Powiedzcie, czy ma sens jeszcze wysianie ogórków, czy raczej szukać gdzieś sadzonek?
U mnie jest prawdziwa plaga ślimaków i nie ma szans utrzymać ogórki z siewu, dlatego zawsze robię rozsadę.Beata1971 pisze:Wysiałam ogórki, pięknie wzeszły, zaczęły ładnie rosnąć i w ciągu tygodnia wszystko zeżarte przez ślimaki![]()
Powiedzcie, czy ma sens jeszcze wysianie ogórków, czy raczej szukać gdzieś sadzonek?
Witam witamaguskac pisze:Witaj SzczecinekSzczecinek pisze:...Sadzę, iż plon z rozsady jest lepszy, niż sianie wprost z grunt.Borne Sulinowo się kłania
![]()
Ja też się zdecydowałam na pikowanie, sadzonki ładne i mimo zimna rosną. Nakrywałam agro, ale za duzo deszczu, chyba by zgniły pod mokrą szmatą.
Drugą turę posiałam w grunt, kiedy jeszcze było cieplutko, miałam nadzieję, że zdążą wykiełkować. Siałam po ok 5 nasion z kilku odmian dla porównania. Wzeszły po 2-3 a czasem nicPostanowiłam zrobić dosiewkę, także w pudełko. Teraz poczekam aż wzejdą i dosadzę w puste miejsca.
-- So 01 cze 2013 22:27 --
Miedzian i Miedzian? A potem nic? słyszałam, że miedzian to tylko do kwitnienia.... Prysnęłam dziś 50WPjanhel41 pisze:W przypadku wystąpienia chorób ogórków stosuje:
? kanciasta plamistość
[MIEDZIAN 50 WP, MIEDZIAN EXTRA 350 SC]
A jak już choroba zaatakuje?
Biorąc pod uwagę to co się dzieje na południu to nie wypada narzekać. Chciałoby się więcej słońca, ale cóż...Szczecinek pisze:Witam witam
Pogoda nam dopisuje, w te ostanie dni. Moje ogórki odpukać na razie są ok
Wiadomo, że parę z nich zakończy żywot, bo za dużo deszczów itp. czekamy na plon ...
http://www.insad.pl/files/oferty_pdf/of ... 009sad.pdfaguskac pisze:
Pryskałam wczoraj miedzianem ogórki, ale rano była potężna ulewa i dokładnie umyła krzaczki ogórkowe i pomidorowe. Pryskać ponownie?? Chyba jednak zdążył zadziałać, jak uważacie?