Świerk identyfikacja
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 cze 2007, o 00:24
To z pewnością nie jest daglezja
Moja daglezja wygląda tak:

Pozdrawiam

Moja daglezja wygląda tak:

Pozdrawiam
Zapraszam na spacerek po moim ogródku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13523" onclick="window.open(this.href);return false;
Arleta:))
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 28 maja 2008, o 22:44
Świerk, ale jaki...
Witam,
parę mcy temu zakupiłem przez internet sadzonkę świerku Brewera, dostałem coś takiego:

dodam, że:
1) igiełki mają 8-13 mm długości,
2) są zielone, żadnych paseczków nie zauważyłem (1mm szerokości).
Pare dni temu byłem w okolicznej szkółce i widziałem prawdziwe świerki Brewera, nijak podobne do mojego okazu.
Oczywiście napisałem do szkółki, żeby Pani powiedziała mi co kupiłem, ponieważ nie wiem czy wybrałem dobre stanowisko dla tego drzewka, ale jak to ma miejsce przy zakupach internetowych, Pani stwierdziła, że na pewno wysłali ś. Brewera itp. itd. - darowałem sobie z nią rozmowę, chociaż nawet mi nie chodziło o zwrot pieniędzy. Nie ważne - może mi ktoś pomóc w identyfikacje tego świerka?
Pozdrawiam,
parę mcy temu zakupiłem przez internet sadzonkę świerku Brewera, dostałem coś takiego:

dodam, że:
1) igiełki mają 8-13 mm długości,
2) są zielone, żadnych paseczków nie zauważyłem (1mm szerokości).
Pare dni temu byłem w okolicznej szkółce i widziałem prawdziwe świerki Brewera, nijak podobne do mojego okazu.
Oczywiście napisałem do szkółki, żeby Pani powiedziała mi co kupiłem, ponieważ nie wiem czy wybrałem dobre stanowisko dla tego drzewka, ale jak to ma miejsce przy zakupach internetowych, Pani stwierdziła, że na pewno wysłali ś. Brewera itp. itd. - darowałem sobie z nią rozmowę, chociaż nawet mi nie chodziło o zwrot pieniędzy. Nie ważne - może mi ktoś pomóc w identyfikacje tego świerka?
Pozdrawiam,
Tomek
Paweł: może to ci pomoże - w ofercie ze świerków mają (chyba nie sprzedali mi czegoś spoza oferty):
-Picea abies Formanek
-Picea glauca Echiniformis
-Picea schrenkiana
-Picea wilsonii (ale odpada bo mój nie miał żółtych przyrostów)
-Picea glauca
-Picea rubens
tylko, że za mało siedzę w temacie, ponieważ żadne z w/w drzewek/krzewów nie pasuje mi do mojego okazu...
ps. możesz mi podać na priva adres swojej strony z sadzonkami?
-Picea abies Formanek
-Picea glauca Echiniformis
-Picea schrenkiana
-Picea wilsonii (ale odpada bo mój nie miał żółtych przyrostów)
-Picea glauca
-Picea rubens
tylko, że za mało siedzę w temacie, ponieważ żadne z w/w drzewek/krzewów nie pasuje mi do mojego okazu...
ps. możesz mi podać na priva adres swojej strony z sadzonkami?
Tomek
ok, dzięki - wyczytałem, że w/w świerk ma igły od zielonych do żółtych - te zdjęcie ma około 2 mcy, ale pamiętam, że na początku miał on więcjej żółtawych igiełek [tylko myślałem, że to było spowodowane brakiem podlewania]. Zresztą jak napisałem do tej Pani [sklep ze strony pendula waw pl ] to też mi próbowała wmówić, że stanowisko za słoneczne lub za mało wody. No nic - tym ludziom podziękuję, albo chcieli mnie oszukać [może za mocne słowa] albo brak wiedzy lub własna ignorancja nie pozwalala im przyznać się do błędu - btw. z takimi 'handlarzami' nie chce mieć nic wspólnego i odradzam to forumowiczom...
Tomek
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wydaje się, że obydwa należą do tego samego gatunku: Świerk kłujący Picea pungens tyle, że ten pierwszy jest odmianą o niebiesko-zielonych czy jak kto woli srebrnych igłach, bodajże glauca i tak jest właśnie nazywany (ś.srebrzysty). Ponoć odmiana o zielonych igłach jest u nas dużo rzadsza niż właśnie te srebrzyste.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Świerk kaukaski ( Picea orientalis )
Witam serdecznie.
Mam do zidentyfikowania iglaczka.
Jest to chyba jakiś świerk.Ma bardzo sztywne i bardzo klujące igiłki.
Dostałam, go w ubiegłym roku od znajomych.
Myślę,że trzeba by wysadzić go już do gruntu.
Nie wiem tylko gdzie, nie wiem jak duży urośnie.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego osobnika:)
Pozdrawiam

Mam do zidentyfikowania iglaczka.
Jest to chyba jakiś świerk.Ma bardzo sztywne i bardzo klujące igiłki.
Dostałam, go w ubiegłym roku od znajomych.
Myślę,że trzeba by wysadzić go już do gruntu.
Nie wiem tylko gdzie, nie wiem jak duży urośnie.
Proszę o pomoc w rozszyfrowaniu tego osobnika:)
Pozdrawiam