Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórki gruntowe

Post »

apw81 pisze:U nas tragedia z tym deszczem i wilgocią, pada przelotnie całe dnie, do następnej niedzieli ma padać, szok. No więc chyba zasieję ogórki do palet, przetrzymam w domu/zadaszonym tarasie i wysadzę w połowie czerwca jak pogoda pozwoli...niby te pod włókniną nie padły jeszcze ale wiadomo co będzie..? a jak te w gruncie przeżyją to będę miała na uzupełnienie tego rządka co wygnił bez przykrycia. Myślę, że zdąży się zebrać plon przy tak późnym siewie?może powinnam wybrać jakąś wczesną odmianę...? o krótkim okresie wegetacji....? jaką......
ktoś jeszcze wysiewa teraz ogórki??

Ja wysiałam w sobotę a jaki będzie efekt nie wiem.
Ogórki pod włókniną bardzo kiepskie ale czego się spodziewać przy takiej pogodzie?
U mnie pada z niewielkimi przerwami już od 4-ech dni i końca nie widać. Myślę, że na imponujący plon ogórków nie mam co w tym roku liczyć...
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też wysiałam w piątek aż 12 sztuk.
mam jeszcze w doniczkach 8 ogórasów. Reszta w gruncie w stanie wskazującym na upojenie deszczem ;)
Awatar użytkownika
anika24
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 19:59

Post »

Moje ogórki zgniły w ziemi...wzeszło może 20%. Te które skiełkowały nie były wstanie wydostać się z lepkiej gliny. Siałam Oktopusa i Juliana. Jutro kupię kolejne opakowanie i dosieje bo nie pozostaje nic innego ale i tak szkoda...
Pozdrawiam, Anita:)
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

janhel41 pisze:aguskac
Na bakteryjną kanciastą plamistość ogórka możesz również stosować
Opryskiwanie roślin należy rozpocząć w przypadku wystąpienia pierwszych objawów, czasami już od fazy 2 ? 3 liści. Do początku plonowania powinno się wykonać 2 ? 3 zabiegi następującymi preparatami: Champion 50 WP (2,5 ? 3 kg/ha), Miedzian Extra 350 SC (2 ? 2,5 l/ha) lub Kocide 101 WP(2,5 ? 3 kg/ha).
Przeczytaj poniżej
http://www.e-ogrodek.pl/choroby_roslin/ ... osc-ogorka
A tu masz cały arsenał
http://www.ochronawarzyw.pl/choroby/bak ... sci-ogorka
Dzięki za poradę :)
Sprawdziłam etykiety tych preparatów. Wszystkie są na bazie miedzi. Niestety znalazłam informację, że preparatami miedziowymi można pryskać tylko do kwitnienia, więc co potem??
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Ja na przykład pryskałem w tamtym roku ekonomem i wystarczyło. Tani środek i wystarczy na długo a jest dość uniwersalny, zwalcza zarazę ziemniaczaną na pomidorach i ziemniakach, mączniak rzekomy, alternariozę. Ogólnie takie podstawowe choróbska. Rózni się tym od miedzianu ze działa wgłębnie, czyli zwalcza chorobę gdy już nawet nastąpią pierwsze objawy. Nie znam się za dobrze na opryskach, no ale jeśli chodzi o proporcje ceny do ilości środka to ekonom jest bardzo tani, a to moze być zaleta.
Awatar użytkownika
cydynka
100p
100p
Od: 24 sty 2013, o 08:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Godzinę temu u mnie było urwanie chmury.Moją działką szła taka woda,o ogórkach,pomidorach,cukinii,dyniach nie mam co marzyć...załamka,wszystko utopiło się w wodzie ;:145 Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Monika
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Boże, wiem, to Cię nie pocieszy, ale... strasznie mi przykro... :( wiem Twoich postów, ile serca tam zostawiłaś...
Awatar użytkownika
OgrodnikSebek
200p
200p
Od: 29 mar 2013, o 12:08

Post »

Cydynka u mnie to samo dziś . 3 ulewy , z 50 litrów jak nic . To samo w sobotę było ... Warzywa pod wodą . Ogórki na szczęście przykryte. Dobrze że mam przepuszczalną glebę . :(
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

cydynka czy to nie bakterioza? sprawdź tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p1724468 wygląda podobnie, współczuje podtopienia, ja w tym roku podwyższyłam zagony o jakieś 10-15cm.
Pozdrawiam
robertda
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 cze 2013, o 20:30

Post »

witam. od dwóch lat bawię się na działce w warzywa i od dwóch lat, jako początkujący czerpie z tego forum wszelkie informacji. Dzisiaj zebrałem się na odwagę by zadać pytanie.Na zdjeciu ogórek sremski w gruncie zasiany w połowie maja, cały czas jest pod agrowłukniną. Mam pytanie czy nie jest zbyt wybiegnięty bo idzie do góry jak pomidory a wydaje mi się że powinien się już położyć na ziemi, i czy nie jest go za gęsto. Dodam, że miedzy grządkami jest około 70 cm przerwy. Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

To dobrze, że nie leży :D . Tak ma być
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje ogórki, odmiana śremski. Wysadzone na początku maja. Kolejne wysadzone kilka dni później są o wiele mniejsze, wręcz bardzo małe.
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Ogórki przykryte - tak było jeszcze w ostatnią sobotę:
Obrazek