Martagony- wymagania,warunki uprawy
- ultraviolet
- 200p
- Od: 1 kwie 2010, o 22:16
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o Martagonach
Tak to martagon. Pytanie skąd się wzięły nasiona?
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Właśnie ,kilka lat temu wyrósł jeden badylek, ale zostawiłam go-sama nie wiem czemu.Potem na drugi rok łodyga i liście okółkowo,myslę pewnie lilia jakaś -niech rośnie.Po 5 latach pojawił sie kwiat, po 7latach mam 2 łodyżki.Może z ziemią -kupuję nowe kwiaty i wsadzają c podsypuję nowa ziemią . .Ale się cieszę ,że jest.
- ultraviolet
- 200p
Jeśli kupowałaś rośliny od innego ogrodnika, to jest to bardzo prawdopodobne.
Inną opcją mogły by być zwierzęta, pod warunkiem że w okolicy rosną lilie martagon.
Podobnie jak Tobie w ogrodzie mojej siostry wyrosła lilia. Ma ona jednak psa, który włóczy się po całym osiedlu i przynosi ze sobą różne nasiona .
Inną opcją mogły by być zwierzęta, pod warunkiem że w okolicy rosną lilie martagon.
Podobnie jak Tobie w ogrodzie mojej siostry wyrosła lilia. Ma ona jednak psa, który włóczy się po całym osiedlu i przynosi ze sobą różne nasiona .
- anka93
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 paź 2008, o 17:40
Z zakupem od innego ogrodnika to moze być.
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny!!!
moje zakupione w lilypolu nie zakwitły, i są bardzo niziutkie, wzrost im sie zatrzymał, nie wiem co robić.......
moje zakupione w lilypolu nie zakwitły, i są bardzo niziutkie, wzrost im sie zatrzymał, nie wiem co robić.......
Pozdrawiam- Marzena
Ja też nie mam szczęścia, niestety, albo warunki martagonom nie podpasowały. Jedna zgniła w połowie, druga zrzuciła wszystkie pąki, kolejne rosną, ale są niewielkie. Tymczasem pozostałe lilie, również z lilypolu, rosną cudnie i pąków mają mnóstwo.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
U mnie złotogłów rośnie bez problemu i to już dłuuugo, a ta widoczna to efekt jesiennej wymiany, i też widzę że wszystkie cebule mają pędy kwiatowe, chociaż stanowisko inne.
- kris11
- 200p
- Od: 28 lut 2012, o 20:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fox, a jakie mają warunki glebowe i stanowisko?
może przesadzę swoje skoro stoją w miejscu.....
może przesadzę swoje skoro stoją w miejscu.....
Pozdrawiam- Marzena
- ultraviolet
- 200p
Jacku dobrze pamiętam, że miałeś różowego?
Ta to pewnie Nicotine.
kris11 moje tego roczne lilie martagon zakupione z tej samej firmy też są niziutkie. Znalazł się jednak rodzynek co w tym roku zakwitnie. Nie ukrywam,że byłam mile zaskoczona .
Nie ma co się tym przejmować, z pewnością na przyszły rok zakwitną.
Mzimu masz może zdjęcie tych lilii, które przysparzają Ci tyle problemu? Może Ci coś poradzimy.
Ta to pewnie Nicotine.
kris11 moje tego roczne lilie martagon zakupione z tej samej firmy też są niziutkie. Znalazł się jednak rodzynek co w tym roku zakwitnie. Nie ukrywam,że byłam mile zaskoczona .
Nie ma co się tym przejmować, z pewnością na przyszły rok zakwitną.
Mzimu masz może zdjęcie tych lilii, które przysparzają Ci tyle problemu? Może Ci coś poradzimy.
Dobrze pamiętasz właśnie złotogłów wymieniałem na to kwitnące wyżej. co do odmiany to niestety wiem.
Ta ma stanowisko słoneczne, gleba licha piaszczysta, złotogłów strona zachodnia, słoneczko od godz.15, warunki glebowe takie same, ale kwitnienie dopiero za jakieś 2 tygodnie. Natomiast widzę sporo siewek, fakt że nasienników nie zbieram. A nie trudno rozpoznać ponieważ cebulki mają żółtawy kolor.
Ta ma stanowisko słoneczne, gleba licha piaszczysta, złotogłów strona zachodnia, słoneczko od godz.15, warunki glebowe takie same, ale kwitnienie dopiero za jakieś 2 tygodnie. Natomiast widzę sporo siewek, fakt że nasienników nie zbieram. A nie trudno rozpoznać ponieważ cebulki mają żółtawy kolor.
- ultraviolet
- 200p
Jacku gratuluję siewek.
Mi w tym roku trochę pozmieniała się kolej kwitnienia lilii.
Alba już prawie przekwita. Manitoba fox, Mrs Backhouse, Claude Shide zaczynają. Na końcu będą Nicotine, Arabian Night, Hansonii, Tsingtauense i moja botaniczna różowa (przynajmniej miała taka być ).
Mi w tym roku trochę pozmieniała się kolej kwitnienia lilii.
Alba już prawie przekwita. Manitoba fox, Mrs Backhouse, Claude Shide zaczynają. Na końcu będą Nicotine, Arabian Night, Hansonii, Tsingtauense i moja botaniczna różowa (przynajmniej miała taka być ).
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Wreszcie i ja się doczekałam. Jakby mi ktoś je jeszcze rozpracował to będę wdzięczna.
Uploaded with ImageShack.us
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie