Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- Ika2008
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe
Moje ogórki niestety "padły"- zżółkły,poprzewracały się, łodygi praktycznie zgniły. Cała nadzieja w tych świeżo posianych, pod warunkiem,że nie zgniły nasiona. Zobaczymy.
Pozdrawiam, Marta.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Heej
10 sadzonek z domowej rozsady przesadziłam do gruntu3 tygodnie temu.
Jeszcze żyją, ale nic nie urosły.
Gleba piaszczysta, więc nie zgniły, ale zimno było i tak jakby skurczyły się w sobie (z tego zimna chyba).
Resztę czyli jakieś 10 sztuk mam jeszcze w doniczkach. Mają po 2 listki właściwe. Ciekawe kiedy będzie odpowiednia pogoda, żebym mogła je wcisnąć na grządkę
Wysiałam tez kilka dni temu jeszcze 6 nasionek i widzę, że już się przebijają przez ziemię w doniczkach. Może uda się zjeść kilka ogórków własnej produkcji
Mam taką cichą nadzieję.
10 sadzonek z domowej rozsady przesadziłam do gruntu3 tygodnie temu.
Jeszcze żyją, ale nic nie urosły.
Gleba piaszczysta, więc nie zgniły, ale zimno było i tak jakby skurczyły się w sobie (z tego zimna chyba).
Resztę czyli jakieś 10 sztuk mam jeszcze w doniczkach. Mają po 2 listki właściwe. Ciekawe kiedy będzie odpowiednia pogoda, żebym mogła je wcisnąć na grządkę
Wysiałam tez kilka dni temu jeszcze 6 nasionek i widzę, że już się przebijają przez ziemię w doniczkach. Może uda się zjeść kilka ogórków własnej produkcji
Mam taką cichą nadzieję.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Moje w sobotę zalała ulewa, więc siedziałam do 22, żeby wysadzić. Minusem jest to, że mamy pszczoły, więc musiałam poczekać, aż skończą obloty, żeby użyć Miedzianu. Ale dobrze, że mają zadaszenie. Więc jeśli puszczacie po sznurkach i macie jakieś paliki wbite i cokolwiek, żeby daszek zrobić, to róbcie. U mnie to właśnie wczoraj uratowało ogórki.
Mam na imię Ilona...
- Agrokasia
- 200p
- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wysiałam nowe ogórki. Obawiam się, że resztki, które mi zostały po zalaniu za moment padną. A to pech!
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
Ja dziś swoje zgrabiłem , bo ubita ziemia. Są przykryte folią ale i tak się trochę woda dostawała . Przynajmniej nie padało im na "głowę" i im cieplej.
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
Masakra! Moje pierwsze, tegoroczne sadzonki ( sadzone 18 maja ) przypaliło słońce i padły . W ubiegłą sobotę kupiłam na targu nowe , posadziłam wczoraj zaglądam a tam po dwóch ani śladu Następne maja poobgryzane listki, z dwóch pozostały tylko ogonki . Myślałam że, to ptaki, przygotowałam sobie butelki po wodzie i chciałam je przykryć, zostawiając tylko , odkryty wlot do butelki. Ale to nie ptaki to plaga maleńkich slimaczków Czy ktoś ma pomysł jak pozbyć się tego paskudztwa i uratować ogórki?
Pozdrawiam! Róża
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
U mnie uciekły od słoneczników, kiedy obsypałam je wokół popiołem z grilla. Podobno działa też sól. Ale niektórzy polecają chemię.
Mam na imię Ilona...
Sól na ogórki?
Nie wiem jak ślimaki ale ogórki na pewno padną.
Nie wiem jak ślimaki ale ogórki na pewno padną.
Sól absolutnie na ogórki, bo padnąąą na pewno!Owszem na kapustę i kalafiora to pomoże (na robaczki oczywiście ).Polecam wypróbować popiół i tylko żeby był on z drzewa.
Lato,lato,lato echże ty...
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
Nie pisałam o soli na ogórki, ale na ślimaki Ja np. w przypadku słoneczników nie sypałam popiołem słoneczników, ale wokół nich, około 15- 20 cm od samych roślin tworząc taką "barierę", bo pomimo, że to popiół drzewny, to jakoś nie wyobrażam sobie sypać nim po słonecznikach, podobnie z solą. Jeśli robię coś źle, to zupełnie nieświadomie
Mam na imię Ilona...
Chcesz solą- proszę bardzo. Syp sobie jak chcesz , skoro uważasz, że korzenie ogórków nie sięgają 20 cm a sól będzie sobie grzecznie leżeć na glebie . A może będziesz zrywać z krzaka już gotowe małosolne ?
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
Dziękuję za rady Już wyczyściłam kominek z popiołu i obsypałam wokół moje ogóreczki . Mam nadzieje że, to im pomoże A małe wstrętne potworki sobie pójdą
Pozdrawiam! Róża
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Pójdą sobie jak zaświeci słoneczko i będzie ciepełko.