Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p
Od: 29 maja 2013, o 23:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa

Post »

Witam serdecznie wszystkich! ;:7
Dołączam się do tematu. Jestem nowym w tym forum, więc proszę o zrozumienie :)

Zacznę od tego, że już drugi rok będę uprawiał ogródek warzywny. W ubiegłym sezonie posiadałem jedynie cukinie (nie były one jednak zbyt okazałe :( ) i dynie (mój aktualny rekord bambino wynosi 15kg). W tym roku poważniej do tego przystąpiłem. Wyhodowałem z rozsady dynie, cukinie, kabaczek, melony i arbuzy ( niestety ocalała już jedynie ostatnia sadzonka ;:223 ). Jak się okazało te drugie (cukinie) wyszły mi o niebo lepsze niż przedtem. Jedna sadzonka bardzo wyróżnia się od wszystkich. Wypuściła po dwóch tygodniach od wschodu kwiaty żeńskie ;:173 . Niestety jednak bez kwiatu męskiego wiele nie zdziała :;230 .

Nie będę już przedłużać i przedstawiam moją cukinie "giganta" ;:224

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia zostały wykonane bodajże dwa dni temu ( jutro zrobię upload, gdyż cukinka bardzo się zmieniła ) . Aktualnie kwiat już przekwitł ( niestety raczej się nie zapylił z racji, że jako pierwszy rozkwitł kwiat żeński :( ) ,ale taki tak jak dla mnie jest to szok, gdyż moje ubiegło roczne cukinie owocowały w lipcu :) . <sadzonka wysiana 15 marca>
"Nie ilość jest ważna, lecz jakoś"

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Również miałem rok temu ten sam problem. Moza spróbować zapylić kwiatem dyni, jeśli dynie już u Ciebie kwitną męskimi kwiatami. A jeśli nie, to chyba nic się nie da zrobić i niestety trzeba czekać jeszcze te parę dni na pojawienie się męskich. Jak na 30 maja to cukinia jest bardzo ładna, nie masz na co narzekać, tylko oberwij ten zaschnięty liść, bo kto wie, czy nie siedzi w nim jakieś choróbsko.. Ja na przykład nie mam jeszcze na swoich cukiniach zawiązków żeńskich kwiatów. Co to za odmiana? U mnie w tamtym roku kwiat żeński pojawił się przed czasem na cukinii Atena.
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

Update !! 8-)

Alembik to odmiana o nazwie Nefertiti. Wypuszcza kolejne kwiaty żeńskie i na szczęście męskie już dojrzewają ;:3
Przedstawiam również największe sadzonki pozostałych odmian. Pokazują się już cechy odmianowe na liściach.

Nefertiti - obciąłem te listki jak kazałeś :)

Obrazek

Obrazek

Goldena - robią się jej na liściach piękne srebrne plamki ;:138

Obrazek

Kabaczek Złoty Cepelin - tu mam dylemat, a raczej ciekawostkę ;:oj .
Otóż są to sadzonki tego samego gatunki, lecz mają inny kształt liści. Czym jest to spowodowane ?

Obrazek

Obrazek

<przepraszam za wszelkie błędy robiłem to na szybkiego>

pozdrawiam Grzegorz
permaMama
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2013, o 12:34

Post »

witam!
W tym roku jeszcze nie wysiałam cukinii. Czy mogę to jeszcze zrobić?
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

Witaj! Możesz. Możliwe, że cukinia zdąży ci zaowocować , ale pewnie będzie to dość późno. Jednak mimo wszystko spróbuj "kto nie ryzykuje ten traci " :uszy . 15 dni to nie jest aż taka duża różnica. :wink:

edit: Najlepiej wysiej je na kompoście, cukinie wtedy szybciej urosną :)

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Ja sieję dopiero jutro i mam w planach zbiory, tyle, że późniejsze. ;:333
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
stachs
100p
100p
Od: 26 lut 2012, o 19:50

Post »

Można smiało jeszcze wysiać cukinie. Ja w tamtym roku wysiałem w połowie czerwca i zbiory były całkiem przyzwoite z tym że dość późno rzecz jasna.. :D
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

Jak duże cukinie ścinacie ? Wiem , że najsmaczniejsze są małe, ale czekam na waszą opinię :) .

pozdrawiam Grzegorz
Verbali
200p
200p
Od: 26 sty 2013, o 16:09

Post »

Co 70 cm są od siebie;).

-- 30 maja 2013, o 22:38 --

Ja z małych robię ketpuch, zaś zostawiam sporo duzych dla kur;)
Awatar użytkownika
LateusRusticus
50p
50p

Post »

A co sądzicie o tym kabaczku ? Czyżbym miał jedną sadzonkę jakiejś krzyżówki ? :wink:

Edit : przepraszam, że tak wypytuje, ale gryzie mnie ciekawość. Jednak wydaje mi się, iż forum również od tego służy :)

pozdrawiam Grzegorz
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

LateusRusticus pisze: Kabaczek Złoty Cepelin - tu mam dylemat, a raczej ciekawostkę ;:oj .
Otóż są to sadzonki tego samego gatunki, lecz mają inny kształt liści. Czym jest to spowodowane ?
Kabaczek to trochę inna roślina niz cukinia. Sam go nigdy jeszcze nie uprawiałem, ale patison ma takie same liście jak ten kabaczek. I chyba raczej nie rozrasta się on tak jak większość dyni, więc nie ma się co martwić. Jednak hm... Cukinia jest z tego co wiem lepsza smakowo niz kabaczek. Właśnie z tego powodu nie miałem chęci go uprawiać, zamiast kabaczka wolę patison :) Kabaczek to takie warzywo z którym za bardzo nie wiadomo co zrobić :;230
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Ktoś kiedyś twierdził, że kabaczek jest mniej smaczny niż cukinia :D pokroiłam młodziutkie cukinie i kabaczki na drobne kawałeczki i poprosiłam o ocenę. Najbardziej smakował mu jeden z kabaczków.
Patisony ślicznie wyglądają w słoiczkach, ale trzeba mieć kilka krzaczków, by wsadzać malutkie (!) ufo w słodko-kwaśną zaprawę. Cukinie i kabaczki do leczo czy na zapiekanki, a okrągłe cukinie (np.Tondo di Piacenza) na surowo - lepsza niż kalarepka lub do faszerowania. Plusem cukinii jest, że rośnie krzaczasto i nie pełznie tam gdzie się jej nie chce... tak jak rozpełza się kabaczek.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

DorkaS-66 pisze: Najbardziej smakował mu jeden z kabaczków.
Są w życiu takie sytuacje, że człowiek gubi smak.

Byłem świadkiem jak gość wyjadał gorczycę ze słoika z rolmopsami myśląc , że to biały kawior.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”