Storczyki Callanthe :)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Callanthe :)

Post »

no z tymi kwiaciarniami to niestety nie zawsze "wypieszczone, wydmuchane i wychuchane" ;:185 Większość kwiaciarni nawet nie słyszała o innych rodzajach storczyka jak Phalaenopsis a i z ich uprawą czasem średnio im idzie. Natomiast fakt, że te kwiaciarniane są u mnie dorodniejsze, maja grubsze pędy i więcej liści, natomiast marketowe to takie bidy, że jak przekwitną to nawet nie mają gdzie ponownie wydać pędu, bo nie ma tylu listków :D Ale nie wszystkie, niektóre korzonki mają lepsze niż kwiaciarniane i listki tez, więc chyba.. zależy gdzie się trafi i czy jest to świeża dostawa ;) 24 zł za miniaturkę to i tak do przełknięcia, kiedyś widziałam je w kauflandzie za 35 zł ;:224 no za tą cenę to już można mieć dużego storczyka, wiec trzeba być chyba ogromnym miłośnikiem tych "maluchów" :D
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Marta25
500p
500p
Od: 4 lis 2012, o 11:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja niestety nie mam dobrego doświadczenia z kupowaniem miniaturek z kwiaciarni. Trafił mi się bardzo ładny maluszek za 35 zł, taki nietypowy... Niestety po dwóch tygodniach padł. Zaczął stopniowo tracić liście, więc wnioskuję, że miał zalany stożek wzrostu :( Nie mogę tego przeboleć. Kupując kwiaty w kwiaciarni, można się spodziewać, że osoby tam pracujące, znają się na pielęgnacji roślin, a tu takie rozczarowanie... W moim mieście, można trafić na bardzo ładne roślinki w marketach, a ja chyba wolę kupić lekko przesuszonego storczyka, niż zalanego.
Pozdrawiam,
Marta
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Powiem Wam dziewczyny, że w tej mojej kwiaciarni co tutaj u mnie jest to kwiaty są w rewelacyjny stanie ;:108 Nie mam im nic do zarzucenia ;:333 Ponadto były różne gatunki. Najwięcej było Phalenopsisów, później były Vandy (140 zł do 190 zł), później Dendrobia i Cambrie :D
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Wiecie co... Chyba przegięłam z podlaniem moich nowych mini ;:144 i sphagnum jest zbyt wilgotne. Wręcz powiedziałabym, że jak przyciskam to leci z niego lekko woda... ;:151 Powiedzcie jak najlepiej odrobinkę przesuszyć to sphagnum? Wyjąć je z osłonki?
sprzedam
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Pati, może uda się wcisnąć w doniczkę, przy ściance, kawałek papierowej serwetki, szybko by wchłonęła nadmiar wody
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Wyjęłam je i wydusiłam to sphagnum i wsadziłam z powrotem. Najwyżej odpadną kwiatki ;:173
sprzedam
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

a dodatkowo możesz postawić je na oknie gdy będzie trochę słoneczka, mech szybciej przeschnie ;) Ruch powietrza też może pomóc, oczywiście nie mam na myśli przeciągu ;:300 tylko uchylone lekko okno ;)

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Ciku
500p
500p
Od: 5 maja 2013, o 01:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam ten sam problem z mini, wyjęłam je z doniczki żeby zobaczyć jak wyglądają w środku i tak samo, strasznie mokro tam było, a podlewałam już ok tydzień temu, tzn moczyłam. Na jednym nawet delikatnie pleśń się pojawiła. I chyba było tam za dużo spaghnum, strasznie zbite. Tak samo jak Ty wycisnęłam delikatnie, dorobiłam jeszcze parę dziurek w doniczce. Kiedyś ktoś chyba pisał, że lepiej je przelać delikatnie niż zostawić żeby chłonęły, tak??
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj dokładnie.. nie ma mowy o moczeniu sphagnum, chyba, ze ktoś ma bardzo ciepło, jakiś odpalony kominek czy coś, bo inaczej sobie tego nie wyobrażam. Ja czasami za mocno przeleję i tez długo schną a co dopiero moczyć ;) ewentualnie jak macie problem z "lekką ręką" to zamiast doniczek możecie użyć takich koszyczków do epifitów, są takie małe i w nich trzymać sphagnumz mini ;)

Pozdrawiam Ania!
Callanthe
1000p
1000p

Post »

Ja już umiem wyczuć jak mam podlewać mojego Franusia w sphagnum, którego dostałam na Dzień Kobiet, ale tych dwóch agentów jeszcze nie, bo jakiś inny ten mech jest ;:222 I zrobiłam więcej dziurek w doniczkach lutownicą.
sprzedam
Callanthe
1000p
1000p

Post »

:wit

Moja niespodzianka z basal keiki puszcza nowe korzonki, z czego jestem bardzo szczęśliwa, ponieważ kiedyś to keiki (a dokładnie jej listek) wyglądało tak:
Obrazek

Natomiast dzisiaj wygląda tak:
Obrazek

A tutaj jego korzonki:
Obrazek

To są nowy korzonek mamusi :) :
Obrazek

I pędzik, który odrobinę zwolnił ze wzrostem :| :
Obrazek

Dziękuję actus, która w niego wierzyła, że da radę ;:168

To jest przedłużenie pędu storczyka z LM, który od razu został przesadzony do nowej ziemi. Obcięłam mu kilka korzonków i jak do tej pory nie spadł mu ani jeden kwiatek (których jest tylko 3 :lol: ). Nie mogę się doczekać kiedy się otworzy, bo chciałabym zobaczyć jego kolor, który jeszcze nie będzie wyblakły :D
Obrazek
sprzedam
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Pati ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 Mowilam ,mowilam!!!! ;:138 ;:138 ;:138 Nawet nie wiesz jak sie ciesze haha ;:138
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Pati, bo actus jak coś powie... musi się spełnić. Trzymam kciuki i życzę jeszcze więcej korzonków!
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”