Pomidorki koktajlowe - 2cz.
- nemezja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2007, o 10:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Ja z koktajlowych na odmianach się nie znam, zawsze był koralik i coś co wygrzebałam z kupnego pomidora jak mi smakował.
W tym już wiem co wysiałam.
Black cheery też mam. Oprócz tego: Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Lemon Tree, Snow White, Green Grape, Isis Candy, Żółty nn (darowany) i Kumato -czekoladowy.
Jak macie sugestie co do konkretnych odmian to bardzo proszę . Dodam, że wszystkie są w gruncie pod chmurką. Jedynie 2 megagronki w folii.
W tym już wiem co wysiałam.
Black cheery też mam. Oprócz tego: Megagroniasty, Cytrynek Groniasty, Lemon Tree, Snow White, Green Grape, Isis Candy, Żółty nn (darowany) i Kumato -czekoladowy.
Jak macie sugestie co do konkretnych odmian to bardzo proszę . Dodam, że wszystkie są w gruncie pod chmurką. Jedynie 2 megagronki w folii.
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Oj wysoki, wyższy ode mnie, a ja do niskich nie należę A tak serio, to wyrósł do szczytu szklarni.tysonka pisze: Aha - aguskac skoro prowadziłaś na tyle pędów, to pamiętasz, jaki był wysoki Black Cherry?
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czyli jakieś 2-2,5 m? puszczony na żywioł???
Sorry, wiem, że drążę temat, ale lubię wiedzieć
-
- 50p
- Od: 25 mar 2013, o 21:49
Wczoraj zauważyłam na krzaczkach Vilmy jeszcze nierozwinięte kwiaty,więc czekam aby się cieplej zrobiło to moje pierwsze
Te są na balkonie w donicach, dla ciekawości mam kilka w gruncie.
Woda nie stoi,ale wydaje mi się ,że marny ich los.
Niby liście i krzaczki ładne zieloniutkie,ale stanęły w miejscu,a liczyłam na ciepłe lato po tej nieszczęsnej,długiej zimie
Te są na balkonie w donicach, dla ciekawości mam kilka w gruncie.
Woda nie stoi,ale wydaje mi się ,że marny ich los.
Niby liście i krzaczki ładne zieloniutkie,ale stanęły w miejscu,a liczyłam na ciepłe lato po tej nieszczęsnej,długiej zimie
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Mam dwa rodzaje koktajlowych. 3 krzaki koralika i 2 krzaki niewiadomej odmiany. Te 2 krzaki rosną w gruncie, ale chciałabym je przesadzić. Zastanawiam się tylko, czy mogę, bo jeden ma już zawiązane pierwsze owoce, około 6 sztuk.
Mam na imię Ilona...
Anabelko musisz a nie możesz..
Ogólnie to powinnaś przesadzić do docelowej donicy jak pokazały się grona bo teraz bardzo osłabisz pomidora..
Pozdrawiam
Ogólnie to powinnaś przesadzić do docelowej donicy jak pokazały się grona bo teraz bardzo osłabisz pomidora..
Pozdrawiam
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
Pabblo_Pl, tu bardziej chodzi o to, żeby przesadzić z miejsca na inne miejsce, bo w czasie ostatnich deszczów nieco mi podmyło tą grządkę z koktajlowymi. I chciałabym na przyszłość uniknąć takich sytuacji i dwa przeniosłabym na inne miejsce.
Mam na imię Ilona...
No tak, przepraszam nie doczytałem że one rosną w gruncie..
Jak musisz przesadź a jak nie musisz to nie ruszaj..
Pomidor odchoruje przesadzenie..
Jak musisz przesadź a jak nie musisz to nie ruszaj..
Pomidor odchoruje przesadzenie..
- anabelka23
- 200p
- Kontakt:
Jeśli mogę, to przesadzę. Lepszym wyjściem jest, żeby trochę odchorował, niż ma się zupełnie zmarnować W tym roku deszcze pokrzyżowały troszkę plany...
Mam na imię Ilona...
- aguskac
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
2 metry spokojnie osiągnie.tysonka pisze:Czyli jakieś 2-2,5 m? puszczony na żywioł???
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
Dzięki wielkie za info
W tym roku posiałam swoje pierwsze pomidory koktajlowe. Ładnie wzeszły i rosną dalej. Chciałabym się was zapytać jak mam je rozsadzić. Obecnie mam po trzy w jednej doniczce. Jak wysokie będą tego nie doczytałam na opakowaniu Boje się, że mi zajmą pół balkonu Czy to prawda, że czym większa doniczka tym mniejszy pomidor ? Wybieram się do sklepu ogrodniczego po doniczki i nie wiem jakie kupić
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
Hybryda, doczytaj chociaż jaka to odmiana, bo "koktailowy" oznacza tylko tyle, że owoce są małe. Jeśli to nie jest odmiana typowo balkonowa to doniczki powinny mieć min. 10 litrów czyli bardziej wiadra niż donice. W trochę mniejszych mogą też dać radę, ale trzeba wtedy więcej uwagi poświęcić na podlewanie i zasilanie. W przypadku mniejszych donic nie radzę puszczać pomidorów na żywioł, ale ograniczyć im ilość pędów lub nawet gron.
Dorota