Problemy ze storczykami
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyk potrzebuje pomocy!!!!
A czy zaglądałaś w podłoże? W jakim stanie są korzenie? Gdy liście tracą turgor to sygnał, że w podłożu coś nie gra, bo korzenie nie pracują tak, jak powinny. Na drugim zdjęciu ten najwyższy listek wygląda jak po poparzeniu słonecznym, ale zaczekaj, aż ktoś jeszcze się wypowie, bo sama nigdy z poparzeniem nie miałam do czynienia. A może przeciwnie, storczyk się wychłodził? Nie stał może przy otwartym oknie nocą, albo nie moczyłaś go w zbyt zimnej wodzie. Mój ma podobny listek po tym jak zostawiłam go na dwie noce przy otwartym oknie, a jeden listek mu całkiem zżółkł i odpadł. Przydałoby się zdjęcie korzeni, przynajmniej przez przezroczystą doniczkę. W jakim on rośnie podłożu? Bo na jednym zdjęciu wygląda jak zwykła ziemia albo mocno rozłożona kora?
Aniu on rośnie w podłożu dla storczyków.Tylko tą doniczkę co widać na samym początku to jest doniczka innego kwiatuszka,na którym pęd kwiatowy storczyka się wspiera.A tak to mój storczyk jest posadzony w przeźroczystej osłonce i ma fioletową szklaną osłonkę.Tak zaglądałam w podłoże,nic się tam niepokojącego nie dzieje,storczyk wypuszcza zdrowe grube korzenie.A jak otwieram okna to wynoszę kwiaty do innego pomieszczenia.
Pozdrawiam Tamara
Niektóre storczyki (mam podobny do twojego) nie lubią ostrego światła. Może przestaw go gdzieś gdzie będzie miał tzw. pół cień. Na twoim miejscu również zmieniłabym mu podłoże. Może jest już miałkie i storczyk po prostu pokazuje ci, że jest coś nie tak. Nie kupuj też podłoża dla storczyków bo jest zupełnie nieodpowiednie i zbyt ziemiste. Kup samą korę i wsadź do niego storczyka.
Witam Wszystkich
Przepraszam z gory ze wcinam sie w watek ale nie znalazlam lepszego miejsca .Oto historia Stefanka
Dostalam storczyka w marcu na Dzien Kobiet z pelnymi kwiatami o barwie rozowej piekne kwiaty!Po miesiacu jednak kwiaty zaczely odpadac i teraz Stefan jest lysy ;/ ale nie to mnie niepokoi .Zauwazylam ze jeden lisc zaczyna zolknac i korzenie mi sie nie podobaja .Kilka rzeczy o Stefanku
1.Stefan mieszka w plastikowej przezroczystej oslonce ale wkaladam ja do doniczki
2.Raz na tydzien wlewam wode do doniczki i wkladam w nia Stefanka na 1h potem czekam az wyschnie i wraca na swoje miejsce
3.Trzymam go w polcieniu (nie mam parapetow w mieszkaniu wiec stoi sobie na podescie obok telewizora
4.Klimat w ktorym mieszkam jest tropikalny w dzien upal w nocy wilgosc ...duza .
Bardzo sie o niego martwie i nie chcialabym go starcic .Prosze o pomoc.
Przepraszam z gory ze wcinam sie w watek ale nie znalazlam lepszego miejsca .Oto historia Stefanka
Dostalam storczyka w marcu na Dzien Kobiet z pelnymi kwiatami o barwie rozowej piekne kwiaty!Po miesiacu jednak kwiaty zaczely odpadac i teraz Stefan jest lysy ;/ ale nie to mnie niepokoi .Zauwazylam ze jeden lisc zaczyna zolknac i korzenie mi sie nie podobaja .Kilka rzeczy o Stefanku
1.Stefan mieszka w plastikowej przezroczystej oslonce ale wkaladam ja do doniczki
2.Raz na tydzien wlewam wode do doniczki i wkladam w nia Stefanka na 1h potem czekam az wyschnie i wraca na swoje miejsce
3.Trzymam go w polcieniu (nie mam parapetow w mieszkaniu wiec stoi sobie na podescie obok telewizora
4.Klimat w ktorym mieszkam jest tropikalny w dzien upal w nocy wilgosc ...duza .
Bardzo sie o niego martwie i nie chcialabym go starcic .Prosze o pomoc.
Od perfekcji jeszcze nikt nie umarl
Nie ma się o co aż tak bardzo martwić. Zawsze lepiej jest jak storczykowi liść żółknie od dołu niż od góry rośliny.
Na moje oko wszystko jest ok a storczykom czasami żółkną liście, bo to pewnie najstarszy jego liść i się go po prostu pozbywa.
Na moje oko wszystko jest ok a storczykom czasami żółkną liście, bo to pewnie najstarszy jego liść i się go po prostu pozbywa.
- adamanna
- Od: 24 kwie 2008, o 23:11
- Kontakt:
Dla lepszej wentylacji możesz wypalić dziurki w doniczce, podłoże będzie szybciej przesychać, ale do korzeni dotrze powietrze
Dziekuje za podpowiedz,wezme dzis doniczke do pracy i potraktuje wiertelkiem ,moze faktycznie jest mu to potrzebne bo zauwazylam ze po kapielach woda stoi na dnie przez kilka dni ,nie jest to duza ilosc ale jednak jest i czasem omijam mu dzien kapieli az woda nie zniknie ,a wlasnie co do kapieli ,czy ja go nie za dlugo kapie?Zawsze zostawiam go na 1 h w wypelnionej woda doniczce.
- Dufin
Korsyka niektórzy zostawiają storczyki w wodzie na całą noc ;) W lecie 1h dobrze im zrobi, tylko uważaj zimą ;) Uważaj też aby storczyk nie był zanurzony "po pas" bo łatwo zalać stożek wzrostu. Najlepiej nalać wody na wysokość 3/4 doniczki a przez godzinę storczyk odciągnie sobie ewentualny "niedosyt" w górę ;)
Dziekuje slicznie za cenne wskazowki.Kurcze z wami dziewczyny nie ma sie co bac o nasze skarby .Staram sie nalewac wody do poziomu kory i teraz zaczne go kapac w przegotowanej odstanej wodzie (tak wyczytalam na Waszym forum)bo wczesniej dostawal letnia z kranu- mamy tu miekka i czysta wode .Zima nie nalezy do mroznych,wlasciwie wogle nie ma ani sniegu ani mrozu-jedynie w gorach gdzie nie mieszkam.To moja pierwsza przygoda ze storczykami ,mam nadzieje nie ostatnia -widzialam tu piekne okazy ale nie czuje sie jeszcze dosc przygotowana zeby kupic nastepny storczyk - nie chcialabym brakiem doswiadczenia przyczynic sie do smierci tych cudownych kwiatow.
- Dufin
Oj siedząc na tym forum, choćbyś się nogami i rękami zapierała, to szybciutko kupisz drugiego storczyka Posiadanie jednego jest niezdrowe bo można go zagłaskać, wiem coś o tym Zobaczysz jak przekwitnie Ci Stefanek, będziesz do niego co dzień zaglądać, czy aby nie wypuszcza pędu, aż w końcu pobiegniesz do sklepu po kwitnącego storczyka, by cała uwaga nie skupiała się na Stefanku
Mam problem, proszę o pomoc
Nie jestem znawcą kwiatów i nie znam się na ich pielęgnacji, ale przewertowałam mnóstwo stron na ten temat i mam wrażenie, że robię wszystko tak jak trzeba... miesiąc temu dostałam w prezencje niebieskiego storczyka... piękny był, zawsze mi się podobał, ale nie wiem czy to ja panikuje czy mu rzeczywiście nie jest dobrze. Jakiś czas temu zauważyłam u niego na łodydze przy samej ziemi coś typu "rana" z biało-niebieską powłoką, może to skutek wstrzykiwania tego barwnika w łodygę... w sumie nie wiem na czym ten proces polega, ale boję się, że to mu szkodzi... ma jak na razie 3 kwiaty, miał jeszcze parę pączków, ale mu poodpadały wszystkie... co się z nim dzieje?
Re: Mam problem, proszę o pomoc
Hej
Nie wiem czy Ci pomogę, bo storczykami się zbytnio nie zajmuję, ale w zeszłym roku też dostałam storczyka z niebieskimi kwiatami. U mnie akurat żaden pączek nie odpadł i pięknie kwitł, miał taki sam ślad po wpuszczeniu barwnika jak Twój. Obecnie żyje i pięknie kwitnie na biało - jednak nie zamierzam mu zmieniać koloru
Twój mógł pąki zgubić bo strzelił focha na zmianę miejsca lub też powiało mu chłodem w trakcie transportu Jeśli ze storczykiem nie dzieje się nic dziwnego poza tym, że zgubił parę pączków a pozostałe kwiaty nie odpadają i pięknie kwitną - myślę, że nic mu nie będzie
Nie wiem czy Ci pomogę, bo storczykami się zbytnio nie zajmuję, ale w zeszłym roku też dostałam storczyka z niebieskimi kwiatami. U mnie akurat żaden pączek nie odpadł i pięknie kwitł, miał taki sam ślad po wpuszczeniu barwnika jak Twój. Obecnie żyje i pięknie kwitnie na biało - jednak nie zamierzam mu zmieniać koloru
Twój mógł pąki zgubić bo strzelił focha na zmianę miejsca lub też powiało mu chłodem w trakcie transportu Jeśli ze storczykiem nie dzieje się nic dziwnego poza tym, że zgubił parę pączków a pozostałe kwiaty nie odpadają i pięknie kwitną - myślę, że nic mu nie będzie
Re: Mam problem, proszę o pomoc
Mam nadzieję, że masz rację i dziękuję
Pozdrawiam
Pozdrawiam