Truskawkki cz.2
- pawelp29
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 cze 2013, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Truskawki - cz.2
BTW odnośnie truskawek, kilka miesięcy temu widziałem w pewnym hipermarkecie truskawki z naklejką: Promocja - truskawka polska świeża 1kg - czy ktoś mi powie skąd mogą wziąć się w styczniu truskawki polskie świeże?:)
Dopóki walczysz jesteś zwycięzcą...
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie umiem powiedzieć skąd truskawki polskie świeże w styczniu, ale takie są u mnie dzisiaj
Czy to grzyb? Mączniak prawdziwy czy co?Krys71 pisze:Co może powodować gnicie truskawek ? Jedna z nich zrobiła się ciemnobrązowa. Może to jakis grzyb czy po prostu ostatnie dosyć wilgotne dni na to źle wpłynęły. Dziękuje z góry za pomoc
Mam to u siebie. Prysnąłem sodą oczyszczoną.
Na mączniaka prawdziwego pomoże.
Zebrałem uszkodzone jagody.
Może pomoże
Pozdrawiam
Rafał
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Panowie ,żaden z Was nie zamieścił zdjęciarafal76 pisze:Krys71 pisze:Co może powodować gnicie truskawek ? Jedna z nich zrobiła się ciemnobrązowa. Może to jakis grzyb czy po prostu ostatnie dosyć wilgotne dni na to źle wpłynęły. Dziękuje z góry za pomoc
Mączniak jak sama nazwa wskazuję daje mączysty nalot , ja bym raczej "obstawiała" szarą pleśń .
Ja mam ciut większy kawałek truskawek i w tym roku trochę pohandluję. Jak myślicie? Ile sobie można liczyć za truskawki? Nie mam jakichś certyfikatów, ale praktycznie truskawki ekologiczne. Tylko na słowo nikt nie uwierzy. W smaku oczywiście świetne, jak wszystkie wczesne gruntowe truskawki.
rzeczywiście na słowo nikt nie uwierzy ;) a nawet jak uwierzy to wątpię że da więcej. Ceny trzeba dostosować. Na poznańskiej giełdzie ceny z piątku na sobotę wahały się między 6 a 8 zł . W detalu w Poznaniu i okolicach między 9-13 zł/kg. Cena zależy głównie od wielkości/ prezencji truskawki.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
U mnie w detalu w piątek 6-8,50 zł za kg . Te za 8,50 zł były naprawdę bardzo ładne .
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Na Śląskiej giełdzie cena z piątku od 10-12 zł za koszyk. Nie było super ładnych, tylko przyzwoite.
Jutro będzie wysyp bo pogoda dopisała więc cena pewnie spadnie, ale od wtorku drożej ja zwykle bywa
Jutro będzie wysyp bo pogoda dopisała więc cena pewnie spadnie, ale od wtorku drożej ja zwykle bywa
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
Jaki jest czas kiełkowania nasion truskawek? Tydzień temu posiałem całe opakowanie TEMPTATION i jak teraz patrzę, to ni hu hu żeby cokolwiek wychodziło Nie wiem czy siać nowe, czy czekać dalej...
szczerze to nie wiem, ale nigdy nie byłem przekonany do nasion truskawek ( chociaż koperek wschodzi ponad tydzień, to obstawiam że truskawki dłużej). Lepiej kupić sadzonki. Ceny truskawki na giełdach z niedzieli na poniedziałek zawsze są trochę niższe bo jest więcej towaru. A wiadomo truskawka długo nie poleży.
-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
U mnie na rynku podobnie 6.5-8 zł. Tylko że te truskawki praktycznie nadają się do natychmiastowego spożycia. Nie mogą leżeć bo zaraz pleśniejąchudziak pisze:U mnie w detalu w piątek 6-8,50 zł za kg . Te za 8,50 zł były naprawdę bardzo ładne .
Pozdrawiam
Marcin
Ja swoje temptation wysiewałem, nie pamiętam ile trwało kiełkowanie, ale tydzień to chyba mało. Młode sadzonki przezimowały w diniczkach pod pieżyną z liści brzozy i śniegu.paras pisze:Jaki jest czas kiełkowania nasion truskawek? Tydzień temu posiałem całe opakowanie TEMPTATION i jak teraz patrzę, to ni hu hu żeby cokolwiek wychodziło Nie wiem czy siać nowe, czy czekać dalej...
Większość rozdałem.
Roślinie jeszcze nie tworzą.
Pozdrawiam
Rafał
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pierwszy zbiór (nie mogłam już się doczekać - dużo później niż w poprzednich latach):
W białych miskach są owoce truskawek pięcioletnich i czteroletnich - wcale nie są drobne. Właściwie to dobrze, że w ubiegłym roku zabrakło mi czasu na usunięcie najstarszych krzaków
A po tym owocowaniu usuwać? Miejsce mi nie jest potrzebne, ziemi mi nie brakuje.
W białych miskach są owoce truskawek pięcioletnich i czteroletnich - wcale nie są drobne. Właściwie to dobrze, że w ubiegłym roku zabrakło mi czasu na usunięcie najstarszych krzaków
A po tym owocowaniu usuwać? Miejsce mi nie jest potrzebne, ziemi mi nie brakuje.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."