Tak. Malinowy. DziękujęBlumenthal pisze:wydaje mi sie ze jes to pomidor malinowy
Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2013, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam pomidory siałem 4 marca,a do tunelu sadziłem ok.20 kwietnia.w tunelu miałem glinę więc wymieniłem ją, a pod nowy grunt dałem ok35cm obornika końskiego i to prawdopodobnie dzięki niemu i brakowi zimnych ogrodników udało im się przeżyć.Pomidory na zdjęciu to malinowy ożarowski,mam jeszcze bawole i krakusy,ale te ostatnie krzaki są o połowę mniejsze .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 maja 2013, o 19:58
forumowicz dzięki za słowa pochwały od takiego fachowca to coś.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Jeszcze raz proszę o pomoc dla moich pomidorów. Do momentu wysadzenia były grube, ładne i zdrowe.. Po wysadzeniu obfite deszcze podtopiły szklarnię a pomidory straciły swoją dobrą kondycję i teraz są wychudzone, liście są cieniutkie i pozwijane (na zdjęciu trochę widać - zwłaszcza na wierzchołkach). Wykopałem pomidorki na 3 dni tak żeby bryła korzeniowa była odsłonięta a następnie poszły z powrotem w te same dołki i pech chciał że przyszły kolejne deszczowe dni i sytuacja się powtórzyła. To że muszę podnieść grunt w szklarni i to że muszę zrobić rynny, odwodnienia to wiem ale nie wiem jak roślinom teraz pomóc.stachs pisze:
Help
Powiedzcie czy ten pomidor "jest głodny" - brakuje mu azotu??? Nie wiem czy ma to duże znaczenie ale po wysadzeniu (około 20 dni temu) miałem zalaną szklarnie - czy to mogło przyczynić się do takiego stanu pomidora? Czym dokarmić te pomidorki?
zdjęcie trochę słabe ale przedstawia cienkiego pomidorka z listami skręcającymi się ku górze..
stachs, oberwij te żółte listki, one nie są już do niczego przydatne a mogą na nich pojawić się choroby grzybowe. Przede wszystkim wzruszaj ziemię w międzyrzędziach , najlepiej widłami, uważając na korzonki. Napowietrzysz ją i jednocześnie szybciej przeschnie. Przy samych krzaczkach też wzrusz, delikatnie, nawet gołymi rękami i zlikwiduj te dołki wokół roślinek, podsypując ziemią w celu wytworzenia dodatkowych korzeni. Możesz nawet usypać takie kopczyki. Wody przecież teraz nie będziesz lał a później to już podlewasz międzyrzędzia.
W odbudowie korzeni i kondycji krzaków najlepiej pomógł by Ci biostymulator np.Asahi SL, Bio-algeen. +
oprysk czymś wieloskładnikowym, bo pewnie papu popłynęło częściowo z wodą. Nie wiadomo co tam dałeś im w stopy.
Jeśli na zewnątrz wokół szklarni stoi woda, to zrób jakieś głębsze rowki ze spadem ,co by ją odprowadzić.
Grzeb w tej ziemi!
W odbudowie korzeni i kondycji krzaków najlepiej pomógł by Ci biostymulator np.Asahi SL, Bio-algeen. +
oprysk czymś wieloskładnikowym, bo pewnie papu popłynęło częściowo z wodą. Nie wiadomo co tam dałeś im w stopy.
Jeśli na zewnątrz wokół szklarni stoi woda, to zrób jakieś głębsze rowki ze spadem ,co by ją odprowadzić.
Grzeb w tej ziemi!
Składnikiem, który zostaje wymyty w pierwszej kolejności przy intensywnych opadach jest azot. Jeśli lustro wody gruntowej się obniży/ lub Tobie uda się go obniżyć/ należy w pierwszej kolejności zasilić pomidory azotem i magnezem. Może to być oprysk saletrą magnezową lub pod stopy saletrzak magnezowy.
- stachs
- 100p
Ok Dziękuję. Zacznę od wzruszenia ziemi a jak uda mi się zakupic nawóz to też trochę ich podkarmię ale mocno sie zastanawiam nad biostymulatorem bo juz kolejna osoba poleca mi go.. wczoraj nawet pytalem w Casto. ale nie było.
Asahi jest w zwykłym ogrodniczym.Pytałam dziś. Tyle, że zabrakło.
- stachs
- 100p
Bardzo ładne pomidory, ogórki.. !!!
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jakie zdrowiutkie Będą się najwyżej rozpychać łokciami Ja starałam się sadzić naprzemiennie wysoki - niski
- asiaroza1
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 30 kwie 2013, o 10:56
Mam nadzieję żę jakoś się dogadają:)
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Asiu. Będzie trochę za gęsto i musisz zadbać o wentylacje. Okienko na końcu tunelu jest zdecydowanie za małe. Podrywaj dolne liście, to też zwiększy przewiew. Wiem to z autopsji.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz