Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Ogórki gruntowe

Post »

forumowicz pisze:Chcesz solą- proszę bardzo. Syp sobie jak chcesz , skoro uważasz, że korzenie ogórków nie sięgają 20 cm a sól będzie sobie grzecznie leżeć na glebie . A może będziesz zrywać z krzaka już gotowe małosolne ? ;:oj
Napisałam, że ja SYPIĘ popiołem i PODOBNO też działa na ślimaki sól. :roll: Sama NIE SYPIĘ soli na ślimaki, a tym bardziej na ogórki :roll:
Mam na imię Ilona...
baron
100p
100p
Od: 25 maja 2011, o 13:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam problem ze ślimakami od kilku lat.Do tej pory podsypywałam popiołem z kominka,podlewałam gnojówką z paproci i stosowałam różne ekologiczne sposoby.No i zbierałam do butli z wodą i solą.W tym sezonie pojawiły się bardzo wcześnie,zbieram i zbieram,ale w końcu stwierdziłam,że trzeba posypać granulkami,bo one pozostaną na następne lata,jak ich nie będę tępić.
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

Malutkie i mizerne, mam też nieco większe , ale tamte przebywały długo pod folią:
Obrazek
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Dorka - nie takie mizerne. U mnie podobnie wyglądają te z rozsady (czyli lepsze), te z siewu są o ponad połowę mniejsze, ale przy tej pogodzie to nie dziwi, zwłaszcza, że przeżyły jeszcze lekkie gradobicie. Pocieszające jest to, ze teraz już może być tylko lepiej (mam nadzieję).
Dorota
wadera4
50p
50p
Od: 1 maja 2013, o 13:44

Post »

Dorka moje ogórasy z siewu też tak wyglądają.

Ja na szczęście na ślimaki nie narzekam, ale moim utrapieniem są mrówki. Nie wiem czy jest sens z nimi walczyć? A może są neutralne dla warzyw?
ta_ita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2013, o 15:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam pytanie ogórkowego laika, wysiałam swoje ogóraski do gruntu gniazdowo po 3-4 nasionka (zgodnie z ich instrukcja obsługi) czy jak już wzeszły i rosną w takich " kępkach " to mam je jakoś przerawć czy tak zostawić w kupie ?
jak urośnie mi cokolwiek będę zadowolona :-)
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Zostawić w kupie ;:3 ;:306
Kasia
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56

Post »

Na ślimaki najlepsze są ropuchy. Tak mi się przynajmniej zdaje, bo ślimaków u mnie zero a ropuch pełno :) Trzeba coś tylko położyć w kącie ogrodu, jakąś deskę czy stertę kamieni, żeby się ropuchom dobrze wiodło. Ja tam nie mam problemów ze ślimakami. Występuje u mnie szary bezmuszlowy mały ślimak i winniczek. Obydwa gatunki raczej małe szkody robią. Nie ma u mnie natomiast małych ślimaków muszlowych i pomrowów. Podejrzewam ze to one wam najwięcej szkód wyrządzają. Podobno winniczki zjadają jaja innych ślimaków i tym samym pełnią pożyteczną funkcję. Małych ślimaków muszlowych, oraz pomrowów nigdy u mnie nie było. Winniczki kiedyś sam sprowadziłem :D
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

Polecam uprawę ogórków w skrzyniach wysadzone do gruntu 16 maja wprawdzie z zimna nie urosły zbytnio ale przynajmniej żyją i ciągłe zlewy ich nie wyniszczyły a teraz czekamy na ciepłe dni i niech idą po sznureczkach do góry ( sznurków na razie nie ma bo jak jest zimno to przykrywam agrowłókniną) .Jest to mój pierwszy rok upraw warzywnych ale dzięki forum na pewno uniknęłam wiele błędów , podziękowania dla wszystkich forumowiczów za rady a w szczególności za rady Kozuli i forumowicz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam ,Beata
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Kontakt:

Post »

Wspaniały widok ;:oj I do tego jeszcze szklarnia , super ;:138
Pozdrawiam! Róża
betty68
50p
50p
Od: 10 mar 2013, o 15:41

Post »

Dziękuję , ale nie tylko o widoki wiele osób narzeka ,że ma zalane warzywa ja chciałam tylko pokazać , że angielskie ogrody warzywne w skrzyniach sprawdzają się ostatnimi laty w naszych warunkach . Pomimo deszczowej pogody woda szybko ze skrzyń odpływa nie zalewając korzeni a i ziemia w skrzyniach szybciej się nagrzewa .
Pozdrawiam ,Beata
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37

Post »

Piękne ogórki. Ja mam dziłkę "wysoko" położoną, więc nawet jak bardzo dużo pada u mnie nie jest za mokro ;/
A teraz pytanie do forumowicz lub kogoś, kto uprawia odmianę śremski. Czy one mają same kwiaty żeńskie? I czy będą z nich owoce?
Tą odmianę pierwszy raz sieję, wydawało mi się, że one nie są partenokarpne. U mnie mają dużą ilość kwiatów, ale nie ma ani jednego męskiego.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

gieru96 - na pewno będą miały męskie kwiatki - może po prostu dla Twoich trochę za wcześnie - śremski do bardzo dobry i bardzo plenny ogórek - miałam go dwa lata z rzędu i uważam, że jest super. W tym roku posiałam inne ale tylko z tego powodu, że nasionka leżą już od dwóch lat w paczuszkach. Wolę więc wykorzystać to co na razie mam :)
Obfitych plonów życzę :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”