CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
- Marantha
- 100p
- Od: 14 mar 2012, o 22:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Ogólnie zimą jak jest mniej światła i mają za mokro to tak właśnie wyglądają. Listki są wyblaknięte i nieco zdeformowane. Nie trzeba wcale dużo, moim kaktusom się zdarza nawet jak przez wakacje je za mocno podlewam. Możliwe, że to przez podłoże. Nawet jak mało podlewałeś to zbyt wolno przesychało no i roślinka rosła zimą, czego powinno się unikać.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 cze 2010, o 23:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czerwone plamy na łodydze
Czy ktoś może mi pomóc w znalezieniu przyczyny takich czerwonych plam na łodydze roślinki? Czy ktoś z tym się już spotkał? Wyglądają jak kropki krwi.
Re: czerwone plamy na łodydze
Ja specem nie jestem, ale na podstawie takiego opisu będzie chyba trochę ciężko. Co to za roślina? Kaktus/ inny sukulent? Może jakieś zdjęcie? Mi to trochę pod przędziorki podchodzi, ale niech się wypowiedzą lepsi ode mnie
Wycofuję się z teorii o przędziorkach. Jak napisałem, musisz poczekać na kogoś bardziej obeznanego w sukulentach. Ja niestety chyba nie umiem pomóc
-
- Od: 13 cze 2010, o 23:25
Bartek, dzięki za zainteresowanie. Mam nadzieję, że odnajdzie się ktoś, kto wie co to jest, i co z tym zrobić.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty cz. 4
Witam.na moim Theloctusie pojawiły się brązowe plamy coś w rodzaju rdzy, nie posiadam zdjęcia mojej rośliny ale wyglądają chyba tak samo jak na załączonym zdjęciu http://img18.allegroimg.pl/photos/orygi ... 3302978141 . Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby.
- porzeczkaa
- Od: 24 lip 2012, o 10:55
Witam, niedawno na balkonie zauważyłam małe czerwone pająki i całe mnóstwo pajęczyn, zaniepokoiło mnie, że te pająki szczególnie upodobały sobie kaktusy i "oplatają" je tymi pajęczynami. Czy one mogą szkodzić kaktusom i jak z nimi walczyć
Pozdrawiam Justyna
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2013, o 09:54
Korkowacenie u Eriocactus leninghausii
Witam. Posiadam starego kaktusa, u którego występuje okropne korkowacenie. Kaktus został niedawno przesadzony do specjalnej ziemi dla kaktusów. Czy jest jakaś szansa na uratowanie go? Kaktus ma około 12 lat. Jest jakiś sposób, żeby spowolnić ten proces lub przyspieszyć wzrost kaktusa? Chciałabym, żeby obyło się bez cięcia, bo bardzo zależy mi na tej roślinie...
Jego zdjęcie: http://imageshack.us/f/211/kaktus5.jpg/
Jeśli wstawiłam wątek w złym dziale lub niepotrzebnie go założyłam to przepraszam, to mój pierwszy post..
Jego zdjęcie: http://imageshack.us/f/211/kaktus5.jpg/
Jeśli wstawiłam wątek w złym dziale lub niepotrzebnie go założyłam to przepraszam, to mój pierwszy post..
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Korkowacenie to naturalny i nieodwracalny proces starzenia się kaktusów. Nie jest on zagrożeniem dla ich zdrowia a jedynie je szpeci. Ponieważ roślinka nieco wyciąga się w górę z braku światła skorkowacenie jest nieco bardziej widoczne niż gdyby kaktus miał więcej światła i przez to jego kształt byłby bardziej kulisty.
Rozwiązania są dwa:
1. Drastyczne: tniemy roślinkę powyżej linii korka i otrzymaną w ten sposób sadzonkę ukorzeniamy. Generalnie nie powinno być z tym większych problemów ale istnieje realne ryzyko śmierci kaktusa w przypadku wdania się poważnej infekcji.
2. Bardziej zachowawcze: roślince należy zapewnić więcej światła w ten sposób zmuszając ją do bardziej kompaktowego wzrostu. W ten sposób korek powinien być mniej widoczny bo zajmie mniejszą powierzchnię i to głównie w okolicach podłoża.
Ostatnim najprostszym rozwiązaniem jest zaakceptowanie rośliny z takim wyglądem, jaki jest obecnie.
Rozwiązania są dwa:
1. Drastyczne: tniemy roślinkę powyżej linii korka i otrzymaną w ten sposób sadzonkę ukorzeniamy. Generalnie nie powinno być z tym większych problemów ale istnieje realne ryzyko śmierci kaktusa w przypadku wdania się poważnej infekcji.
2. Bardziej zachowawcze: roślince należy zapewnić więcej światła w ten sposób zmuszając ją do bardziej kompaktowego wzrostu. W ten sposób korek powinien być mniej widoczny bo zajmie mniejszą powierzchnię i to głównie w okolicach podłoża.
Ostatnim najprostszym rozwiązaniem jest zaakceptowanie rośliny z takim wyglądem, jaki jest obecnie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2013, o 09:54
Dziękuję za odpowiedź
Kaktus - zapytanie + film
Witam forumowiczów bardzo serdecznie
Chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o ocenę mojego "okazu".
Dokładniej mówiąc - czy wszystko jest z nim w porządku (zwłaszcza dolna część)
PS. Czy wiecie może co to za gatunek i jakim "nawozem" go najlepiej zasilać?
Poniżej zamieszczam link do filmu na YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=3owZHllKbYo
Czy wszystko jest z nim w porzadku jezeli chodzi zwlaszcza o dolna czesc kaktusa? :-/ Nie Choruje?
BARDZO dziekuje za opinie i za wszelkie informacje.
Chciałbym się do Was zwrócić z prośbą o ocenę mojego "okazu".
Dokładniej mówiąc - czy wszystko jest z nim w porządku (zwłaszcza dolna część)
PS. Czy wiecie może co to za gatunek i jakim "nawozem" go najlepiej zasilać?
Poniżej zamieszczam link do filmu na YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=3owZHllKbYo
Czy wszystko jest z nim w porzadku jezeli chodzi zwlaszcza o dolna czesc kaktusa? :-/ Nie Choruje?
BARDZO dziekuje za opinie i za wszelkie informacje.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dolna część rośliny wygląda na dość zniszczoną. Może być napisał coś więcej o tej roślince: jak długo ją masz, jakie ma przyrosty, jak często ją podlewasz itp. Na pierwszy rzut okaz podłoże wydaje się być niewłaściwe, jest zbyt żyzne. Korzenie mogą z tego powodu gnić. O podłożu możesz poczytać sobie tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=29595
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek