Cibora,papirus(Cyperus) - wymagania,uprawa, pielęgnacja,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Papirus

Post »

lvlidnight pisze:Witam Serdecznie :D

Kiedyś hodowałam papirusa (począwszy od małej sadzonki), ale bez znaczących sukcesów...

Jak wygląda sprawa obecnie z Twoim 'papirusem'
Ja myślę,ż e to jakiś oczeret raczej ale z daleka nie d a się raczej zidentyfikować tego...przyjmijmy więc ,że to papirus.
Przyjął się?
Awatar użytkownika
lvlidnight
200p
200p
Od: 28 paź 2008, o 19:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ech, do "przyjął się" to jeszcze mu daleko, ale żyje. Po posadzeniu do doniczki miał przygodę z ... no sama nie wiem z czym - biały nalot to był - może pleśń. ;:222 Podlałam delikatnym roztworem anty- Mało rośnie, trochę przybrał na wadze ;:138 , ale czubek ma zaschnięty. Zraszam i nie dopuszczam do przesuszenia podłoża, ale woda na podstawce nie stoi- nie chcę powrotu białego "cosia". Zobaczymy - trzymajcie kciuki.
Tambylec powiedział, że to papirus - rósł tak: Obrazek
Pozdrawiam,

lvlonika
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Trawa, cibora...?? ( Papirus )

Post »

papirus,Kupiłam roślinę bez nazwy. Powiedziano mi, że ogrodowa, ale zaczynam mieć wątpliwości - co to za roślina??
Obrazek
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trawa, cibora...??

Post »

Z tymi kwiatkami na pióropuszu bardzo podobna do jakiegoś papirusu. Jeśli tak to w ogrodzie wytrzyma tylko w cieple.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Też mi się wydaje, ze to jakiś papirus, ale miałam nadzieję, że to jakaś trawa...Może jakiś znawca traw pomoże :wink:
Awatar użytkownika
cynia
200p
200p
Od: 26 lis 2008, o 00:14

Post »

Bo papirus jest trawą
Pozdrawia cynia
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli rozumiem, że o posadzeniu tej trawy w ogrodzie mogę zapomnieć??
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

W naszym klimacie można ją tam posadzić późną wiosną do wczesnej jesieni. W zimę papirus w naszym klimacie w ogrodzie nie przeżyje. To moje osobiste zdanie, Ja bym to wrzuciła do ładnej donicy i postawiła na tarasie a zimę w mieszkaniu.
No i oczywiście jest to cibora popularnie u nas zwana papirusem. Jaki podgatunek z kilkuset niestety nie wiem :)
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

Ja swoją ciborę wystawiam latem do oczka wodnego,tak zeby miała "mokre stopy",baaardzo to lubi.
Kwiaty to resztki Raju.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Obrazek
Mój papirus po wstawieniu donicy w miskę z wodą wyraźnie odżył :lol:
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53

Post »

No własnie tak powinien papirus stać,w wodzie,w końcu w naturze porasta brzegi zbiorników wodnych.
Kwiaty to resztki Raju.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

A to mój papirus:

Obrazek
dkf385
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 sie 2013, o 23:14

Post »

Mi z nasionek dopiero przy drugim podejściu wyrosły.
Awatar użytkownika
BEATA55555
200p
200p
Od: 22 wrz 2008, o 17:05

Post »

Jakieś dwa miesiące temu udało mi się kupić papirusa opisany jako Cyperus Haspan , kilka parasolek które ucierpiały w transporcie włożyłam do ukorzenienia. Długo nic się nie działo aż wreszcie zaczęły pokazywać się malutkie kiełki. Każda parasolka puściła po 2-3 kiełki które dziś są całkiem spore (największy ok 4 cm) ale zupełnie nie rosną korzonki. Co dalej z tym zrobić? Czekać? Posadzić? Jaki poziom wody utrzymywać teraz w słoiku z parasolkami? Na dzień dzisiejszy parasolki i kiełki stoją zanurzone w wodzie i zaczynają brązowieć.
beyblade69
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 paź 2013, o 12:57

Post »

Witam,
jestem calkowita fanką papirusów, bez których nie istnieje moja kwiatowa rodzina:) Moje doswiadczenia pokazują, że nie jest klopotliwy w hodowli, jak pewnie wiekszosc zauwazyla :) Owszem, przerabialam juz przedziorki, gnicie sadzonek itp i pozostaje mi tylko problem z haspanem, gdzie bardzo slabe i wiotkie są łodygi i poki co nie wiem dlaczego????????????????
jeśli komus to pomoże to mam kilka rad:
- zauważylam, ze mlode sadzonki zasadzone po wypuszczeniu z parasolek korzeni, wcale nie potrzebują ''zalania'' /swoje wsadzam do ziemi i podlewam delikatnie co kilka dni. czasami o nich zapomnialam i ziemia byla sucha. sadzonce nic sie nie stalo,
- po wypuszczeniu nowych lodyżek, usuwałam te pierwsze - pomaga to wzmocnic rosline. kolejne będą zdecydowanie ''dorodniejsze'' z grubymi lodygami,
- bezsprzecznie "dojrzale" papirusy muszą stac caly czas w wodzie / najlepiej jak doniczka stoi w oslonce, do ktorej wlewa sie wode/
- swoje hoduje w szklanych naczyniach, dolewam wody, praktycznie bez ziemi
- wielkiego papirusa ''zabilam'' kulkami hydrozelowymi, mimo ze na dnie naczynia takze byla woda ;:222
- haspan nie pije tyle wody /podlewam go skromniej/ co "zwykly" alternifolius
- w ikei kupilam kiedys egipskiego i nie przezyl zimy /lalam lalam wode i chyba ''zalalam'', parasolki byly brązowe. mysle, ze z podlewaniem blizej mu do haspana/
- zumula stoi w doniczce z oslonka na keramzycie i ma "mokre stopy"
- przedziorki pojawialy sie u mnie najczesciej jak o nim za bardzo zapomnialam :wink: albo stal gdzies nad kaloryferem, czyli a najzwyczajniej za suche powietrze /zastosowalam wtedy srodek SUBSTRAL na przedziorki kupiony w OBI, oprysk 2 krotny w odstepie kilkudniowym i potem zraszanie. nie pamietam zeby wracaly/
Slabo za to radze sobie z haspanem - mimo, ze ma pare ladnych parasolowatych pioropuszy , nadal lamia mu sie lodygi i musze go podpierac. /postaram sie zamiescic fotki/. Bardzo prosze o pomoc w tej kwestii:) Bardzo poszukuje egipskiego i niestety nadal na niego nie trafilam:(:(:(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”