Jagoda kamczacka cz. 2

Drzewa owocowe
Zablokowany
and777
200p
200p
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jagoda kamczacka cz. 1

Post »

Jagoda kamczacka jest bardzo wartościową rośliną, właściwie nie ma konkurencji bo o tej porze w ogrodzie nie ma innych owoców. Mnie nie przeszkadza jej smak a doceniam jej wartości odżywcze oraz łatwość w uprawie.
Pozdrawiam.
and777
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Corazonbianko zgadzam się z Tobą ,jagody można dodawać do koktajli owocowych na bazie mleka,kefiru,czy jogurtu.Są zdrowsze od gotowych,sztucznie barwionych i aromatyzowanych.Można robić z nich przetwory,a najważniejsze,że nie sprawiają problemów w uprawie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

corazonbianco pisze:
Niewątpliwym atutem jagody w porównaniu z borówką jest łatwość uprawy i małe wymagania. Gdy czytam o zmaganiach działkowiczów z nieowocującymi, niekwitnącymi tudzież całkiem niezdolnymi do samodzielnej egzystencji na działce borówkami, to włos mi się jeży na głowie... :lol:
Ja koło borówki w ogóle nie chodzę..poza chodzeniem w celu zbierania owoców ;:138 .Może i nie mam super plonów ale na moje potrzeby wystarczy.
Nikt tez nie porównuje obu roślin,a raczej walory smakowe
Mundzio
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 maja 2013, o 19:44

Post »

Tomek85 pisze:Kiedyś wiele osób tutaj na forum sceptycznie podchodziło do jagody kamczackiej (kwaśna, małe owoce, itp). Natomiast ja zainwestowałem w jagodę kamczacką (4 odmiany, 8 krzewów). Krzaki podrosły i w tym roku jest rzeczywiście dość dużo owoców i mam zamiar zrobić sok z jagód kamczackich - podobnie jak z czarnych porzeczek/aronii, czyli cukier, owoce, gotowanie i skraplanie soku.
Witam. Sok z samej jagody kamczackiej może potrzebować dużo cukru. Ja zbieram jagody... sukcesywnie, bo nie dojrzewają wszystkie razem i wkładam do zamrażalnika. Czekam na inne owoce... porzeczka, malina... i dopiero razem robimy sok w sokowniku. Jest bardzo dobry. Polecam ten sposób.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

seedkris pisze:Nie wiem skąd jest taki dysonans pomiędzy jagodą kamczacką a borówką wysoka. Te dwa rodzaje nie mają ze sobą nic wspólnego. Pochodzą z różnych kontynentów. Mają rozbieżne wymagania glebowe. Smaku owoców nie sposób porównywać.
Owoce mają podobną wartość odżywczą oraz zawartość polifenoli, w tym antocyjanów (borówka 4,1 g/kg, jagoda 5,6 g/kg). To chyba jest wspólnym mianownikiem obu gatunków.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy jagoda kamczacka może rosnąc pod orzechami? Bo moje są tak posadzone,na razie orzechy są małe.Nie miałem już za bardzo gdzie posadzić tych jagód.Na forum porównywany jest smak tych jagód bo borówki i teraz pytanie czy chodzi o borówkę tą czerwoną czy czarną jagodę?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chodzi o borówkę amerykańską, ale te porównania to nieporozumienie. To kompletnie różne rośliny, o różnych wymaganiach glebowych, pokarmowych, jak i stanowiskowych.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Na początku czerwca rok temu już dawno było po zbiorach jagody kamczackiej. W tym roku na trzy krzaki jakie posiadam, dopiero na jednym pojawiły się granatowe owoce.
A po smaku czuję, że ewidentnie brakuje im słońca. Pozostałe dwa krzaki mają zielone owoce i nie zanosi się, by dojrzały za szybko.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam,
muszę sprawdzić, bo faktycznie już powinny być jagody. Ale u nas zimno i ciemno (12-14 st.C) i pełne zachmurzenie cały dzień, oczywiście z deszczem :-(
Pozdrawiam w oczekiwaniu na słońce
romekp
Awatar użytkownika
radog
200p
200p
Od: 13 sty 2013, o 20:10

Post »

Gdyby kogoś interesowało fajny opis odmian:

katalog odmian
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Wczoraj swoje oglądałam i jeszcze są zielone.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Slawgos pisze:Na początku czerwca rok temu już dawno było po zbiorach jagody kamczackiej. W tym roku na trzy krzaki jakie posiadam, dopiero na jednym pojawiły się granatowe owoce.
A po smaku czuję, że ewidentnie brakuje im słońca. Pozostałe dwa krzaki mają zielone owoce i nie zanosi się, by dojrzały za szybko.
W tym roku sezon wegetacyjny roślin ruszył z miesięcznym opóźnieniem, więc większość drzew i krzewów owocowych dojrzewa później niż zwykle. Dotyczy to zwłaszcza gatunków wcześnie kwitnących, jak np. jagoda kamczacka. U mnie w ubiegłym roku już dawno było po zbiorach jagody, w tym zaś dojrzały dopiero na jednym krzaku. Na pozostałych jeszcze zielone, a oczywiście deszczowa aura też nie sprzyja. To samo mogę powiedzieć o czereśniach. Także maliny puściły później.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

U mnie wczoraj zebrałam prawie z każdego krzaczka po parę sztuk, ale są wyraźnie kwaśne bez względu na odmianę. Też fajne jednak trochę słodyczy dobrze by im zrobiło;)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”