Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Witaj - piękny ten Twój świat i wcale nie taki mały - będę zaglądać częściej :)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam wcześnie kwitnące tawuły, typu tawuła szara. Mam ich kilka i pięknie rozjaśniają ogród na początku maja. Jak przekwitną ścinam je w małą kulkę a one dzielnie za rok znowu wyglądają okazale.
Obrazek

-- 1 cze 2013, o 20:14 --

Dziękuję Aniu i Tomaszu. Zaglądajcie, zapraszam. Ja dopiero stawiam tu pierwsze kroki. Pozaglądam później i do Waszych ogródków.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Wiśnie japońskie uważam za trochę przereklamowane ale amonogawa i kanzan w tym roku dały popis i jakby na przekór mojej opinii kwitły dzielnie ponad dwa tygodnie!!! Mam jeszcze kiku-shidare ale takie z niej straszydło, że postanowiłam ją ostro przyciąć w tym roku. Mam nadzieję, że poprawi swój pokrój;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

-- 1 cze 2013, o 20:21 --

Jak ktoś nie ma, to polecam - Fotergilla amerykańska. O każdej porze roku jest śliczna. Najpierw wypuszcza kwiaty, wyglądające jak kotki - na zdjęciu, potem zostają owoce (najmniej ciekawe) a pod koniec lata pięknie się przebarwia.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Niezastąpione tawuły Golden Pronces, dzięki nim ogrody są jaśniejsze :D Njachętniej posadziłabym je wokół każdej rabaty :heja Obrazek Obrazek

-- 1 cze 2013, o 20:29 --

Mój ostatni nabytek, klon jawor Esk Sunset, najpiękniejszy od spodu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Jeśli chodzi o klony to zakochałam się w jesionolistnych.
Auratum
Obrazek

Variegatum
Obrazek

Odessanum
Obrazek

Flamingo
Obrazek

Czekam jak się zagęszczą, na pewno będzie piękny widok :lol:

-- 1 cze 2013, o 20:39 --

jak ktoś ma lub zna ogrody z ładnie zaaranżowanymi klonami to proszę o zdjęcia lub porady.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie piękne zmiany :D
Śliczne aranżacje.
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Dziękuję Karioka, wszystko robimy sami i może dlatego sprawia nam to tyle radości i satysfakcji :D

Dziękuję Annar. Dzielnie walczę. Jeszcze żeby pogoda nam pomagała - nie ma kiedy wypielić :wink:
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Za poradą przyjaciółki w taki sposób ozdobiłam studnię:)
Obrazek

-- 1 cze 2013, o 21:33 --

Ta kilkuletnia hosta dopiero w tym roku zasłużyła na moją uwagę - przyznaję się bez bicia, że byłam dla niej wcześniej niesprawiedliwa i nie zachwycałam się jej wyglądem. Ale w tym roku oddaję jej honor - jest piękna. Stała się dla mnie inspiracją do założenia rabaty hostowo-żurawkowej ;:138
Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

kalina Roseum, śliwa wiśniowa Pissardi oraz dołem tawuły Goldflame - mają piękne pomarańczowawe przyrosty wiosną. Polecam:)
Obrazek

Wierzby Hakuro-nishiki teraz są najpiękniejsze. Tnę je nawet trzy razy w roku i mam nadzieję, że zawsze będą takie piękne :D
Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pięknie sobie urządziłaś swoje miejsce na Ziemi :D
Klonów Ci nie pokażę, bo nie mam-sadzę raczej byliny. I róże :D Dopiero w tym roku wzięłam się za ukorzenianie tawuł, po cięciu wsadziłam gałązki do donic z daturami i mam las sadzonek. W zasadzie było to działanie antykotowe, ale przyniosło spodziewane efekty :D Zrobię sobie obwódkę-jeszcze nie wiem, gdzie, ale patyki z liśćmi już mam.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p
Od: 12 sie 2011, o 13:57

Post »

No przepięknie u Ciebie ;:138 Bardzo, ale to bardzo podoba mi się pomysł na ozdobienie studni ;:oj pięknie sobie to urządziłaś :) :)
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

Witam i pozdrawiam.
Faktycznie tawuły to bardzo wdzięczne rośliny, wszędzie im dobrze, nie marudzą.
Klony też mi się podobają ale jak pomyślę o rozmiarach tych drzew to na razie sobie odpuszczam, mam jednego czerwonolistnego.
A hosty chyba tak naprawdę dopiero w trzecim, czwartym roku pokazują swoje piękno...a potem już tylko lepiej i lepiej...koło dziesiątego zaczynają przesadzać ;:3 i sa tak zbite że ani ich rozdzielić ani co z nimi zrobić. Mam taką jedną babcie już i ma nawet liście coraz mniejsze tak jakby sama siebie przytłaczała.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Witaj Dosiu. Masz piękny ogród, sporo rarytasików. W dodatku las za płotem. Będę zaglądał.
Zaraz sobie wygogluję fotegrillę. Nie znam, a podoba Mi się.
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Dobrosiu ogrod jest przepiękny,wszystko tak ze smakiem zrobione ,ze az dech zapiera ; :tan .To nie jest praca kogos ,kto się dopiero rozkręca w ogrodzie to dzieło sztuki.Pięknie,jestem zachwycona ,będę zaglądac i podziwiac ;:138 .Widac,ze kochasz to co robisz :heja
Marianna
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Cześć Ewa, ja właśnie zaczynam dojrzewać do rabat bylinowych. Do tej pory bałam się ich z uwagi na konieczność pielenia, nieumiejętność dobrania roślin - tak aby razem kwitły. Ale już zaczyna mi coś w głowie się wykluwać. Dzisiaj byłam w Kalsku, tam odbywają się co roku targi ogrodnicze, chyba największe w lubuskim i z bylin na słoneczne rabaty kupiłam sobie jeżówki i pysznogłówki. A oprócz tego w korzystnej cenie: tawułki białą i ciemno-różową - obie tylko po 5zł, piękne dwie funkie po 8zł, dwie żuraweczki też po 8zł, jaśmin po 10zł, dwa żółte berberyski po 10zł i moja wyczekaną kokoryczkę. Cieniolubne będą na wykończenie mojej nowej rabaty - żurawkowo - hostowej. Jak wkopię to się pochwalę :D Za chwilę obejrzę sobie Twój ogród, może coś mnie zainspiruję.
Aha, no i kupiłam lilie - do uzupełnienia mojej kolekcji ;:215

-- 2 cze 2013, o 13:34 --

Miisia - dziękuję za tyle miłych słów. To miód na moje serce ;:167 Staram się, staram ale ciągle bym coś zmieniała. Po obejrzeniu ogrodów innych forumowiczów wiem, że muszę mieć więcej bylin. Chwilowo sadzę rośliny tak, aby jak najmniej przy nich robić. To dlatego, że nie mogę za dużo czasu poświęcić na grządki.
No i mam jeszcze problem - jest tyle ciekawych gatunków i odmian różnych roślin, że chciałabym mieć wszystkie ;:oj No ale trzeba pamiętać, że nie zakładamy ogrodu botanicznego, nie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”