Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja kaktusów cz. 4 - Artur89
Witaj Arturze!
Mam do Ciebie pytanie-jak dokładnie postępować z selenicerusem żebym doczekała się kwiatów. Czy u ciebie zakwitają, jeśli tak byłabym wdzięczna gdybyś wstawił zdjęcie. Szukałam na Twoich wątkach zdjęć kwitnącego ale nie znalazłam.Z góry dziękuje!
Mam do Ciebie pytanie-jak dokładnie postępować z selenicerusem żebym doczekała się kwiatów. Czy u ciebie zakwitają, jeśli tak byłabym wdzięczna gdybyś wstawił zdjęcie. Szukałam na Twoich wątkach zdjęć kwitnącego ale nie znalazłam.Z góry dziękuje!
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Witam. Póki co jeszcze u mnie nie kwitł. Mam go zaledwie 2 lata więc jeśli nie w tym to powinien w następnym roku zakwitnąć Nie jestem żadnym ekspertem ale zimuje swoje w pokoju, w okresie spoczynku ograniczam wodę do minimum lub w ogóle na sucho. W okresie wegetacji zasilam je nawozem do pomidorów 1/2 dawki. Trzymam go na balkonie w pełnym słońcu.
- anym
A co robić żeby zakwitł? Mam go trzy lata i u bratowej stał chyba z dwa lata bardzo zaniedbany.
- Artur89
Tak jak pisałem, nie jestem ekspertem więc nie licz na złote rady ode mnie Co prawda mam u siebie kilka przedstawicieli tzw. 'sałaty' niemniej są u mnie dopiero 3 sezon. Pąki są jedynie na Epiphyllum oxypetalum. Jedno wiem, że nawóz do pomidorów wspomaga kwitnienie kaktusów, które maja z tym problem (stosuję go właśnie m. in. do E. oxypetalum). Na pewno okres spoczynku będzie warunkował to czy roślina zakwitnie czy nie. Ponadto potrzebuje odpowiednio dużo słońca by pędy nie robiły się cienkie i wiotkie. Podłoże przepuszczalne ale bardziej zasobne.
Oczywiście pod warunkiem, że roślina nie jest zdegenerowana. Inaczej z kwiatami będzie krucho jeśli w ogóle je zobaczysz.
Mój, trzymany na pełnym słońcu, na balkonie o wystawie zachodniej wyglądał tak jak poniżej. Na skutek 'awarii' chłodzenia padł podczas zimowania.
Większość to roczne przyrosty.
Oczywiście pod warunkiem, że roślina nie jest zdegenerowana. Inaczej z kwiatami będzie krucho jeśli w ogóle je zobaczysz.
Mój, trzymany na pełnym słońcu, na balkonie o wystawie zachodniej wyglądał tak jak poniżej. Na skutek 'awarii' chłodzenia padł podczas zimowania.
Większość to roczne przyrosty.
- anym
Dziękuje Arturze mimo, że piszesz że nie jesteś ekspertem przeczytałam wiele rad. Dziękuje Ci bardzo jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie
Witaj Arturze, czy możesz napisać jakiego dokładnie nawozu do pomidorów używasz??Echinocereusy w twojej kolekcji cudowne
- Artur89
Pierwszy który zobaczyłem na półce
Agrecol do pomidorów i papryki. Koncentrat 10% rozpuszczalny w wodzie.
NPK + (Mg) 11-11-35 + (2)
Agrecol do pomidorów i papryki. Koncentrat 10% rozpuszczalny w wodzie.
NPK + (Mg) 11-11-35 + (2)
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Ale widoki, powalajace
- Artur89
Na moim największym 'rubispinusie' pojawiły się pierwsze kłaczki i bynajmniej nie jest to cysta lecz pąk Dla niewprawnego oka - prawa, górna część rośliny.
Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus
Echinocereus rigidissimus ssp. rubispinus
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
No, no u mnie już są troszkę większe, ale niewiele
- Artur89
W związku z tym, muszę mojego nieco podkarmić by zakwitł pierwszy i zgarnął wszystkie laury
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
U mnie tez są trzy pączki
Dwa takie jak u Ciebie i możliwe ,że nie dadzą rady ,a jeden większy i dosyć szybko rośnie
Dwa takie jak u Ciebie i możliwe ,że nie dadzą rady ,a jeden większy i dosyć szybko rośnie
- Artur89
No to jest nas troje
Jeszcze zapomniałem o jednym, nieco skrępowanym echinocereusie. Jutro powinien się rozkręcić jeśli pojawi się słońce.
Echinocereus russanthus
Jeszcze zapomniałem o jednym, nieco skrępowanym echinocereusie. Jutro powinien się rozkręcić jeśli pojawi się słońce.
Echinocereus russanthus