Micha storczyków Kahim

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Micha storczyków Kahim

Post »

Nie trzymałam jej w żadnym woreczku ;) Po prostu siup do podłoża, nie podlewałam przez jakieś 2 tygodnie a teraz też mocze ją wcale nie częściej ;) Wiesz na korzonki możesz spróbować Asahi to stymulator wzrostu, ja psikałam dwukrotnie, ale nie umiem powiedzieć czy to jego zasługa czy wiosny. Jest tez nawóz taki jak "Plant Starter 10+52+10 Peters Professional" jest przeznaczony do ukorzeniania młodych roślin, więc może mógłby pomóc ;)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Hmm... kurcze... a może zwykły ukorzeniacz do roślin zielonych (niezdrewniałych) dałby radę... ;:204 Zaraz wyślędzę jakieś publikacje na ten temat...

Co do Asahi, czytałam, że na dwoje babka wróżyła i on chyba nie do końca jest skuteczny. Z drugiej strony, może pomaga właścicielowi poradzić sobie z poczuciem bezsilności/ bezradności... wiesz, taka potrzeba działania jest zaspokajana :;230
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

podobno pomaga ale tylko słabym i chorym roślinom a na zdrowe nie działa ;) Ja sama nie umiem się ustosunkować, bo nie wiem na ile to jego efekty a na ile wiosny, ale drogi nie jest a warto próbować ;) zwłaszcza, ze raczej nie zaszkodzi ;)

Kiedyś gdzieś czytałam aby absolutnie nie traktować storczyków zwykłym ukorzeniaczem, nawet w zmniejszonej dawce, ale musiałabyś to zweryfikować. W każdym razie wydaje mi się, ze storczyki maja tak bardzo różne korzenie od pozostałych roślin, że nie odważyłabym się ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ja właśnie znalazłam, że owszem, ukorzeniacz stosuje się w hodowli storczyków, ale w celu produkcji keików lub nowych odgałęzień pędu ( w obu przypadkach ukorzeniacz pakują na pęd). O korzeniach faktycznie nic... ;:185

Co do Asahi, to może spróbuję :) Z anegdotek tylko dodam, że w Japonii mają piwo dokładnie o tej samej nazwie :D
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no cóż.. piwem tez moje storczyki traktuję, ale tylko dolistnie ;:224

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie! Może sztuczka polega na tym, żeby lać im w korzenie! :heja
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

o nie, piwem się z nimi nie podzielę :D

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z pomocą Panienki Dufin, właśnie się dowiedziałyśmy, że niektórzy korzystają z hormonalnej "terapii" w celu poprawy wzrostu m.in. korzeni. Jest tam jednak wzmianka, że hormony z takich preparatów działają na rośliny z niedoborami ( lub w złej uprawie, po przesadzeniu, itd.), natomiast na zdrowe rośliny nie działają....
Czyli to dokładnie to, co mówiłaś Dufin :wink:

Poczytam jeszcze , może znajdę informacje co warto, a czego niekoniecznie, przy pobudzaniu korzeni do wzrostu :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :)

Z faktu iż miałam dziś za dużo wolnego czasu, postanowiłam przerobić swoje małe akwarium na mini szklarenkę. Docelowo będę w niej trzymała miniaturki phalaenopsisów :D

Dziś przedstawię Wam etap I, czyli malowanie szkła... jako bardzo ważny.. wręcz nieodzowny element każdej szklarenki :;230

A więc tak:
Stare akwarium (zdaje się że ma ok. 7 litrów) nieco zawapniałe...
Obrazek

Wymalowałam na nim wzór który chciałam pomalować. Na przyszłość już wiem, że jest łatwiejszy sposób... wystarczy wydrukować sobie wzór i go wkleić od środka...Kto mógł wiedzieć ;:224
Obrazek

Wzór namalowany. Włożyłam kartkę papieru, żeby wzór był lepiej widoczny i wtedy właśnie mnie oświeciło...
Obrazek

Kontury malowałam srebrną konturówką do witraży (akurat miałam w domu)
Obrazek

Malowanie konturów jest mozolne i trzeba być dokładnym... ja nie jestem ;:173
Obrazek

Kontury, ciąg dalszy...
Obrazek

Pola, które mają być kolorowe, wypełniłam farbkami do witraży (również miałam w domu) :wink:
Obrazek

Wypełnianie pól...
Obrazek

Wypełnianie pól również jest mozolne... :roll:
Obrazek

Coraz bliżej końca...
Obrazek

Koniec!... na dziś :tan
Obrazek

Dopiero na zdjęciu zauważyłam, że małe kwadraciki po prawej mi "wyciekły"... za szybko postawiłam całość do pionu :roll: Już naprawiłam, ale jeszcze trzeba będzie jakieś drobne poprawki pewnie nanieść.

W następnym odcinku robienie daszku, lub malowanie reszty ścianek... jeszcze nie wiem co będzie następne, bo zależy to od pogody i mojego chcenia... A raczej od tego drugiego :;230

Jak będzie słońce porobię zdjęcia tak, by było widać jak fajnie te farby przepuszczają promienie :D

Pozdrawiam
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

:shock: :shock: :shock: :shock: szok!!!! Patrz ,jak mozna zrobic cos z niczego ,nastepna majsterkowiczka ,moja pokrewna dusza ;:196 .Pieknie ;:167 ;:167 ;:167 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hi hi, dzięki ;:196

Szkoda tylko, że na zdjęciach te zasyfiałe szyby aż tak widać... Na żywo nie jest aż tak drastycznie :wink:
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

kurcze miniaturki beda sie prezentowac fantastycznie w srodku! Jka znam zycie to wykombinujesz im super oslonki ktore sie zgraja z kolorami witrazy i w ogole bedzie pierwsza klasa.Planujesz cos na dno polozyc?
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wow :D
Zaszalałaś ;:224
Jak już wszystko skończysz, to na fotkach będzie widać piękną grę kolorowych świateł.. mmm.. :D
Niecierpliwie czekam na ciąg dalszy i od siebie mogę jedynie zasugerować, byś jedną ściankę, tę od strony okna, postarała się na większej powierzchni zamalować, by jako-tako zrobić cieniowanie - chyba, że nie będziesz go potrzebować :)
A tam, nie wtrącam się, widać, że masz duszę artystki :D

A na osad z kamienia polecam różowe W5 z Lidla.. :;230
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”