Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
Re: Plumeria z nasion, proszę o porady
Muszę się zgodzić z Joaquinem , wielu marzy, by mieć takie piękne kwiaty w domu, choćby nawet i tu na naszym forum, w tym i ja .
Pozdrawiam Kamil
Moje zielone
Moje zielone
gdyby się tak dało sprowadzić to słońce.... alw z drugiej strony nie byłoby takiej radości z ujrzenia kwiatów
Witam, mi się udało! Z 10 maqsionek wszystkie wzeszły, niektórym rośnie już 3 listeczek a inne jeszcze mają "łupkę" na czubeczku. Trwało to ok 2 tygodni. Od początku były w włóknie kokosowym. Mam pytanie, czy muszę już przesadzać je do większej doniczki i czy muszę sadzić je w ziemi?? Można np właśnie we włóknie kokosowym??
ja mam plumerię w mieszance ziemi z pisakiem włóknem i styropianem i jakoś rośnie
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Od trzech dni mam taką oto temperaturę . Plumerie przez ostatni miesiąc ani nie drgnęły ,było pochmurno,zimno i całkowity brak słońca , przez tak wspaniałą temperaturę jak na zdjęciu z dnia dzisiejszego po prostu oszalały.Oby było tak jak najdłużej... Pozdrawiam plumerowiczów
Joaquin
- Joaquin
- 200p
Wiem wiem, są pod stałym nadzorem. Podlewam z wyczuciem...
Joaquin
W zeszłym roku zakupiłem 4 odmiany plumerii p.orange, lurine, wilder i violet. Postępowałem zgodnie z instrukcją która była dołączona do nasion. Oto co wyrosło.
https://picasaweb.google.com/1026577468 ... LDEmPrBsgE
Wie ktoś jaka minimalną temp. ta roślina toleruje? Zostawiam rośliny na balkonie a na Pomorzu zdarza się, że w nocy jest około 12 stopni. Czym poprawić wybarwienie liści? Jaki jest najlepszy nawóz dla plumerii?
https://picasaweb.google.com/1026577468 ... LDEmPrBsgE
Wie ktoś jaka minimalną temp. ta roślina toleruje? Zostawiam rośliny na balkonie a na Pomorzu zdarza się, że w nocy jest około 12 stopni. Czym poprawić wybarwienie liści? Jaki jest najlepszy nawóz dla plumerii?
- Joaquin
- 200p
Moje plumerie nigdy nie były w niższej temp. niż +20. Nie dotyczy okresu zimowania, wtedy miały 15 stopni. Jak dla mnie +12 stopni to trochę mało ale skoro jeszcze żyją to Z nawozami jest różnie, musisz wiedzieć jakiego dokładnie potrzeba Twoim kwiatkom. Nawóz tzn. "dopalacz" ma proporcje podawane w % (azot-fosfor-potas). Każdy działa inaczej i powoduje zmiany u roślin. Musisz pokombinować troszeczkę...
Posyłam zdjęcie z dnia dzisiejszego. W tej temp. czują się wspaniale:
I rosną jak szalone:
Pozdro.
I rosną jak szalone:
Pozdro.
Joaquin
wczorajsze pytanie zadałem bardzo szybko. dzisiaj przeczytałem cały ten temat i wiem, że te przebarwienia to przędziorek. właśnie spryskałem liście wodą z mydłem. zobaczymy czy pomoże... swoją drogą znalazłem nawóz jaki jest sugerowany do hodowli plumerii 10-50-10. Jest to Agrolution pHLow 151.
- marlenka
- 500p
- Od: 26 lut 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy to temperatura w szklarni czy na wolnym powietrzu?Joaquin pisze:Moje plumerie nigdy nie były w niższej temp. niż +20. Nie dotyczy okresu zimowania, wtedy miały 15 stopni. Jak dla mnie +12 stopni to trochę mało ale skoro jeszcze żyją to Z nawozami jest różnie, musisz wiedzieć jakiego dokładnie potrzeba Twoim kwiatkom. Nawóz tzn. "dopalacz" ma proporcje podawane w % (azot-fosfor-potas). Każdy działa inaczej i powoduje zmiany u roślin. Musisz pokombinować troszeczkę...
I rosną jak szalone:
Pozdro.
- Joaquin
- 200p
Wczorajsze zdjęcie jest zrobione na wolnym powietrzu. Dzisiejsze również:
Plumerie cieszą się straszliwie
Jak na Hawajach
Plumerie cieszą się straszliwie
Jak na Hawajach
Joaquin
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 cze 2013, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam zakupiłem nasionka na allegro 10szt. w sobote będę wysiewał:)
prosze o porady jaka ziemia jest najlepsza:)
Adenium wysiałem w ziemi do kaktusów z keramzytem
Mimoze w ziemi do paproci i wszystko ładnie rosnie:)
Teraz chce wysiac plumerie:) mam nadzieje ze ktos poda mi kilka cennych rad z wlasnego doswiadczenia:)
prosze o porady jaka ziemia jest najlepsza:)
Adenium wysiałem w ziemi do kaktusów z keramzytem
Mimoze w ziemi do paproci i wszystko ładnie rosnie:)
Teraz chce wysiac plumerie:) mam nadzieje ze ktos poda mi kilka cennych rad z wlasnego doswiadczenia:)