Truskawkki cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp29
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2013, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Truskawki - cz.2

Post »

BTW odnośnie truskawek, kilka miesięcy temu widziałem w pewnym hipermarkecie truskawki z naklejką: Promocja - truskawka polska świeża 1kg - czy ktoś mi powie skąd mogą wziąć się w styczniu truskawki polskie świeże?:)
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie umiem powiedzieć skąd truskawki polskie świeże w styczniu, ale takie są u mnie dzisiaj :heja :heja :heja
Obrazek
rafal76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2013, o 15:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krys71 pisze:Co może powodować gnicie truskawek ? Jedna z nich zrobiła się ciemnobrązowa. :| Może to jakis grzyb czy po prostu ostatnie dosyć wilgotne dni na to źle wpłynęły. Dziękuje z góry za pomoc :)
Czy to grzyb? Mączniak prawdziwy czy co?
Mam to u siebie. Prysnąłem sodą oczyszczoną.
Na mączniaka prawdziwego pomoże.
Zebrałem uszkodzone jagody.
Może pomoże

Pozdrawiam
Rafał
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

rafal76 pisze:
Krys71 pisze:Co może powodować gnicie truskawek ? Jedna z nich zrobiła się ciemnobrązowa. :| Może to jakis grzyb czy po prostu ostatnie dosyć wilgotne dni na to źle wpłynęły. Dziękuje z góry za pomoc :)

Panowie ,żaden z Was nie zamieścił zdjęcia :?
Mączniak jak sama nazwa wskazuję daje mączysty nalot , ja bym raczej "obstawiała" szarą pleśń .
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam ciut większy kawałek truskawek i w tym roku trochę pohandluję. Jak myślicie? Ile sobie można liczyć za truskawki? Nie mam jakichś certyfikatów, ale praktycznie truskawki ekologiczne. Tylko na słowo nikt nie uwierzy. W smaku oczywiście świetne, jak wszystkie wczesne gruntowe truskawki.
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53

Post »

rzeczywiście na słowo nikt nie uwierzy ;) a nawet jak uwierzy to wątpię że da więcej. Ceny trzeba dostosować. Na poznańskiej giełdzie ceny z piątku na sobotę wahały się między 6 a 8 zł . W detalu w Poznaniu i okolicach między 9-13 zł/kg. Cena zależy głównie od wielkości/ prezencji truskawki.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

U mnie w detalu w piątek 6-8,50 zł za kg . Te za 8,50 zł były naprawdę bardzo ładne .
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Na Śląskiej giełdzie cena z piątku od 10-12 zł za koszyk. Nie było super ładnych, tylko przyzwoite.
Jutro będzie wysyp bo pogoda dopisała więc cena pewnie spadnie, ale od wtorku drożej ja zwykle bywa :wit
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
paras
100p
100p
Od: 22 lip 2012, o 09:11

Post »

Jaki jest czas kiełkowania nasion truskawek? Tydzień temu posiałem całe opakowanie TEMPTATION i jak teraz patrzę, to ni hu hu żeby cokolwiek wychodziło :wink: Nie wiem czy siać nowe, czy czekać dalej...
tenpolski
50p
50p
Od: 3 mar 2013, o 00:53

Post »

szczerze to nie wiem, ale nigdy nie byłem przekonany do nasion truskawek ( chociaż koperek wschodzi ponad tydzień, to obstawiam że truskawki dłużej). Lepiej kupić sadzonki. Ceny truskawki na giełdach z niedzieli na poniedziałek zawsze są trochę niższe bo jest więcej towaru. A wiadomo truskawka długo nie poleży.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

chudziak pisze:U mnie w detalu w piątek 6-8,50 zł za kg . Te za 8,50 zł były naprawdę bardzo ładne .
U mnie na rynku podobnie 6.5-8 zł. Tylko że te truskawki praktycznie nadają się do natychmiastowego spożycia. Nie mogą leżeć bo zaraz pleśnieją

Pozdrawiam
Marcin
rafal76
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2013, o 15:33

Post »

paras pisze:Jaki jest czas kiełkowania nasion truskawek? Tydzień temu posiałem całe opakowanie TEMPTATION i jak teraz patrzę, to ni hu hu żeby cokolwiek wychodziło :wink: Nie wiem czy siać nowe, czy czekać dalej...
Ja swoje temptation wysiewałem, nie pamiętam ile trwało kiełkowanie, ale tydzień to chyba mało. Młode sadzonki przezimowały w diniczkach pod pieżyną z liści brzozy i śniegu.
Większość rozdałem.
Roślinie jeszcze nie tworzą.

Pozdrawiam
Rafał
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Pierwszy zbiór (nie mogłam już się doczekać - dużo później niż w poprzednich latach):
Obrazek
Obrazek

W białych miskach są owoce truskawek pięcioletnich i czteroletnich - wcale nie są drobne. Właściwie to dobrze, że w ubiegłym roku zabrakło mi czasu na usunięcie najstarszych krzaków :;230
A po tym owocowaniu usuwać? Miejsce mi nie jest potrzebne, ziemi mi nie brakuje. :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”