ja też wolę kupować porządne Vandy i wolę kupować je na wystawach, bo wtedy mogę je dokładnie obejrzeć. ze względu na to, że jestem maniaczką Vand, nigdy ich nie przygapię i raczej dobrze się na nich znam (nie na odmianach, ale tak ogólnie). raz kupowałam Vandę przez internet, ale była w bardzo dobrym stanie, niestety musiałam pół roku czekać na nią. ale żyje do dziś. obecnie kwitnie mi różowa w kratkę, jestem z niej bardzo zadowolona. nie mam dużo Vand, ale marzy mi się taka niebieska w kratkę.Lana pisze:Co do Vand Soniu mam podobne marzenie ;:57. Nawet oglądałam taką w Otmuchowie podczas Lata kwiatów, ale za całe 100 zł, więc wole wydać taką kwote u jakiegoś renomowanego sprzedawcy. Będę miała wtedy pewność, że to co kupiłam jest oznaczone i w przyszłości nie będzie jakiś większych niespodzianek co do samej rośliny.
Storczykowa kraina Soni :)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- platynka80
- 500p
- Od: 8 cze 2008, o 22:32
dziękuję za komplementy
wiadomo jak łechtają nasze ego
a tak na serio, to jeszcze zapomniałam wam napisać, że chyba jedną miniaturkę zalałam przez to, że rosła w mchu, a tam jakos długo utrzymuje się wilgoć, poza tym na drugiej miniaturce zauważyłam chudego długiego i dość szybko poruszającego się robala
który zginął w moich palcach, ale zdążył wyrządzić szkody, bo 4 kwiaty mi zmarniały, a na innym phalaenopsis na kwiatku były mszyce
i to wszystko wleciało przez otwarty w sumie od rana do nocy balkon 

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie
U mnie dwa storczyki przekwitły
ale wczoraj dostałam prezencik i oto on

ten storczyk zrobił mi prezencik i rozwinął kwiaty w dniu moich imienin
te kwiaty są z pędów z uśpionych oczek a dodatkowo rośnie jemu zupełnie nowy pęd kwiatowy

a tak wyglądał poprzednio

tak zakwitł kwiat "jedynak" z ostatniego oczka, ale nowy pęd kwiatowy rośnie

a tak wyglądał po zakupieniu

pozdrawiam słonecznie ;:225

U mnie dwa storczyki przekwitły

ten storczyk zrobił mi prezencik i rozwinął kwiaty w dniu moich imienin

a tak wyglądał poprzednio

tak zakwitł kwiat "jedynak" z ostatniego oczka, ale nowy pęd kwiatowy rośnie

a tak wyglądał po zakupieniu

pozdrawiam słonecznie ;:225
Mamba to "drzewko" niebawem rozwinie wszystkie kwiaty i z dnia na dzień staje się piękniejsze
zdjęcie niestety nie oddaje całej urody tego storczyka

Lucynko Orion chętnie udzielę wam rad, jak wyłudza się prezenty i wygrywa zakłady o storczyka
Dziś przesadziłam przekwitniętego storczyka i wewnątrz korzeni miał włożony mech, który zbyt długo utrzymywał wilgoć i korzenie wokół mchu są białe, na moje szczęście rzadko był podlewany, więc nie zgnił, ale nie lubię takich niespodzianek wewnątrz doniczki

Lucynko Orion chętnie udzielę wam rad, jak wyłudza się prezenty i wygrywa zakłady o storczyka

Dziś przesadziłam przekwitniętego storczyka i wewnątrz korzeni miał włożony mech, który zbyt długo utrzymywał wilgoć i korzenie wokół mchu są białe, na moje szczęście rzadko był podlewany, więc nie zgnił, ale nie lubię takich niespodzianek wewnątrz doniczki

Różne rzeczy można znaleźć w doniczkach
Ja ostatnio znalazłam trociny 
Ale styropian to akurat chyba w porządku? W niektórych poradach często występuje styropian jako składnik podłoża dla storczyków, jako taki "napowietrzacz" - aby podłoże było luźne i przewiewne. Jeśli coś nakłamałam to mnie poprawcie, proszę ;:82

Ale styropian to akurat chyba w porządku? W niektórych poradach często występuje styropian jako składnik podłoża dla storczyków, jako taki "napowietrzacz" - aby podłoże było luźne i przewiewne. Jeśli coś nakłamałam to mnie poprawcie, proszę ;:82
jasminee1