Oczko z formy

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
_fox_

Re: Proszę o radę - małe oczko z formy

Post »

Monique lilie tak startują chyba wszystkie ;:108
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p
Od: 18 sty 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

_fox_ to o lilie już się nie martwię.Dzięki.

PiotrekP kijanki są pod ochroną,że tak piszesz ?

Kawu nie poto zakładałam oczko,aby o nie nie dbać.Lilie są piękne i będę je zimować.O żabki też zadbam.Szanuje Twoją opinię,ale się z nią nie zgadzam.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, już od postaci larwalnej płazy są u nas pod ochroną. Jeżeli "żabki" będą chciały u Ciebie mieszkać to same przyjdą. Natura sama sobie to poukłada.
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

O kurcze,moja niewiedza,mój błąd.
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Pomału,pomalutku-nieśmiałe :oops: zmiany.Żwir i muszle na ten sezon zostały w roli eksperymentu. Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

To oczko jest z formy? Bardzo sterylne, dosadź więcej roślin. Jaką masz lilie? Dla lepszego efektu wizualnego posadziłabym tojeść rozesłaną lub dąbrówkę rozłogową dla zamaskowania brzegów. :wit
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Oczko jest z formy.Lilie mam dwie posadzone razem,ale tylko jedna ładnie rośnie.Drugiej obciełam parę listków,które i tak gniły.Te listki wyrosły podczas zimowania w pojemniku i przed sadzeniem na wiosne ich nie obciełam i to był chyba błąd.Może teraz ruszy lepiej.Nie znam nazw,ale jedna jest biała,a druga czerwona.Przekonamy się bo kupiłam przez internet.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"To oczko jest z formy? Bardzo sterylne, dosadź więcej roślin. Jaką masz lilie? Dla lepszego efektu wizualnego posadziłabym tojeść rozesłaną lub dąbrówkę rozłogową dla zamaskowania brzegów."

Ewa ma rację. Wiem, że się nie zgadzasz z moimi uwagami, ale zawodowo wykonywałem takie i inne oczka do przystosowania dużych stawów naturalnych włącznie.
Uwaga pierwsza - to oczko jest wyjątkowo sztuczne i jak pisze Ewa sterylne.
Kompozycja lamp, kładka (do nikąd) jest bez wyrazu i psuje naturalność tego miejsca. Żadne kamyszki, gres, muszle, a nawet kijanki nie zmienią totalnego braku podstawowych roślin. Ten sztuczny basen jest bez życia i powinien na początek zawierać rośliny, które zakryją obrzeża miski. czyli rożnego rodzaju szybko rozrastające się byliny lub paprocie. Tojeść rozesłana, ajuga, jasnota, kwitnące kępy floksów, wieloletnich goździków, czy nawet tymianków w wielu odmianach. Roślin które nadają się na obrzeża miski jest cała masa. Odsuń kamienie od oczka i posadź tam rośliny, a do jesieni będzie to oczko z roślinnym, a nie kamiennym otoczeniem. Rośliny wodne rozrosną się bardzo szybko, ale pojemniki muszą być całe pod wodą. Dorzuć kilka roślin z naszych stawów, lub bagien jak kaczeniec, sity, strzałka wodna, wełnianka itp. Nie radzę grążeli żółtych lub nenufarów białych, bo to oczko a nie staw.
Piszesz wcześniej, że jesteś w temacie "zielona". Może należy zmienić koncepcje z góry ustalone, chociaż nie naturalne. Powodzenia
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Kwestia gustu.Ale roślin owszem trochę za mało.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

monique83 pisze:Oczko jest z formy.Lilie mam dwie posadzone razem,ale tylko jedna ładnie rośnie.Drugiej obciełam parę listków,które i tak gniły.Te listki wyrosły podczas zimowania w pojemniku i przed sadzeniem na wiosne ich nie obciełam i to był chyba błąd.Może teraz ruszy lepiej.Nie znam nazw,ale jedna jest biała,a druga czerwona.Przekonamy się bo kupiłam przez internet.
Źle, że posadzone są razem biała to pewnie nasza rodzima, a czerwona to mocna i silna odmiana Attraction. Będzie im razem ciasno. Piszesz, że gniją im liście to bardzo źle bo mogła złapać ją choroba grzybowa czasem trudno uratować roślinę.

Powiedz w jakim substracie rosną i co dodawałaś?
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Mieszanka piasku i gliny 2:1.Korzenie były zdrowe.Mała zgnilizna,o zapachu siarki którą usunęłam i przysypałam węglem drzewnym w proszku.Korzenie przycięłam,aby pobudzić wzrost,ale zostawiłam listki,które urosły przez zimę.Po posadzeniu zaczęły obumierać,gnić więc je usunęłam.Czy druga lilia może zachorować ?
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To jest bardzo możliwe nawet gdyby nie rosły w tym samym pojemniku. Na razie trzeba czekać.
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Dziękuję.Będę obserwować.
ODPOWIEDZ