Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
-
- 100p
- Od: 23 maja 2012, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Cukinia - uprawa
Ja w zeszłym roku nic nie stsowałam. Jak we wrześniu pojawił sie mączniak na cukiniach i patisonach to się nawet ucieszyłam
Pozdrawiam Kinga
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
-
- 100p
Mam jeszcze 6 słoików patisonów, a chętnych i przez cały sezon i przez całą zimę nie brakowało.
Pozdrawiam Kinga
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
Czyli tak źle nie było ;)
U mnie w niedzielę jeden z 16 krzaczków zaczął w doniczce umierać. Tak, jakby się nadłamał, oklapł zupełnie. Miałam wyrzucić, bo w końcu i tak 15 by zostało, ale wsadziłam na najgorszą miejscówkę z tych przygotowanych dla cukinii. Później po deszczu patrzę, a ten stoi sobie na baczność W doniczce nie miał sucho... Zastanawiam się dlaczego tak dziwnie się zachowywał. Ogólnie jestem bardzo zdziwiona, bo szans na przeżycie mu nie dawałam.
U mnie w niedzielę jeden z 16 krzaczków zaczął w doniczce umierać. Tak, jakby się nadłamał, oklapł zupełnie. Miałam wyrzucić, bo w końcu i tak 15 by zostało, ale wsadziłam na najgorszą miejscówkę z tych przygotowanych dla cukinii. Później po deszczu patrzę, a ten stoi sobie na baczność W doniczce nie miał sucho... Zastanawiam się dlaczego tak dziwnie się zachowywał. Ogólnie jestem bardzo zdziwiona, bo szans na przeżycie mu nie dawałam.
Mam na imię Ilona...
-
- 100p
Może miał już za ciasno i się dusił. Ja w zeszłym roku przetrzymałam w doniczce jednego patisona do 10 czerwca ( jakoś brakowało miejsca) i skarłowaciał, do końca sezonu już pozostał taki bonsai. Liście i owoce rosły w takiej ilości jak na normalnych krzakach tylko że w skali 1:5.
Pozdrawiam Kinga
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
Od jutra nie nadają już takich niskich temperatur, jutro ma być względnie bezdeszczowo, więc wezmę się za wysadzanie cukinii. Szkoda mi już trzymać roślinki w tych doniczkach, bo może faktycznie ta już miała dość. Tym bardziej, że właśnie czerwiec lada dzień...
Mam na imię Ilona...
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Ja nigdy nie robiłem rozsad cukini w domu i potem jakoś lepiej rośnie;).
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Dam pózniej foty moich cukin ;). mam ich naprawdę sporo bo też rosną one dla zwierząt;).
Witam serdecznie,
Po wysadzeniu rozsady zauważyłem, że żółkną mi liście.
Co może być przyczyną tego zjawiska i co robić z tym?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Po wysadzeniu rozsady zauważyłem, że żółkną mi liście.
Co może być przyczyną tego zjawiska i co robić z tym?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Niezły okaz Moje od zimna troszkę oberwały... potrzeba ciepła ( i ciepłych nocy) a będzie dobrze.
-
- 100p
O matko! Przy tej pogodzie taki krzak Ci wyrósł? Verbali, jaki one mają rozstaw?
Pozdrawiam Kinga
żółte liście mogą być od zimnych dni które mieliśmy ostatnio. Jak tylko stożki wzrostu są niezmienione to wszystko będzie ok cukinia to bardzo bezproblemowe warzywo w uprawie potrzebuje dużo jeść i pić
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni