Malwa (Alcea rosea)- dyskusje ogólne

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Malwy

Post »

No Mi też ta rdza zaatakowała malwy.
Praktycznie co roku mam ten problem ;:174 przeważnie zrywam i palę te liście ale zgadzam się z esony1 samym takim spaleniem nie powstrzyma się choroby,ale zakwitną Ci malwy.Mi bynajmniej kwitły tylko że prawie bez liści były... Jedynie oprysk pomoże na tą chorobę ale jaki? oj nie wiem sama jestem ciekawa.Albo może ktoś zna domowe metody na zwalczenie tej choroby?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest na to naturalny oprysk z czosnku :arrow: http://majawogrodzie.tvn.pl/187,Prepara ... orada.html
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czosnek działa na wszystko , niezastąpiony dla człowieka , dla roślin i dla zwierząt . A czy mógłby ktoś wstawić foto młodej malwy z nasion? Wysiałam nasiona i jest pare młodych sadzonek ale nie jestem pewna czy to jest malwa?
Bożena
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

Witam
Mam pytanie do hodowców malw.. urządzam właśnie działkę w stylu "wiejskim" i koleżanka sprawiła mi niespodziankę - pojawiła się z siatką sadzonek malwy, które zakupiła u jakiejś babinki na targu...
sadzonki wyglądają tak:
Obrazek

Czy ktoś doświadczony umie określić wiek tej sadzonki? Nie wiem kiedy mogę ją wkopać do ogródka? Wysiewam również malwy z nasionek i na opakowaniu jest napisane żeby na miejsce stałe wysadzać we wrześniu, jednak ta sadzonka wydaje mi się dość sporawa - czy mogę ją wkopać już teraz w czerwcu??
Z góry dziękuję za pomoc :)
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Ja bym już wysadziła, w tym roku raczej nie zakwitnie, ale za rok....
ładna sadzoneczka, a kolor znasz?
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Moje wysiane w zeszłym roku właśnie tak wyglądają. Skoro wysiane w 2012, to liczę na kwiaty w tym sezonie!
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
mapes
100p
100p
Od: 22 wrz 2012, o 14:27

Post »

kris11 pisze:Ja bym już wysadziła, w tym roku raczej nie zakwitnie, ale za rok....
ładna sadzoneczka, a kolor znasz?
Kolory będą też niespodzianką bo 'babinka', która je sprzedawała twierdziła, że wysadzała je z różnych nasion i nie umiała powiedzieć jakie te sadzonki mają kolorki ;)
Cały zakup w ogóle był dość spontaniczny - koleżanka natknęła się na te sadzonki na rynku i wiedząc, że przymierzam się do wysadzania malw z nasion - kupiła mi 10 sztuk sadzonek..

Natomiast z nasion wysadzam malwę czarną i różową, natknęłam się też na nasiona (Legutko) malwy "jednorocznej" - czy rzeczywiście istnieje jakaś odmiana malw, która jest jednoroczna?
DorkaS-66 pisze:Moje wysiane w zeszłym roku właśnie tak wyglądają. Skoro wysiane w 2012, to liczę na kwiaty w tym sezonie!
Wow... to może pokaże się chociaż jeden kwiatek bo na razie działkę mam całkowicie "gołą" :)
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Jednorocznej malwy nie znam i chyba nie spotkałam się...
u mnie czarna ( czyli mocno mocno bordowa) sama się wysiewa....
Co roku znajduję właśnie takie sieweczki 2-3 sztuki jak twoja..
Pozdrawiam- Marzena
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02

Post »

Są malwy jednoroczne ale żeby Ci zakwitła w tym sezonie to trzeba siać,marzec-kwiecień.
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 12:41

Malwy ,co się dzieje z nimi?

Post »

Dobry wieczór! Bardzo lubię malwy, w związku z czym swoją rabatę systematycznie wzbogacam o różne odmiany tych pięknych, starodawnych kwiatów. W ubiegłym roku wyjątkowo bujnie kwitła mi pełna, malinowa. W tym roku również pojawił się okazały krzew. Jednak kiedy powiązały się pąki, na dolnych liściach pojawiły się plamki, potem zaczęły żółknąć, by w końcu zbrązowieć i poskręcać się. Zaczęłam usuwać chore liście i doszłam już prawie do pąków. Boję się, że zginie mi cała roślina. Zresztą samosiejki z ubiegłego roku też chorują. Część z nich powtykałam w doniczki, ale dzieje się z nimi to samo. Może mają zbyt dużo deszczu, a może gleba im przestała odpowiadać?
Jeżeli ktoś miał podobny problem, proszę o radę.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

Oprysk miedzianem wystarczy na rdzę malwy?
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Asiu obawiam się, że jest już za późno :( Spróbuj popryskać Topsinem.
Aga jeśli masz wybór to osobiście uważam, ze Topsin lepszy - miedzian bardziej delikatny i zapobiegawczo.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Czytam Wasze wypowiedzi i widzę, że tez walczycie z rdzą malw ... paskudna choroba.
Na naszych działkach praktycznie nie ma ani jednego miejsca aby liście choć w połowie wysokości były zdrowe. Mimo oprysków - najpierw ekologia apotem Topsin nie byłam w stanie powstrzymać i juz liście tuz przy pakach kwiatowych miały plamy. Przez 3 lata kompletowałam odmiany o pełnych kolorach - miałam już 5 w tym roku i co ... nie mam ani jednej bo ścięłam i zastanawiam się, czy warto je przenieść na suchsze miejsce czy spalić ?
Prawie poddałam się bo nasz teren ma wysoki poziom wód gruntowych i żyzną ziemię - czarnoziem , który dość wolno schnie po opadach.
Malwy sa piękne i trudno z nich zrezygnować - moje tak kwitły w ub roku

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”