Obornik,kiedy stosować,jak zagospodarować,jak głeboko?
Re: Obornik
Sprecyzuj pytanie.maxmar123 pisze:Witam , Mam pytanie czy można stosować świeży nawóz krowi, po prostu wymieszać go z glebą. to nie spali roślin?
Czas i pod co.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Marzec,... chodzi mi o świeże odchody przekopane z ziemią. Ziemia piaszczysta(bielicowa) wybitnie nieurodzajna .Chciałbym poprawić jej nieco strukturę. Nigdy niebyła nawożona... przestrzeń ok. 5m na 5m. Jak najlepiej się za to zabrać? 

Ma to perz ? i co tam będzie rosło ?
Jak jest perz to wypleć lub opryskać i można przekopywać po okresie karencji.Rowek kopiesz i kładziesz/ja wolę przepalony trochę,ale jak niem a to może być świeży.
Daje próchnicę i odkwasza ziemię jednocześnie a poza tym zmienia jej chłonność czyli same plusy i bomba pierwiastkowa.
Tylko potem musi być wilgotno co by się rozkładał w ziemi.I nie za dużo jego z sensem i umiarem.Lepiej to robić na jesień lub nawet na zimę.I Hyc czekać na śnieg
Tylko zależy co Ty tam będziesz sadził ?
Jak jest perz to wypleć lub opryskać i można przekopywać po okresie karencji.Rowek kopiesz i kładziesz/ja wolę przepalony trochę,ale jak niem a to może być świeży.
Daje próchnicę i odkwasza ziemię jednocześnie a poza tym zmienia jej chłonność czyli same plusy i bomba pierwiastkowa.
Tylko potem musi być wilgotno co by się rozkładał w ziemi.I nie za dużo jego z sensem i umiarem.Lepiej to robić na jesień lub nawet na zimę.I Hyc czekać na śnieg
Tylko zależy co Ty tam będziesz sadził ?
Ma perz. A posadzić chciałbym kukurydze cukrową.
No to musisz tego perzu się pozbyć ,bo tylko go rozhulasz a potem obornik .Jak masz dostęp do niego już teraz to składuj na gromadę i niech się przepala.
Nie znam się na cukrowej,ale sądząc po kukurydzach mają duże wymagania .Jeżeli chodzi o żyzność gleby .
Nie znam się na cukrowej,ale sądząc po kukurydzach mają duże wymagania .Jeżeli chodzi o żyzność gleby .
maxmar123 zapytaj forumowicz w tym wątku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=210
i poczytaj o nawożeniu rzędowym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rt=0&hilit
i poczytaj o nawożeniu rzędowym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... rt=0&hilit
maxmar123 pisze:czy można stosować świeży nawóz krowi, po prostu wymieszać go z glebą. to nie spali roślin?
maxmar123 pisze:chodzi mi o świeże odchody przekopane z ziemią. Ziemia piaszczysta(bielicowa) wybitnie nieurodzajna .Chciałbym poprawić jej nieco strukturę. Nigdy niebyła nawożona... przestrzeń ok. 5m na 5m.
świeży obornik" prosto spod krowy " można w ostateczności stosować na jesień. Ale najpierw zacząłbym od oznaczenia kwasowości tym bardziej, że gleby o szkielecie piaskowym są z reguły kwaśne a kukurydza jest wrażliwa na zakwaszenie. Na wiosnę będzie za późno na wapnowanie zwłaszcza, że wypadałoby coś organicznego dać do tej gleby. Prawdę powiedziawszy to o wszystkim pomyślałeś za późno. No, ale jest, jak jest. Nie piszesz czy skopałeś to poletko na jesień czy nie.maxmar123 pisze:Ma perz. A posadzić chciałbym kukurydze cukrową.
Na marginesie mam apel do forumowiczów. :
Jeśli potrzebujecie jakiejś rady co do uprawy i nawożenia gleby, to pytajcie przed wykonaniem czegokolwiek ,a nie po, i w takim czasie, by można było wykonać niezbędne prace w terminach na nie przewidzianych.
Ale wróćmy do tematu. Krótko i konkretnie. Rozsypiesz po całości na wiosnę 0,5 kg superfosfatu wzbogaconego i 0,5 kg siarczanu potasu i płytko przekopiesz Po przekopaniu, gdzieś po 1 tygodniu rozsypiesz po calości 1,2 kg saletry wapniowej i zagrabisz. Dasz rzędowo obornik taki, jaki masz ,na głębokość 20 cm bez wyredlania. To wszystko musisz zrobić jak najwcześniej na wiosnę. Drugą dawkę saletry wapniowej ok 1 kg rozsypiesz po całości jak już kukurydza będzie miała ok 20 cm wysokości. Jeśli masz perz to przekopuj glebę widłami amerykańskimi a nie sztychówką.
Posłuchaj rady Moniki i poczytaj o nawożeniu rzędowym. Tam jest moja instrukcja z ilustracjami jak to praktycznie zrobić.
- Aarion
- 10p - Początkujący
- Od: 4 cze 2013, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
kupuję granulowany obornik bydlęcy i przekopuje go z ziemią przed wysadzaniem roślin, na opakowaniu jest napisane, ze można go też stosować do dokarmiania roślin kwitnących, tylko niestety nie ma ani słowa o tym jak to robić? Myślałam o rozcieńczeniu go w wodzie i podlewaniu takim roztworem. Może ktoś mi podpowie jakich proporcji użyć i na jak długo odstawić taką mieszankę przed podlewaniem?
AArion, na moim granulowanym oborniku jest napisane, żeby nasypać podsypać rośliny doniczkowe odrobiną granulek, po czym przykryć je ziemią i podlewać jak zawsze.
Witam serdecznie!
Powoli zaczyna się robić ciepło i tym samym pomyślałem o "oborniku". Słyszałem, że najlepsze rezultaty daje obornik bydlęcy.
1. Kiedy najlepiej zacząć wiosenne nawożenie ?
2. Jakie ilości obornika są najlepsze w przeliczeniu na 1 m2 ? (mam typowy ogródek warzywny + kilka drzew owocowych)
3. Na jaką głębokość przekopać obornik ?
pozdrawiam!

Powoli zaczyna się robić ciepło i tym samym pomyślałem o "oborniku". Słyszałem, że najlepsze rezultaty daje obornik bydlęcy.
1. Kiedy najlepiej zacząć wiosenne nawożenie ?
2. Jakie ilości obornika są najlepsze w przeliczeniu na 1 m2 ? (mam typowy ogródek warzywny + kilka drzew owocowych)
3. Na jaką głębokość przekopać obornik ?
pozdrawiam!

Wycięty las szumi już tylko w nas
Widzę, że nikt nie odpowiada, ale odnalazłem już informacje w wątku + google.
Znalazłem na Allegro dwa rodzaje obornika:
1. Obornik ekologiczny, mokry (ecosimental)
2. Obornik granulowany, suchy (doktor ogrodnik)
Proszę o pomoc co lepiej wybrać ?
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
marcinpruszcz
Znalazłem na Allegro dwa rodzaje obornika:
1. Obornik ekologiczny, mokry (ecosimental)
2. Obornik granulowany, suchy (doktor ogrodnik)
Proszę o pomoc co lepiej wybrać ?
§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z allegrooo, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
marcinpruszcz
Wycięty las szumi już tylko w nas
-
- 50p
- Od: 2 mar 2014, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witajcie,
Mam około 60litrów świeżego obornika (miesięczny kupiony na ALL).
Niestety nie mam możliwości zbudowania normalnego kompostownika, bo za dużo miejsca zabiera.
Czy mogę ten obornik wsadzić do beczki plastikowej i zasypać ziemią (no i może wrzucić kilka dżdżownic) ??
W beczce pewnie przydadzą się otwory.
Myślę o takim czymś, bo co 2-3tyg, będę podbierał troszkę obornika.
pozdrawiam
Mam około 60litrów świeżego obornika (miesięczny kupiony na ALL).
Niestety nie mam możliwości zbudowania normalnego kompostownika, bo za dużo miejsca zabiera.
Czy mogę ten obornik wsadzić do beczki plastikowej i zasypać ziemią (no i może wrzucić kilka dżdżownic) ??
W beczce pewnie przydadzą się otwory.
Myślę o takim czymś, bo co 2-3tyg, będę podbierał troszkę obornika.
pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po jesiennym rozrzuceniu i przyoraniu obornika zawsze zostawiałam niewielką pryzmę (kilka wiader) gdzieś na boku, w kąciku. Na starej folii, spryzmowany i obity łopatą, lekko obrzucony ziemią, przykryty starym linoleum by nie wysychał i deszcz go nie wymywał był bardzo przydatny na wiosnę do podbierania a to pod pomidory, a to w rzędy pod ogórki i pod paprykę. W jednym roku to nawet przechowaliśmy go w metalowej skrzyni. Ważne, by Ci deszcz nie zalewał bo będziesz miał gnojowicę a nie obornik.
Pozdrawiam! Gienia.