Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
-
- 100p
- Od: 3 lut 2013, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Pomidorki.... pomidorki.... a sporo ich było. Ale nie wiedziałam, że posadziłam je "na trasie" wody spływającej ze stoków. Ot, pierwszoroczne problemy w uprawie - już wiem, w których miejscam MUSI być ścieżka . A pomidorki może uda mi się jakieś kupić na targu, bo żaden nie przeżył.
A deszcz to mi nabroił sporo nie tylko z roślinkami.... Od 2 tygodni nie mogę wykończyć wybiegu dla kur, bo leje = nie mogę więc tych kur zakupić . Hodowca z którym się ugadałam mnie za chwilę na kopach wokół całego powiatu przegoni, bo kury dla mnie trzyma .
A deszcz to mi nabroił sporo nie tylko z roślinkami.... Od 2 tygodni nie mogę wykończyć wybiegu dla kur, bo leje = nie mogę więc tych kur zakupić . Hodowca z którym się ugadałam mnie za chwilę na kopach wokół całego powiatu przegoni, bo kury dla mnie trzyma .
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
No, ja tak lekko o swoich pomidorkach powiedzieć nie mogę, całe serce włożyłam w rozsadę, wyglądają całkiem dobrze, ale dziś pomyślałam, że jeszcze litr wody na działce i popłyną z tym błotem...
Ale koniec o pomidorkach, bo zaraz na śmietniku wylądujemy
Ale koniec o pomidorkach, bo zaraz na śmietniku wylądujemy
- Margolcia4
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 1 cze 2013, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bioy pisze:Twoje dziurki w pekińskiej to prawdopodobnie dzieło pchełki, a nie małych ślimaków. Z ślimakami walczymy od lat, jako że mieszkam kilka kilometrów od sadów w Albigowej, gdzie zostały zawleczone z Hiszpanii.
Dla mnie czasy humanitarnej walki dawno minęły, teraz jest albo my, albo one
W tamtym roku też spróbowałam hodować sałatę pekińską, niestety nic z tego nie wyszło. Pod folią pojawiło się pełno robactwa które ją podjadały że zostało pełno dziur. Musiałam ją wyrzucić bo bałam się że robaki wezmą się za sałatę masłową.
A ja mam pytanie trochę z innej beczki . Mogę sałatę wysadzić pomiędzy pomidory? Nie mam już miejsca w ogrodku .
Dorota
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Móc to możesz, ale co będzie z sałatą, jak zajdzie potrzeba opryskania śor pomidorów
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Sałata odrosła po wycięciu. Teraz mam drugi rzut sałaty. Główki wycinałem sukcesywnie tak 5cm nad pierścieniem. Pięknie odbiła. Główek nie wiąże, ale jest smaczna.
Na fotce sałata pierwsza z połowy maja.
Na fotce sałata pierwsza z połowy maja.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
czy każda odmiana odbija z korzenia?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie z korzenia, tylko z łodygi. Jak zostawi się jej kawałeczek, to wyrasta nowa sałata . Zresztą bardzo często w wyrośniętej główce też są takie boczne odrosty
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Ja dzisiaj wysiałam sałatę Justyna na rozsade,napisane było ,że może być na zbiór letni ,więc może coś z niej będzie .
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Witajcie, mam problem z uprawą sałaty.
Już drugi rok z rzędu na liściach sałaty pojawiają się cytrynowe kropki wielkości literki "O" na klawiaturze.
Potem zajmują całą sałatę , chyba jeść tego nie należy?
Czy to choroba czy może pasożyt?
Czy może to się rozprzestrzeniać na inne uprawy?
Już drugi rok z rzędu na liściach sałaty pojawiają się cytrynowe kropki wielkości literki "O" na klawiaturze.
Potem zajmują całą sałatę , chyba jeść tego nie należy?
Czy to choroba czy może pasożyt?
Czy może to się rozprzestrzeniać na inne uprawy?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam
Wszystko wskazuje, że piszesz o objawach mączniaka rzekomego, ale bez obrazka trudno jest coś powiedzieć .
Pozdrawiam, Francik
Wszystko wskazuje, że piszesz o objawach mączniaka rzekomego, ale bez obrazka trudno jest coś powiedzieć .
Pozdrawiam, Francik
Francik
- witch
- 1000p
- Od: 9 cze 2013, o 10:16
Czy wiadomo jak z nim walczyć?
Znalazłam w necie fotkę, tak to wygląda
Znalazłam w necie fotkę, tak to wygląda
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam
Jeśli to rzeczywiście mączniak rzekomy to masz skażoną glebę i musisz zrobić przerwę w uprawie sałaty, endywii i innych liściowych na kilka lat, albo odkazić glebę. Sałata ma zbyt krótki okres wegetacji i po okresie karencji - zakwitnie. Jeśli przeżyje
Pozdrawiam, Francik
Jeśli to rzeczywiście mączniak rzekomy to masz skażoną glebę i musisz zrobić przerwę w uprawie sałaty, endywii i innych liściowych na kilka lat, albo odkazić glebę. Sałata ma zbyt krótki okres wegetacji i po okresie karencji - zakwitnie. Jeśli przeżyje
Pozdrawiam, Francik
Francik