić eksperyment, kilka sadzonek pryskając EM-ami a kilka identycznych... I tu problem czym. Rozcieńczoną serwatką?
Jak najbardziej możesz pryskać rozcieńczoną serwatką, a dokładnych proporcji nie znam.
pozdrawiam, Gunnar
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Albo niedopatrzyłam się przepisu na zakwas, albo forumowicz podawał go tylko na PW.
Zakwas robię co tydzień więc materiału doświadczalnego mi nie braknie. Tylko, że ja go robię z dużą ilością czosnku. Czy to nie zaszkodzi?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Jak robisz zakwas Beatko?
ODPOWIEDZ