Choroby storczyków
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.
z chusteczkami bym uważała, nie wiem jakie są rodzaje, ale nie kupowałabym tych nabłyszczających bo storczyki tego nie cierpią. W ogóle uważam, ze to zbędny rarytas i wyłudzanie pieniędzy ;) Ja listki przecierać wodą demineralizowaną z odrobią soku z cytryny albo piwem Wczoraj akurat im przecierałam piwem ;) Można je tez rozcieńczyć z woda 1:1 ładnie się błyszczą
A co osłonek to nie chodzi nawet o to, że są za głębokie, tylko za wąskie i powietrze nie dochodzi do korzeni Między osłonka a doniczka powinien być luz ;)
A co osłonek to nie chodzi nawet o to, że są za głębokie, tylko za wąskie i powietrze nie dochodzi do korzeni Między osłonka a doniczka powinien być luz ;)
- kahim
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
Myślę, że pod doniczkę do osłonki wystarczy nasypać trochę keramzytu, albo kamieni i dzięki temu doniczka będzie wyżej= zrobi się przestrzeń między ściankami
wrzucę jutro szklane kamyki
- aniluapnie
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 maja 2013, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na dzień dzisiejszy wygląda takRamonna pisze:aniluapnie jak po tych kilku dniach ma się kondycyjnie Twój storczyk? Ja niemal identycznego przesadzałam 3 dni temu i nie widzę na nim żadnych niepokojących objawów.
Wycinałam korzenie i zasypywałam cynamonem przed przesadzeniem do tego wcześniejszego podłoża, zasugerowałyście że nowe podłoże jest zbyt drobne więc zmieniłam na to które jest teraz(i po kilku dniach po tym liście zwiędły), wydaje mi się że za ostro na niego świeciło słońce teraz przestawiłam doniczkę na parapet kuchenny, który jest bardziej zacieniony i wydaje mi się że będzie ok.Ramonna pisze:aniluapnieWycinałaś puste korzenie i zasypywałaś cynamonem lub węglem, czy w takim samym stanie korzeniowym wsadziłaś do nowego podłoża?
Ten robaczek to może przędziorek lub coś z dworu...Są pajęczynki, jest ich więcej?
A robaczek? Był już go nie ma i więcej nic nie zauważyłam więc najprawdopodobniej coś z dworu przyleciało.
Storczyk wypuszcza mnóstwo nowych korzeni i wydaje mi się że coś z niego jeszcze będzie
- Ramonna
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2013, o 11:29
Nie tylko się wydaje, ale również wygląda, że będzie ok
Ten mój, o którym wspomniałam podniósł się zaraz po podlaniu, a liściom wraca wigor i jędrność. Niemniej za każdym razem mam obawy po zmianie podłoża. Roślina marnieje w oczach, przyprawia niemal o zawał serca, by potem pokazać, że się tylko droczyła
Ten mój, o którym wspomniałam podniósł się zaraz po podlaniu, a liściom wraca wigor i jędrność. Niemniej za każdym razem mam obawy po zmianie podłoża. Roślina marnieje w oczach, przyprawia niemal o zawał serca, by potem pokazać, że się tylko droczyła
a tak okiem laika to jak roślinki po przesadzeniu należy podlewać?
- Ramonna
- 10p - Początkujący
- Od: 2 kwie 2013, o 11:29
Od momentu przesadzenia, nie podlewa się przez 10-14 dni. Zasada dotyczy tych kwiatów, gdzie majstrowało się przy korzeniach. W przypadku jedynie zmiany podłoża, bez ingerencji w korzonki, raczej normalnie.
Przy korzonkach majstrowałam ale nie było tam żywych ran. A co oznacza normalnie? Wybacz pytanie ale ja prawie nic nie wiem o kwiatach a to roślinki mojej matki :d
- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Nenesa wiec w pierwszej kolejności powinnaś iść poczytać podstawowe zasady pielęgnacji Phalaenopsis a później pytać ;) Bo tych informacji jest w necie mnóstwo i nie ma sensu się tutaj powtarzać, zwłaszcza, że ten temat tez był dużo razy poruszany. Przy użyciu wyszukiwarki na pewno znajdziesz potrzebne Ci informacje. Jeśli nie to zapraszam np. TUTAJ
Lecę zatem poczytać. Dziękuję za link
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 kwie 2013, o 14:46
Hej, pisze do Was z pytaniem o mojego storczyka, bo ostatnio zmarniał,przekwitl jakies 4 miesiące temu,l pedy mu nie uschly,ma tylko 3 duże liscie jeden się zmarszczyl od dluzeszego czasu, ale ciagle jest mocno zielony, a przy jednym korzeniu powietrznym zobaczyłam bardzo maleńkie drobne czerwone kuleczki, czy to sa czegos jajeczka? Czy może cos go podgryza?
Kocham: Meza,Synka i moje piekne kwiatki:)
Wklej zdjęcia całego storczyka, korzeni i tego pomarszczonego iścia oraz tych czerwonych kuleczek. Będzie łatwiej ci coś doradzić.