CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.1
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów PORADY cz.2
Jak długo ją mam? około 14 lat. Kupa czasu. Przyrosty ma co roku prawie identyczne, zdrowe, z 1-3cm MAX, jak często podlewam? rzadko, raz na dwa-trzy tygodnie, teraz stoi od tygodnia na zewnątrz więc trochę deszcz go skropi. Podłoże właśnie jest skoncentrowane dla kaktusów (jak go przesadzałem z dwa czy trzy lata temu miałem to na uwadzę )
dodam tylko, ze podlewam TYLKO deszczówką.
dodam tylko, ze podlewam TYLKO deszczówką.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli roślina rośnie to raczej wszystko jest w porządku. Sugeruję wymianę podłoża, jak już pisałem powyżej, jest on zbyt żyzne. Prawdopodobnie jest to rodzaj Brownlingia więc roślinka rośnie w naturze na niskich wysokościach w relatywnie wilgotnym jak na kaktusy klimacie. Dlatego jest ona ciepłolubna i dobrze czuje się w otoczeniu wilgotnego powietrza. Zatem trzeba uważać na temperatury poniżej 10*C a najlepiej byłoby uprawiać kaktusa w wilgotniej szklarni.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuję za rozpoznanie gatunku! i za rady. Czy nadal podlewać co dwa-trzy tygodnie? nawozić?
wiem, że podano mi linka i odnośnie podłoża - ale nie chcę na forum "reklamować" podłóż. Mam więc pytanie-jakie jest najlepsze dla tego gatunku? jakaś mieszanka? bo w sklepie mi powiedzą ta lub ta i baw się Pan a naprawdę szkoda mi okazu aby go stracić
wiem, że podano mi linka i odnośnie podłoża - ale nie chcę na forum "reklamować" podłóż. Mam więc pytanie-jakie jest najlepsze dla tego gatunku? jakaś mieszanka? bo w sklepie mi powiedzą ta lub ta i baw się Pan a naprawdę szkoda mi okazu aby go stracić
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Polać należy wtedy, gdy podłoże w całej objętości doniczki zupełnie przeschnie. To zależy w dużej mierze od pogody. Trzeba nabrać wprawy i obserwować roślinkę. Kaktusa warto nawozić, sugeruję dodać nawozu mineralnego co drugie podlanie.
Jeśli chodzi o podłoże to napiszę dokładnie to samo, co jest w wątku, do którego podałem linka. Czyli to, co się u nas sprzedaje pod nazwą "podłoże dla kaktusów" do uprawy tych roślin nie nadaje się. Wszystkie mieszanki mają raczej ten sam skład, jest w nich za dużo składników organicznych, przede wszystkim torfu. Osobiście używam Kronen lub Substral. Podłoże suszę, przesiewam i dodaję do niego 2 objętości czegoś mineralnego. Przy tej wielkości rośliny sugeruję gruby piach o średnicy ziaren od 0 do 1cm.
Jeśli chodzi o podłoże to napiszę dokładnie to samo, co jest w wątku, do którego podałem linka. Czyli to, co się u nas sprzedaje pod nazwą "podłoże dla kaktusów" do uprawy tych roślin nie nadaje się. Wszystkie mieszanki mają raczej ten sam skład, jest w nich za dużo składników organicznych, przede wszystkim torfu. Osobiście używam Kronen lub Substral. Podłoże suszę, przesiewam i dodaję do niego 2 objętości czegoś mineralnego. Przy tej wielkości rośliny sugeruję gruby piach o średnicy ziaren od 0 do 1cm.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Witam
Wczoraj po 10 minutowej rozmowie z Panią powiedziano mi, że to właśnie ten gatunek bravo blabla!
Co do podłoża - powiedziano mi, (...że jest tyle teorii ale dla tego gatunku podłoże Compo Sana będzie odpowiednie oraz oczywiście keramzyt (wysypać do 4 cm) )
Jeżeli chodzi o nawóz - kupiłem taki (tylko jedyny dla sukulentów był) http://sklep.oid.pl/ogrodowe/nawozy-1/a ... -25-l.html
Nie wiem tylko czy Compo Sana to będzie gruby piach :-/ nie otwierałem jeszcze opakowania.
blabla - używasz tego podłoża? http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=49
Jeżeli chodzi o "czegoś mineralnego" - co byś polecił? tzn. dodajesz?
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim życzę
Wczoraj po 10 minutowej rozmowie z Panią powiedziano mi, że to właśnie ten gatunek bravo blabla!
Co do podłoża - powiedziano mi, (...że jest tyle teorii ale dla tego gatunku podłoże Compo Sana będzie odpowiednie oraz oczywiście keramzyt (wysypać do 4 cm) )
Jeżeli chodzi o nawóz - kupiłem taki (tylko jedyny dla sukulentów był) http://sklep.oid.pl/ogrodowe/nawozy-1/a ... -25-l.html
Nie wiem tylko czy Compo Sana to będzie gruby piach :-/ nie otwierałem jeszcze opakowania.
blabla - używasz tego podłoża? http://www.kronen.com.pl/produkty/?produkt=49
Jeżeli chodzi o "czegoś mineralnego" - co byś polecił? tzn. dodajesz?
Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim życzę
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Hmm... dziwne, nie podałem nazwy gatunkowej a tylko nazwę rodzajową tej roślinki więc nie wiem skąd te gratulacje Jeśli rzeczywiście jest to Browningia to może być to B.columaris lub B.viridis.
O nawozie niczego nie napiszę bo nie ma podanej najważniejszej informacji czyli stosunku N/K/P. Generalnie azotu powinno być mniej niż pozostałych składników.
Napisałem wcześniej jaki dodatek mineralny sugeruję: piach o grubości ziaren 0-1cm. Może być to również keramzyt, ale nie istnieje taki o grubości ziaren bliskich "0" a taki składnik również jest potrzebny. Zatem przy użyciu keramzytu np. o granulacji 0,5-1,0cm można skomponować podłoże w następujących proporcjach: przesiana ziemia/keramzyt/piasek 0-0,5cm w proporcjach 1/1/1. Piasek można kupić w żwirowni, na najbliższej budowie lub jeśli ma się za dużo kasy to w sklepie akwarystycznym - ale tam trzeba wybrać piasek o odczynie obojętnym czyli kwarcowy a nie zasadowy grys marmurowy.
O nawozie niczego nie napiszę bo nie ma podanej najważniejszej informacji czyli stosunku N/K/P. Generalnie azotu powinno być mniej niż pozostałych składników.
Napisałem wcześniej jaki dodatek mineralny sugeruję: piach o grubości ziaren 0-1cm. Może być to również keramzyt, ale nie istnieje taki o grubości ziaren bliskich "0" a taki składnik również jest potrzebny. Zatem przy użyciu keramzytu np. o granulacji 0,5-1,0cm można skomponować podłoże w następujących proporcjach: przesiana ziemia/keramzyt/piasek 0-0,5cm w proporcjach 1/1/1. Piasek można kupić w żwirowni, na najbliższej budowie lub jeśli ma się za dużo kasy to w sklepie akwarystycznym - ale tam trzeba wybrać piasek o odczynie obojętnym czyli kwarcowy a nie zasadowy grys marmurowy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Jeżeli chodzi o nawóz
"Wysoko skondensowany nawóz mineralny w postaci żelu. Zapewnia łatwe dozowanie, dobrą rozpuszczalność oraz szybkie i długotrwałe działanie. Przeznaczony do nawożenia kaktusów. Agrecol ?Mineral żel? to specjalnie dobrana kombinacja składników pokarmowych w formie łatwo przyswajalnej przez rośliny.
Zawiera:
azot (N) ? 5%
fosfor (P2O5) ? 4%
potas (K2O) ? 9%
Mikroskładniki pokarmowe:
Bor (B) 0,02 %, Miedź (Cu)* 0,002%, Żelazo (Fe)* 0,02%, Mangan (Mn)* 0,015%, Molibden (Mo) 0,002%, Cynk (Zn)* 0,015%
*schelatowane przez EDTA
Opakowanie: butelka 250 ml"
"Wysoko skondensowany nawóz mineralny w postaci żelu. Zapewnia łatwe dozowanie, dobrą rozpuszczalność oraz szybkie i długotrwałe działanie. Przeznaczony do nawożenia kaktusów. Agrecol ?Mineral żel? to specjalnie dobrana kombinacja składników pokarmowych w formie łatwo przyswajalnej przez rośliny.
Zawiera:
azot (N) ? 5%
fosfor (P2O5) ? 4%
potas (K2O) ? 9%
Mikroskładniki pokarmowe:
Bor (B) 0,02 %, Miedź (Cu)* 0,002%, Żelazo (Fe)* 0,02%, Mangan (Mn)* 0,015%, Molibden (Mo) 0,002%, Cynk (Zn)* 0,015%
*schelatowane przez EDTA
Opakowanie: butelka 250 ml"
Ponieważ miałem akwarium a wspomniane ono było - czy taki piasek (z podłoża akwarium) się nadaje?
chyba, że taki malutki coś w rodzaju "live sand" http://www.livesand.com/
chyba, że taki malutki coś w rodzaju "live sand" http://www.livesand.com/
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Nawóz ma nieco za dużo azotu. Odnośnie piasku to nie wiem jaki ma odczyn. Powinien być obojętny lub lekko kwaśny. Alkaliczny odczyn nie nadaje się.
Mam prośbę, by przestrzegać tematu wątku. Zatem o podłoże proszę zadawać pytania w wątkach o podłożu a na temat nawozu proszę zadawać w wątku dla tego tematu odpowiednim. Tutaj piszemy o chorobach roślin.
Mam prośbę, by przestrzegać tematu wątku. Zatem o podłoże proszę zadawać pytania w wątkach o podłożu a na temat nawozu proszę zadawać w wątku dla tego tematu odpowiednim. Tutaj piszemy o chorobach roślin.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Potrzebuję kolejny raz Waszej pomocy . w moich kaktusach zalęgły się robale. Zupełnie nic nie było widać, rośliny z wierzchu prezentują się normalnie, echinopsis nawet kwitnie. Odkryłam to g... przypadkiem przy przestawianiu i jestem przerażona, są w kazdej doniczce. Wychodzą dołem, przez drenaż - przy stuknięciu doniczką o parapet. Są ich całe stada!!! Małe, szare, z dużymi czułkami, trochę jak pluskwiaki. Poruszają się bardzo szybko. Największe mają po 2-3 mm długości. Co to jest? Jak z tym walczyć? NIe chce, zeby to coś zeżarło mi wszystkie rośliny.... Przepraszam za jakość zdjęć, ale mam taki aparat jaki mam i nic więcej nie udało mi się zrobić. Oto zdjęcia kilku pojedynczych sztuk. Po przepuszczeniu przez program graficzny (maksymalne wyostrzanie) mogą się wydawać trochę ciemne, ale w realu są nie czarne, lecz szarawe (i nie białe, jak wełnowce).
Dodam, ze na poczatku maja wystawiłam kaktusy na dwór i schowałam dopiero niedawno, gdy okazało się, ze w tym roku nie ma lata tylko nieustanne deszcze. Także miały dość wilgotno.
Dodam, ze na poczatku maja wystawiłam kaktusy na dwór i schowałam dopiero niedawno, gdy okazało się, ze w tym roku nie ma lata tylko nieustanne deszcze. Także miały dość wilgotno.
Ha en bra dag!
Proszę jeszcze raz o pomoc.Na moim Theloctusie pojawiły się brązowe plamy coś w rodzaju rdzy, pod plamami wyglada jakby był płyn, nie posiadam zdjęcia mojej rośliny ale wyglądają chyba tak samo jak na załączonym zdjęciu
Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby.
Proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby.
Witam ponownie!
Tym razem chciałbym Was się spytać czy mój kaktus (nie znam jeszcze dokładnego gatunku) w dolnej części "choruje" ? Czy to normalne?
Film na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=3owZHllKbYo
Dziękuję za odpowiedzi.
Tym razem chciałbym Was się spytać czy mój kaktus (nie znam jeszcze dokładnego gatunku) w dolnej części "choruje" ? Czy to normalne?
Film na YT:
http://www.youtube.com/watch?v=3owZHllKbYo
Dziękuję za odpowiedzi.
ps. a być może to "oparzenia" ? chodź ciągle przebywał w domu w stanie spoczynku...
teraz nadają upały a kaktus stoi praktycznie od 9 do 17 na pełnym słońcu...nie wiem-głośno myślę.
Jutro przesadzam go do tej samej doniczki ale z innym podłożem (od dołu drenaż, potem piasek ze sklepu akwarystycznego (pH 6,40) i ziemia) Nie podlewam przez tydzień, nawet jak będzie mocno grzało. Co o tym wszystkim sądzicie? a zwłaszcza o tym oparzeniu?
teraz nadają upały a kaktus stoi praktycznie od 9 do 17 na pełnym słońcu...nie wiem-głośno myślę.
Jutro przesadzam go do tej samej doniczki ale z innym podłożem (od dołu drenaż, potem piasek ze sklepu akwarystycznego (pH 6,40) i ziemia) Nie podlewam przez tydzień, nawet jak będzie mocno grzało. Co o tym wszystkim sądzicie? a zwłaszcza o tym oparzeniu?