Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

Może najpierw sprawdź jaką masz temperaturę w tunelu jak świeci słońce, a najlepiej samemu posiedzieć z godzinę na środku pod folią i czy wytrzymasz, bo pomidory na pewno nie. Także po co dwa razy wykonywano oprysk miedzianem, przeciw czemu? Najważniejsze to zacieniować tunel, aby temperatura nie była zbyt wysoka.
salvege
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

Witam,

przeczytałem bardzo dużo postów w poszukiwaniu przyczyny żółknięcia liści moich pomidorów i innych warzyw. Chciałbym się upewnić czy postawiłem dobrą diagnozę. Proszę o pomoc.

Wydaje mi się, że warzywa są przelane i mają niedobór magnezu, lecz być może to coś poważniejszego? Jak je uratować?

Z góry dziękuję,
Zbyszek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
marmollada
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 cze 2012, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

forumowicz
posiadam taki siarczan magnezu http://www.fhukaktus.pl/sklep/siarczan- ... -4736.html
Na jego opakowaniu do nawożenia dolistnego zalecany jest roztwór 2%-3% natomiast Ty radziłeś oprysk roztworem 0,5%. Czy może być jakiś inny siarczan magnezu?
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

salvege pisze:Witam,

przeczytałem bardzo dużo postów w poszukiwaniu przyczyny żółknięcia liści moich pomidorów i innych warzyw. Chciałbym się upewnić czy postawiłem dobrą diagnozę. Proszę o pomoc.

Wydaje mi się, że warzywa są przelane i mają niedobór magnezu, lecz być może to coś poważniejszego? Jak je uratować?

Z góry dziękuję,
Zbyszek
Przelewane były na pewno, w dniczkach chyba mech ci rośnie. Poza tym, co to za "ziemia" jest na drugim zdjęciu? Czymś z wierzchu przysypałeś?

Pozdrawiam
Marcin
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

Zaraza pojawiła się na południowym wschodzie woj. łódzkiego. Mam system wczesnego ostrzegania w postaci ziemniaków niedaleko pomidorów :wink: Od kilku dni to listek tam, to listek tu (na ziemniakach) - niewiele tego, ale jednak. Miałam nadzieję, że będzie można się wstrzymać z pierwszym opryskiem chociaż do lipca, a tu taka bida... W ruch poszedł Curzate? M 72,5 WP.
salvege
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przelewane były na pewno, w dniczkach chyba mech ci rośnie. Poza tym, co to za "ziemia" jest na drugim zdjęciu? Czymś z wierzchu przysypałeś?

Pozdrawiam
Podejrzewałem problem z przyswajaniem nawozu czego jedną z przyczyn mógł być zbyt kwaśny odczyn gleby, więc posypałem dolomitem. Podłoże to mieszanka torfu kwaśnego z odkwaszonym. Teraz zamiast eksperymentować postanowiłem zapytać ekspertów :)
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Moje Kalmany od dwóch dni mają poskręcane wierzchołki :( , rosną w szklarni, są na etapie kwitnięcia pierwszego grona i pączkowania drugiego, przed wysadzeniem ziemia została przekopana z kozim obornikiem ( dość sporo), niczym więcej nie zasilałam, podlewanie umiarkowane/rzadkie. Pogrzebałam w wątkach o chorobach i na razie wydaje mi się, że jest to nadmiar potasu i mikroelementów a brak azotu, czy moja diagnoza jest słuszna? Czy to coś innego?

Zdjęcia robione wieczorem, kolory są przekłamane, w rzeczywistości są ciemno zielone bez żadnych wybarwień.

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

massur pisze:Ja potrzebuję porady. Pogoda zrobiła swoje, mam takie ukształtowanie terenu, że woda zaczęła podchodzić od dołu i ziemia zrobiła się wilgotna, większość pomidorów wygląda OK, jeden dosyć dziwnie, krzak zrobił się jasnozielony, zaczęły żółknąć dolne liście (oberwałem), czubek dziwnie się zachowuje (może przekarmienie bo przesadziłem z obornikiem kurzym), ale są też niepokojące plamy na liściach:

Obrazek

Generalnie cały krzak ma kolor znacznie jaśniejszej zieleni niż reszta plus te plamy i żółknące liście od dołu, pytanie zatem czy to nie jakaś choroba i nie trzeba go wywalić z foliaka. Ten krzak to Malinowy Samokończący.
Nikt nie odniósł się do mojego problemu i nadal nie wiem co zrobić z tym krzakiem... :(
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Romaszka, Kalman ma małe potrzeby nawozowe, a na kozim oborniku to on jest nażarty po dach. Jeśli masz miejsce, wyprowadź mu jak najszybciej drugi pęd. Zresztą ta odmiana ma tak drobne liście, że z powodzeniem może rosnąć dużo gęściej od innych.

Massur, ten pomidor już się utopił. Jak by ci się chciało grzebać w moich starych postach, to byś znalazł zdjęcie utopionego całego tunelu pomidorów. Tak to właśnie wyglądało. Część z tamtych pomidorów zdołała zregenerować, część uschła.

Pozdrawiam, kozula
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Kozulka kochana, dzięki ;:196 , ech... ;:14 ;:14 a ja dopiero poobrywałam wszystkie wilki ... nawet te maniunie! Czyli, rozumiem, żadnego azotu, nic a nic, im już nie dawać ??
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36

Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź. Oczywiście napisze w dziale z chorobami. Co do teperatury jest dosyc wysoka pomimo tego ze jest tunel otwarty,ale pomidory zaczelo kręcic własnie jak nie było wysokich temperatur i tak do dzisiaj upalnie nie jest a pomidory wyglądają jak wyglądają. a co zrobić ewentualnie jak są przekarmione? Z góry dzieęki za odpowiedź
MajaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2012, o 19:43

Post »

witam, bardzo proszę o radę bo już jestem zrozpaczona, moje pomidory giną w oczach

na pierwszym zdjęciu widać takie dziwne żółte plamy na liściach, brązowe plamki. Liście obrywałam ale na nowych znów się to pojawia. Robiłam oprysk curzatem dwukrotnie w od stepach 10 dni i raczej nie pomaga. Ogólnie to tunel jest cały czas wyotwierany ze wszystkich stron,przewiew jest,nie mam pojęcia już czym to opryskać i co to jest. myślałam że jakaś choroba grzybowa

Obrazek

Na drugim zdjęciu na pomidorach jest oczywiście ta sama choroba też te liście żółkną, ale najbardziej martwi mnie to że pomidory są omdlałe, liście takie cienkie brzydkie wydłużone i cały czas zwiędnięte, nie mam pojęcia czemu. Dodam że ziemia wszędzie nie tylko koło krzaka jest zruszona, po każdym podlewaniu pazurkami zruszam ziemię. tunel jest wietrzony a raczej nie podlewam za bardzo
W maju dwa razy podlewałam gnojówką z pokrzyw a teraz nawożę czasem siarczanem potasu rozpuszczalnym a czasem taka mieszanką typu nawóz interwencyjny do pomidorów

Obrazek
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36

Post »

Witam mam problem z moimi pomidorami a mianowicie liście zaczeły sie zawijać do góry a górne są całkiem zwinięte i zdeformowane. Pod pomidory poszło dość dużo obornika. pryskane były dwa razy zaraz po sadzeniu miedzianem i za 3 tygodnie topsinem oraz dwa razy odżywką. Proszę o pomoc co jest moim biedakom bo nie wygląda to za dobrze
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”