Norbitki kawałek świata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Norbitki kawałek świata

Post »

W tym roku sporo pokupiłam, z każdej rehabilitacji wracałam z min. jedna pełna reklamówką :) trochę dostałam i zaczyna się zapełniać :)
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Beatko
Roślinka której nazwy nie znasz to chyba skalnica. Miniaturowa różyczka pięknie będzie kwitła, ma sporo pąków. Ja mam wszystkie trzy miecznice(białą,żółtą i niebieską) ale jeszcze żadna nie raczyła zakwitnąć.
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

Beatko już pokręciło mi się ...czy dyptan to inaczej Drzewko Mojżeszowe :?:
to on daje uczulenia tak? ale śliczny jest... :)
..begonie dobrze posadziłaś... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Misiu, dobrze kojarzysz. Wyżej pisałam wrażliwości na ta roślinę. Niebezpieczna jest przy wysokich temperaturach. Ja na wszelki wypadek, ponieważ mam chorobę skóry i ciągłe uczulenia, wolę obsługiwać ją w rękawicach.
Dzięki za podpowiedź co do begonii :) Jeszcze jakbyś mi podpowiedziała jakie stanowisko dla niej będzie dobre, słoneczne, cieniste? Czy lubi sucho czy mokro?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Beatko begonie nie lubią zbyt dużo wody, bo mięsiste gałązki mogą gnić, ale nie mogą też mieć zbyt sucho, bo wtedy pąki mogą opadać, trzeba podlewać tak.... umiarkowanie ..... i najlepiej się czują w półcieniu , bo ostre słońce przypala listeczki :D
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Aga.
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Beatko :wit cudo ma na imię skalnica ;:306 właśnie teraz kwitnie ten kolor...wcześniej kwitnie kolor różowy ;:333
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję Iwonko i Aniu za "imię" skalnicy :)
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj dostałam takie cudo, i dzięki Jagusi wiem już jak będzie wyglądało jak podrośnie i jak się nazywa oraz gdzie to wsadzić. Darczyńca nie wiedział :wink:

Przedstawiam Inkarwilla Delavaya (Incarvillea delavayi) ( i tak nie zapamiętam :) ), jeszcze w woreczku.

Obrazek

Poza tym znowu dostałam dużo sadzonek i poza żagwinem i jakimiś powojnikami z nasion przywiezionych z Anglii, już nie wiem czym zostałam obdarowana, bo nazwy mi obco brzmiały. Urośnie to się zidentyfikuje :)
Powojniki też nie wiem jakie. Na razie są to kilkucentymetrowe sieweczki i nie wiem, czy sobie z nimi poradzę. Tymczasem poszły do donic, bo w trakcie transportu nieco ucierpiały i konieczne było szybkie wsadzanie. Resztę będę wciskać jutro i jak większość nasadzeń, te będą też dziełem przypadku....

Wciskać...
Zdecydowanie za duży trawnik zrobiłam i mam dwa wyjścia, albo orać łąkę, a jak jej zabraknie to potem te moje 4 ha, albo zrobić blokadę na forum i nie wiedzieć jakie cuda można mieć w ogródku....

Przedstawiam mój nowy trawnik i trójkącik.....

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Trawnik śliczny... gdzie i tam do twojego... a dziubek wyszedł uroczy :D
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
nirali
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2011, o 12:20

Post »

Beatko widzę trzy kocury więc żadnego kreta nie powinnaś mieć...no chyba że kociaki dobrze karmione ;:224
Widzę że też lubisz dodatki z korniaczków :)
Mój hibiskus raczej nie przetrwał choć i w ubiegłym roku tak mnie straszył.
Pozdrawiam Kasia.

niralowy ogród
Ann-ka72
1000p
1000p
Od: 1 paź 2009, o 18:56

Post »

Witaj Beatko :wit
Pozwiedzałam, poczytałam, i doszłam do takiego wniosku: jesteś tak pełna życia, optymizmu i radości tworzenia pięknego ogrodu, że aż Ci zazdroszczę.... :wink: Przypomniały mi sie czasy, kiedy ja sama jakiś czas temu tak się cieszyłam z każdej nowej roślinki, z każdego kwiatka wychodzącego wiosną z ziemi.... teraz jakoś oklapłam, może to zmęczenie.... mam dużo obowiązków, doba powinna mieć co najmniej 30 godz. :wink:
Kotkę mamy prawie taką samą- chodzi mi o kolor i też ciągle chodzi za mną, plącze się pod nogami, kilka razy dziennie prawię ją rozdeptuję ale nadal się plącze...nie raz niewiele brakowało abym przewróciła isę przez nią, ale ciągle muszę uważać.... Klientów też ciągle mam u siebie w ogrodzie, mój ogród jest niemal miejscem spotkań różnych klientów, czasami rodzin dawno nie widzących się :;230 .... Już przyzwyczaiłam sie, chociaż czasami jest to trudne.... niedługo nasze życie firmowe oddzieli sie od prywatnego, więc może trochę odetchnę :)

Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, śliczny, bo nowy (siany przed majowym weekendem), chociaż byłby śliczniejszy, ale ja dreptam po nim wielokrotnie w ciągu dnia. Najgorszy jest przy wejściu.

nirali One polują na to co nie trzeba :(
Czarna przynosi piękne żabki za co burę każdorazowo dostaje, biało czarna ostatnio ryby (wcześniej ptaki), a puchata w tamtym roku polowała na nornice, ale w tym roku ich nie widzę więc nic nie przynosi, najwyżej poobserwuje ptaszki lub pogoni za wiewiórką :) .
Kreta biało czarna przyniosła jedyny raz a było to wiele lat temu.
A może hibiskus jeszcze wyjdzie, mój niedawno wystartował.
Lubie różne korzenie, gałęzie i kamienie, ale nie umie ładnie wkomponować.

Ann-ka72 Miło mi Cie Aniu gościć w moim skromnym ogródeczku. Ja też bym chciała żeby doba była dłuższa, bo szczególnie latem nie wyrabiam na zakrętach. Teraz staram się jakoś wygospodarowywać trochę czasu kosztem innych rzeczy, żeby podłubać w glebie. Powiem Ci, że takie zmęczenie sprawia mi radość.
Ja już tych spragnionych nauczyłam, że za ogrodzenie jest wstęp wzbroniony. Teraz jeszcze uczę, że za winklem nie ma kibelka. Dzisiaj jeden został przyłapany na gorącym uczynku, ale zdarza się to coraz rzadziej.
Jaki biznesik prowadzisz? A o której kotce mówisz? bo ja mam trzy :)
Awatar użytkownika
mamafrania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2011, o 13:50

Post »

Taki trawnik to moje marzenie...Beatko od poprzedniego sezonu wiele się u Ciebie zmieniło.Na plus oczywiście :D
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak troszkę roślinki podrosną zrobię foto porównawcze do tych z tamtego roku :)
dziękuję za pochwałę :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”