Sundaville (-, Dipladenia) - Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edyś.....to jest to.....ukorzeniona szczepka w zeszłym roku we wrzesniu. Na 5 szczepek przyjeła sie tylko ta jedna....dlaczego? nie mam pojęcia. Rewalacja!!!!!! jak roslina sama potrafi sie sama ukorzenić.Na Twoim miejscu zostawiłabym ten pęd w ziemi i czekała na efekty.Warto czasem poeksperymentować......ja lubię to robić.Zdobywa sie przez to nowe doswiadczenia.

Obrazek tak wygladala pod koniec kwietnia,mozna zaobserwowac jaki ma duzy przyrost w ciągu 3 miesiecy

Pozdrawiam Teresa Obrazek
Awatar użytkownika
Edyś
500p
500p
Od: 28 cze 2008, o 00:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niestety Teresko,mnie to kiedyś zgubi ale cierpliwości nie ma co we mnie szukać. Obciełam ukorzeniony kawałek, wsadziłam w ziemię, postawiłam w mieszkaniu na oknie i teraz dopiero poczekam :? Albo się uda albo nie. Jeśli nie to zrobię podobnie z innym pędem, wsadzę w ziemię nie obcinając, poczekam na korzonki i nie ruszę:)
Zobaczymy, który eksperyment się powiedzie.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Edyś....a ja z cierpliwwoscią :D będę czekać na efekty Twojego eksperymentu.Ja z mojej kupionej w tym roku sundawilli znów zrobiłam szczepkę ktora już sie ukorzeniła w hydroponice.
Obrazek Obrazek z tej zrobiłam szczepkę

Pozdrawiam Teresa
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Moja przez miesiąc urosła może z 5 cm, całą energia idzie w kwiaty.
Obrazek
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirabilis.....przecudnej urody jest Twoja sundawilla.....kwiatow ma tyle co niebo gwiezdzistą nocą.Co z nia robiłaś......może przycinałas że tak sie rozkrzewiła pięknie i poszła na boki a nie w górę?

Nella......jakze pięknie prazentuje sie biała ....mnie się nie udało kupić białej :( ....ach jak Ci zazdroszczę bezwstydnie :oops:

Pozdrawiam Teresa

Obrazek

Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

Ewelinko, z jednej strony to dobrze, bo wiatry u mnie wieją i łamią co większe rośliny, z drugiej, marzyła mi się zielona ściana....

Tereso, ten kwiatek już tak ma. Drugi stoi u mojej mamy. Tak samo się się zachowuje, a warunki o niebo lepsze.
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Na balkonie w charakterze zielonej ścianki nieźle sprawdza się winobluszcz ( np. posadzony w dużej donicy), a Sundaville'a niech kwitnie , w tym jej urok.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirabilis......mylisz się,kupuje sundawille od 4 lat wszystkie rosły w gorę.W zeszłym roku kupiłam w prezencie prawie metrowej wysokości,załuje ze nie zrobiłam zdjęcia :( Twoja prawdopodobnie została przycięta zanim ją kupiłaś.Sama zrobiłam eksperyment ze szczepką ktorą sama osobiscie ukorzeniłam.Jeden pęd przycięłam i jest gęsciejszy,drugi puścilam w gorę. Zobacz moj post z 16 lipca i pozniejszy.Zreszta czy to wazne .....Twoja wygląda po prostu slicznie

juwom_shyw
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2008, o 14:45

Post »

Witam,
zakupiłam dipladenie parę tygodni temu, wszystko było jak do tej pory w porządku, ale od kilu dni zauważyłam, że końcówki pędów robią się brązowe i z każdym dniem jest coraz więcej brązowego.
Proszę pomóżcie, może wiecie co to i jak sobie z tym poradzić.
Pozdrawiam
juwom
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj juwom_shyw :D ....... milo widziec nowąosobę zarażaną sundaville(dipladenia).Trudno coś powiedzieć co sie z nią dzieje.....może podlewasz za dużo,moze ma jakiegos robala.Dla sprawdzenia wyjmij kwiat z doniczki i sprawdż ziemie otrzepujac delikatnie.Ja bym na Twoim miejscu obcięła brązowiejące pędy.Duzo wiecej przeczytasz na temat sundaville klikajac na poniższy link.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0

Masz do przeczytania kilka stron.Zyczę powodzenia.Jakby co pytaj dalej,na pewno uzyskasz odpowiedż.

Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

HUrrrraaaaaaaaa moja sundaville ukorzeniona przeze mnie osobiscie w zeszlym roku zakwitąaaaaaaaa. Rosnie oczywiscie w hyrdroponice

Obrazek

Obrazek jak widać ma jeszcze kilka malych pąkow

Obrazek ta rośnie w ziemi na balkonie,kupiona w kwietniu

zapraszam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 85&start=0
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oto moje cudo :D ukorzenione przeze mnie w zeszłym roku i prowadzone w hydroponice.Nareszcie zakwitła ;:1

Obrazek Obrazek

zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Teresko gratuluję :!: przepiękny okaz, wygląda jak przytachany prosto ze sklepu :!:
trudno było ukorzenić szczepkę? możesz napisac, jak to zrobiłaś (może gdzies już opisywałaś wcześniej??)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”