Pomidory - nawożenie

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czym nawozić pomidory>

Post »

Na pierwszych trzech zdjęciach pomidory wołają jeść, na ostatnim jeszcze niekoniecznie
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

dziękuję za potwierdzenie, bo właśnie o te pierwsze 3 mi chodziło :)
I kwiestia teraz tego czy takiej wielkości sadzonki mogę nawieźć tym rozpuszczalnym nawozem z NPK 15-10-15 ? Te duże trafią generalnie do donic, ale niestety nie przygotowałam im wcześniej gleby w donicach z odrobiną obornika, więc będę się posiłkować tylko tym rozpuszczalnym nawozem.
Jak sądzisz?

Te pozostałe mniejsze pomidorki dostaną siarczan amonu jak trafią do cylindrów w których za twoją radą przerabia się już 2 tyg. obornik bydlęcy :)

Tak wyglądają te cylidry, to tylko ich część :) Dziś muszę podsypać im ziemi:
Obrazek

ps. Zamiast proponowanego drutu, do ich zrobienia wykorzystałam zszywacz biurowy. Zszywanie było szybkie i bardzo wygodne :) Szew ze zszywek jest na prawdę bardzo mocny :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ziemia w tych cylindrach jeśli jest z obornikiem powinna być kilkakrotnie przelana wodą tak, jak gdybyś chciała porządnie podlać pomidory / wliczając w to ew . opad deszczu/

Możesz nawieźć. Czy jest na opakowaniu podane stężenie ?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zlane porządnie były głównie przez deszcze, ale jak dziś podsypie nową ziemię, to tez podleję, choć myślę, że tak na dole cylindra i tak wystarczająco wilgotno jest... Pamiętasz moje opowieści o podmokłym u mnie terenie :)

Stężenie hm....
"Target nawóz rozpuszczalny do pomidorów i ogórków 250 g

Nawóz WE wieloskładnikowy typ NPK 15-10-15 z borem, miedzią, żelazem, manganem, molibdenem, cynkiem. Szybko widoczny efekt nawożenia, zapewnia obfite zbiory.

Stosowanie: od kwietnia do września co dwa, trzy tygodnie. Do podlewania używać cieczy odpowiednio przygotowanej: na 10 l wody 10-30 g nawozu (w zależności od potrzeb i kondycji roślin).
W opakowaniu znajduje się miarka."
Tyle w opisie z netu....
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Czyli masz podane stężenie od 0,1 - 0,3 %. Pomidory mają dość duże braki więc raczej pod 0,3 %
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety dokładnego składu w necie nie mogę znależć ale jeden z Forumowiczów kiedys podał mniej więcej cały skład:

"azot całkowity 11,5%, azot w formie amonowej 11,5%, pięciotlenek fosforu rozpuszczalny w obojętnym roztworze cytrynianu amonu i wodzie 5,6%, pięciotlenek fosforu 0,5%, tlenek potasu 0%, rozpuszczalny w wodzie 13,7%.
Zawartość mikroelementów: miedź rozpuszczalna w wodzie 0,002%, żelazo rozpuszczalne w wodzie, mangan rozpuszczalny w wodzie, cynk rozpuszczalny w wodzie."

A po południu sama podam co tam jest dokładnie, jak zerkne na opakowanie :)

Dziękuje za wskazówki.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Możesz. Kora nie zaszkodzi, a na pewno będzie zatrzymywać wilgoć. Co prawda lekko zakwasza glebę, ale to nie przeszkadza pomidorom. Natomiast widzę inny problem. Pomidory wymagają intensywnego nawożenia a truskawki na pewno mają mniejsze wymagania. Więc albo będziesz miała niedożywione pomidorki, albo przenawożone truskawki ;:oj
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Możesz też podsypać korą, a nawet pomidor dobrze rośnie w korze, ale trzeba wiedzieć, że na początku kora zabiera szczególnie azot i może być niedobór, chociaż w późniejszym okresie oddaje. Dobrze do tej mieszanki jeszcze posadzić czosnek, który ograniczy szarą pleśń.
Awatar użytkownika
kosa4321
50p
50p
Od: 15 maja 2013, o 12:57
Kontakt:

Post »

Wracając do mojego postu na stronie 33 odnośnie nawożenia obornikiem kurzym, to jakbyście radzili?
Tzn w jakiej ilości i wystarczy ten jeden raz w tym roku ?
Za póżno wziąłem się za pomidory i ziemi nie przygotowałem. Na jesień na pewno przekopię z obornikiem świeżym, ale teraz myślę że pasuje nawieżć. Mogę ewentualnie obok krzaków dosypać torf, co myślicie?
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Kosa4321
Przecież na wspomnianej stronie dostałeś odpowiedż od forumowicz.
I znowu pytasz?
Awatar użytkownika
kosa4321
50p
50p
Od: 15 maja 2013, o 12:57
Kontakt:

Post »

@ Maraga

Nie widzę żadnej odpowiedzi na moje pytanie.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

kosa4321 to jest dla Ciebie odpowiedź na zadane pytanie na stronie 33
Czy Ty się dobrze zastanowiłeś nad swoim pomysłem ? Po 3 kg kurzeńca co 2 tygodnie to do końca lipca wyjdzie 30 kg. To jest dawka na 30 m2 gleby. Druga część zagadnienia to szybkość przenikania poszczególnych składników do gleby. Nawożąc tym sposobem pomidory będą najwięcej mieć azotu a najmniej fosforu, bo taka jest różnica w przemieszczaniu się pionowym w glebie tych składników.

W wolnych chwilach proponuję poszukanie w sieci materiałów na temat nawożenia, od podstaw, by w przyszłości podchodzić do tego tematu rozważnie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Nalot
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 sty 2013, o 14:20

Post »

Witam Wszystkich:) moje pomidorki zabrały się w końcu bo już myślałam, że to będzie ich koniec:( teraz mam dwa pytania:P
1. czy to prawda, że hodując pomidory pod tzw "folią" trzeba je zapylać specjalnym środkiem?? w zasadzie codziennie są drzwiczki uchylone, pomijając takie zimniejsze dni jak są obecnie, bo doradczynie (teściowa i babcia) uważają, że należy je zapylić jakimś tam środkiem,
2. czym "pryskać" żeby była to jak najbardziej ekologiczna forma uprawy?? czy mleko z wodą tak jak wyczytałam na forum??a może tez podlewać je raz na jakiś czas tzw. gnojówką??

pozdrawiam

to moja plantacja:) ;:138 Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”