Lana i storczykowe towarzystwo.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko moje żabki mieszkają w ogródku, ale od wiosny do jesieni codziennie mnie odwiedzają ;:183
Obrazek Obrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
tak nie na temat, ale byłaś zainteresowana żabkami Józefa to wkleiłam Ci moje ogrodowe ;:198
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lis 2007, o 13:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Soniu żabki sa prześliczne, szczególnie ta ostatnia ci pięknie zapozowała. Jak ja żałuję, że nie mam ogrodu, albo chociaż balkonu :cry: . Twoja psiunia nie ma czasem ochoty podczas spacerki ich troszke poskubać ?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

Lucynko, piesek jedynie powącha żabkę i nic więcej, wie, że nie wolno robić krzywdy, bo mam w domu jeszcze żółwia, któremu też nic nie zrobi, a zauważyłam, że jeszcze się żółwiem opiekuje, bo jak jest burza lub deszcz to pies zaraz biegnie w żółwikowy kącik i sprawdza czy tam mu się krzywda nie dzieje :D
a żabki to często wchodzą do garażu i piwnicy i wtedy jest ewakuacja, a ogród to wspaniała sprawa, rozumiem Twoją chęć posiadania ogrodu :roll:
Awatar użytkownika
Aankaa
500p
500p
Od: 11 kwie 2008, o 12:31

Post »

Soniu może to jacyś królewicze? ;:59 ;:76 ;:193 ;:194 ;:166 :;230

Lucynko ja tez nie mam ogródka ani balkonu ale....namawiam mojego M. na działkę parę kroków od naszego mieszkania.
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Soniu,zazdroszczę Ci ,że Twoj pies nie poluje na żaby ;:31
Moje psy polują i nie ma na to rady...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

fajne żabki :) ja w ogrodzie nie mam, ale w zeszlym roku bylam na wakacjach i była taka fajna, milutka żabka i sobie kicała po ulicy... wziełam ją i przeniosłam na drugą stronę :P a jakby u mnie na podwórku były żaby to pies by je pogryzł.
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój Phalaenopsis kunstleri ma już obecnie trzy rozwinięte kwiatuszki i w tej chwili tak oto sobie wygląda :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Dla mnie, Lucynko, rewelacja. Jest przeuroczy :D
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Lana, świetne są te kwatuszki, wyglądają jak z plasteliny :lol:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
iwaszam
100p
100p
Od: 24 cze 2008, o 11:51

Post »

Cudeńka ;:92 Nawet nie wiedziałam,że phalaenopsisy mogą mieć takie kwiatki ;:224
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam - IWA
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Lucyno gratulacje się należą ;:58 - dla Ciebie za odwagę , storczykowi ....,ze zechciał pokazać swoją krasę.

Intrygujący-,ciekawy.Tak go określam.

To już jest nowy rozdział, wiem też z mojego drugiego forum,że odpowiednio przygotowujesz się do zmian w kolekcji.
Wspaniale.....

Zamierzam dla tych storczyków stworzyć specjalne miejsce na prezentację okazów własnych +opis.
Z czasem będzie możliwość porównywania urody poszczególnych egzemplarzy- bo sie różnią!!!
Myślę,ze obejmiemy tym projektem botaniczne i inne ciekawe krzyżówki.

Jest nas w końcu kilka osób z zasobami takowych :lol: /lub mieli kiedyś :P /

na razie szablonu nie mam ,aby zachować jednolitość opisu -pewnie wymyślę!!!

Nie stoi nic na przeszkodzie, aby już :P coś przygotowywać z treści pożądanych.
Jakie?? pochodzenie,warunki naturalne- swoje warunki uprawy--->takie *cv*
To zawsze będzie po stronie właścicieli storczyka. Myślę,żę prawidłowo.

na razie ...nie spieszy się :P ,więc luksus czasu istnieje.

Sądzę, ze warto taki cykl portretowy /co comments/ wprowadzić.

pozdrawiam J ;:76 VANKA
Lana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny dziękuję bardzo w imieniu storczyka ;:10 , jak pisałam pare postów wcześniej, kwitnienie nie jest moja zasługą, ja tylko zapewniłam mu warunki, aby otworzył pączki, które już posiadał. Mam jednak nadzieje na jeszcze długie kwitnienie, bo wszak storczyki botaniczne porafią dosyć długo wydłużać pęd kwiatowy i powitarzać samo kwitnienie.
Jovanko z tym stworzeniem jakby opisowego podręcznika byłby bardzo ciekawy pomysł. Tym bardziej, że w przypadku Phal. botanicznych tych opisów i wskazówek jest jeszcze bardzo mało. Osoby, które posiadają doświadczenie w ich hodowli można policzyć na palcach jednej ręki ;:108 , jeżeli chodzi o nasze forum oczywiście. Wiekszość zgromadzonych tutaj osób raczej jest na początku storczykowej drogi. W przypadku okazów które posiadam, przyznam się bez bicia, że do obecnej chwili wiem o nich mało, albo jeszcze mniej. Dostępna na naszym rynku literatura raczej tylko w ogólny sposób udziela nam wskazówek, a nie spotkałam się jeszcze z pozycją, która dokładnie opisywałaby storczyki botaniczne np. jakaś encykopedia w języku polskim. Chyba, że taka pozycja istnieje, tylko ja o niej nic nie wiem :? .
Awatar użytkownika
jasminee1
100p
100p
Od: 6 lip 2008, o 11:49

Post »

Lano, a może opisałabyś nam tutaj, w jaki sposób przygotowujesz się do zmian w kolekcji? Bardzo mnie zaintrygowało to, co napisała Jovanka.
Ja równiez jestem na początku drogi, jednak faktycznie te najpopularniejsze phalaenopsisy interesują mnie mniej niż inne ciekawsze odmiany. Chętnie podpatrzyłabym, co robisz w tym kierunku, by je móc hodować.
jasminee1 :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”