Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
Prawda, cała nadzieja w poprawie pogody
Pozdrawiam.
romekp
Pozdrawiam.
romekp
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona odmiany Bambino to ja mam. Ale nie siałem. Z olbrzymych to Amazonka i Atlantic Giant. A przy tej pogodzie chyba służy im życie doniczkowe.
pozdrawiam, Gunnar
Ja też moje całe dwa arbuzy i kilka melonów trzymam jeszcze w doniczkach w tunelu.
Miałem sobie za złe, że się tak guzdram ze wszystkim, ze jeszcze ich nie wsadziłem, ale teraz widzę, że może dzięki temu w ogóle spróbuje w tym roku swojego melona, czy arbuza.
Miałem sobie za złe, że się tak guzdram ze wszystkim, ze jeszcze ich nie wsadziłem, ale teraz widzę, że może dzięki temu w ogóle spróbuje w tym roku swojego melona, czy arbuza.

Udanych plonów życzy Marcel. 

Pogoda zła, ale to swoją drogą. U mnie największy problem stanowią ślimaki, które skonsumowały w całości 2 dynie, podjadły dość mocno cukinię i dynię makaronową... Nie wiem jak mam z nimi walczyć. Dziś podsypię trochę trocin. Słyszałam, że przez nie nie przejdą.Marcystel pisze:Ja też moje całe dwa arbuzy i kilka melonów trzymam jeszcze w doniczkach w tunelu.
Pozdrawiam, Ogoonek 

-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
ja na ślimaki najpierw zastosowałam domowy sposób - piwko...
ale średnio to pomogło,
teraz od strony, z której przychodzą sypię brosa na ślimaki
- pomaga - widać trupy!

ale średnio to pomogło,
- pomaga - widać trupy!

regulamin
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Najkonkretniejszym sposobem wydaje się niestety chemia. U mnie na ślimaki nic nie działało. Wtedy kupiłem brosa i jak ręką odjął, wszędzie setki muszelek!
w zeszłym roku musiałam używać ślimakolu. W tym same trupki widzę - podejrzewam, że to dzięki ropuszce, którą widuję czasem na działce.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Ropuchy i żaby są na pewno bardzo pożyteczne. Mam nadzieję, że nie będę musiał pryskać chemią.
pozdrawiam, Gunnar
Moje melony i arbuz też nie przetrwały chłodów
Ale dzisiaj miałam miłą niespodziankę, zaglądając do donicy z cukinią Tondo Chiaro di Nizza 

Szkoda tylko, że póki deszcz leje, nie ma robaczków od zapylania, więc nawet gdyby jakaś kobitka się pojawiła wśród kwiatów, nici z owoców przy tej pogodzie
A tu druga cukinia Costata Romanesco. Czy może ktoś z was mi powiedzieć, co jej dolega? Obawiam się, że to nie tylko chłody i deszcze jej szkodzą...

Szkoda tylko, że póki deszcz leje, nie ma robaczków od zapylania, więc nawet gdyby jakaś kobitka się pojawiła wśród kwiatów, nici z owoców przy tej pogodzie

A tu druga cukinia Costata Romanesco. Czy może ktoś z was mi powiedzieć, co jej dolega? Obawiam się, że to nie tylko chłody i deszcze jej szkodzą...

"Cierpliwości! Z czasem nawet trawa zamienia się w mleko"
LightAtDawn pisze:ja na ślimaki najpierw zastosowałam domowy sposób - piwko...
ale średnio to pomogło,
- pomaga - widać trupy!
estel7 pisze:w zeszłym roku musiałam używać ślimakolu. W tym same trupki widzę - podejrzewam, że to dzięki ropuszce, którą widuję czasem na działce.
Dzięki za radę. Muszę je jakoś wytępić, bo chyba zwariuję. Zjadły mi znów dwie dynie... Póki co obsypałam trocinami, które rzekomo mają pomóc. Właśnie zastanawiałam się nad chemią i tuż przed wyjazdem do sklepu znajoma powiedziała mi, że granulki nie pomagają, bo podczas deszczu rozpuszczają się i wsiąkają w ziemię. Widzę jednak, że Wam pomagają ;) To i ja spróbuję. Jutro po pracy od razu do sklepu ;D Sałaty nie tkną a na cukinie i dynie to się uwzięły...patasko pisze:Najkonkretniejszym sposobem wydaje się niestety chemia. U mnie na ślimaki nic nie działało. Wtedy kupiłem brosa i jak ręką odjął, wszędzie setki muszelek!

Pozdrawiam, Ogoonek 

Malika, zapylaj sama. Bierzesz męski kwiat, usuwasz płatki, zostawiasz pręcik i tym pręcikiem smarujesz otwarty kwiat żeńskimalika pisze:

Kasia
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Ogoonek, jeżeli trafisz na tanie granulki (takie do 8 zł) to Ci się podczas deszczu rozpuszczą i po miesiącu znowu wydasz tę samą kwotę. Granulki z brosa dzielnie znoszą każdy deszcz i są przynajmniej 10 zł droższe, ja kupiłem paczuszkę za 18 zł. Ale za to starczą na całe lato. Tylko jest taki mały mankament, granulki są niebieskie i niezbyt ładnie wyglądają na ziemi 

Będę buszować po sklepach ;) Tak jak piszesz, ja też wolę kupić droższe granulki a skuteczne. I przyznam, że niebieski kolor mi nie przeszkadza ;) U mnie póki co jest tylko zielono. Piwonie dopiero mają pąkipatasko pisze:Ogoonek, jeżeli trafisz na tanie granulki (takie do 8 zł) to Ci się podczas deszczu rozpuszczą i po miesiącu znowu wydasz tę samą kwotę. Granulki z brosa dzielnie znoszą każdy deszcz i są przynajmniej 10 zł droższe, ja kupiłem paczuszkę za 18 zł. Ale za to starczą na całe lato. Tylko jest taki mały mankament, granulki są niebieskie i niezbyt ładnie wyglądają na ziemi

Pozdrawiam, Ogoonek 

- edysqa
- 200p
- Od: 18 lut 2013, o 21:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A powiedzie mi czy można kupić rozsady dyni? Nie wyszła mi żadna piżmowa a bardzo bym chciała ją mieć.