WSTĘP;

Zakładam ten wątek bo nie każdy się spotkał z tą roślinką.
doświadczenia na temat tej cudnej rośliny, przydadzą się nam i innym którzy wstąpią w progi forum . Może w poszukiwaniu informacji na temat tej odmiany rośliny.
Ja nigdzie nie znalazłem w polskim języku nic na Internecie na temat tej roślinki. A może warto jest się zainteresować . A może warto spróbować uprawy??

Więc proszę o wymianę zdań bez kłótni i sporów
MOJE SPOTKANIE Z TĄ ROŚLINĄ;

Mam ją od wakacji pojechałem do szkółki ogrodniczej po rośliny i to zauważyłem przy wejściu nie
wiedziałem co to ale się w tym zauroczyłem i musiałem to mieć. Sprzedawca nie powiedział nazwy
powiedział że nie wie co to jest, I tak poszukiwałem nazwy aż do dziś po różnych forach i Internecie i tu na forum (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=19&t=58997 ) odnalazłem nazwę tej rośliny.
Po kupieniu przywiozłem do domu i postawiłem na tarasie w słoneczku podlewałem jak juki i tak
teraz podlewam skąpo (wodą z oczka wodnego), rośnie bardzo powoli, liście ma sztywne ok. 15cm, i trochę kłujące. Teraz jest przeniesiona do domu ok. 20*C i chyba coś za gorąco ma bo zaczyna podsychać.
Moim zdaniem roślina dla kolekcjonerów godna uwagi. Przyciąga wzrok na siebie i każdy kto do mnie przychodzi co to jest bo jest ciekawe. Ja nie wiedziałem jak to się nazywa to mówiłem (Nieznany)
Teraz wiem nazwę to jak ktoś się zapyta to mu odp. ;)
UPRAWA I INNE SPOSTRZEŻENIA;

-Miejsce ciepłe dobrze oświetlone, w czasie letnim może stać na tarasie, (mój stał przy oczku wodnym razem z palmami), rośnie dosyć powoli.
-Na zimę zabieramy w miejsce zimowania ok. 19*C.
-W lecie podlewamy co 3-4 dni jeżeli stoi na słońcu, nawozimy nawozem do roślin zielonych np. nawozem w żelu (w moim przypadku) co tydzień dawkami jak na butelce.
-Liście przyschnięte lub uschnięte wycinamy tuż przy nasadzie, liście przecieramy wilgotną szmatką lub kąpiemy pod prysznicem (uwaga; trzeba ten zabieg ostrożnie robić, by nie zalać bryły korzeniowej i woda nie stała w czubku wzrostu, ponieważ czubek zacznie gnić)
-Mogą przy suchym powietrzu występować przędziorki, wtedy należy zastosować oprysk.
-Rozmnażanie poprzez boczne odrosty.
FOTOGRAFIE

ZAPRASZAM DO WYMIANY DOŚWIADCZEŃ