Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory
Na jakim oborniku rosną te pomidory?. Widać na nich kiedy zastosowano odżywkę, która zapewne jest z regulatorem wzrostu, bo pomidory wystrzeliły nagle w górę. Żadnych oprysków nawozami i żadnych nawozów makro pod pomidory. Jedynie ew. oprysk fungicydami. Żadnych wynalazków
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8
^^ Nie jestem ekspertem, ale z tego co już widziałem i u siebie i na tym forum to najzwyczajniej w świecie za dużo nawoziłaś/eś (przenawożenie) i teraz pomidorki nie mogą przejeść wszytskiego i taki efekt, mi w takiej sytuacji, ktoś mądrzejszy, poradził żeby zrobić oprysk z chelatu żelaza jak również siarczanu magnezu.
Ale lepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony ode mnie
Ale lepiej żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony ode mnie
Pozdrawiam Kamil
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamil a do kogo Ty piszesz?? Przy odpowiedzi konkretnej osobie, zwracaj się po imieniu lub niku
Pomidory są zagłaskaneMajaM pisze:W maju dwa razy podlewałam gnojówką z pokrzyw a teraz nawożę czasem siarczanem potasu rozpuszczalnym a czasem taka mieszanką typu nawóz interwencyjny do pomidorów
-
- 50p
- Od: 14 maja 2013, o 13:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Romaszka, takie dwa znaczki na początku ^^ sugrują że do postu powyżej Przynajmniej tak to jest stosowane na większości forum.
Pozdrawiam Kamil
Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory
Obornik bydlęcy pożądnie przegnity poszedł pod pomidora a odżywka raczej z regulatorem nie była bynajmniej nie pisało, był to Compo Basfoliar Combi-Stipp. A jeśli są przenawożone to jak je ratować bo w takim stanie są już około 2 tygodnie i nic lepiej nie wygląda
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 16 cze 2012, o 21:48
forumowicz mógłbyś zajrzeć na mojego posta na stronie 32? Bardzo proszę
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Kamil aaaaaaaa!! sorki, taka ze mnie informatyczka
marmollada
Różne źródła różnie podają. Ja stosuję sie do tabeli
Jest to o tyle istotne, że z reguły siarczan magnezu stosuję łącznie z nawozem wieloskładnikowym, więc liczy się ogólne stężenie wszystkich soli a nie tylko siarczanu magnezu. Poza tym, magnez wchłania się b. szybko z liści i nie ma powodu narażać roslin i stosować wyższe stężenia.
Pewnego razu, pomyłkowo opryskałem pomidory 1 % stężeniem samym siarczanem. Poparzeń na liściach nie było ale dało się zauważyć pogorszenie przyswajalności innych składników.
Różne źródła różnie podają. Ja stosuję sie do tabeli
Jest to o tyle istotne, że z reguły siarczan magnezu stosuję łącznie z nawozem wieloskładnikowym, więc liczy się ogólne stężenie wszystkich soli a nie tylko siarczanu magnezu. Poza tym, magnez wchłania się b. szybko z liści i nie ma powodu narażać roslin i stosować wyższe stężenia.
Pewnego razu, pomyłkowo opryskałem pomidory 1 % stężeniem samym siarczanem. Poparzeń na liściach nie było ale dało się zauważyć pogorszenie przyswajalności innych składników.
-
Ok, bardzo dziękuję. Zastosuję się do Twojej rady tym bardziej, że będę łączyć siarczan magnezu z bioflorinem i Mildexem, tak jak pisałeś. Faktycznie nie skojarzyłam, że przecież w nawozie wieloskładnikowym też jest magnez. Dzięki i pozdrawiam
Nie o to chodzi czy jest magnez czy go nie ma . Chodzi o stężenie wszystkich soli w cieczy do oprysku.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
a jak szybko wchłania się magnez po oprysku siarczanem?
wczoraj wykonałam oprysk siarczanem magnezu w stężeniu 0,5% w połączeniu z Topsinem ale po 1,5 h spadł deszcz(co prawda nie była to ulewa ale krzaczki mokre)
czy trzeba ponowić oprysk?
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
-
Yhym, czyli chodzi o odpowiednie proporcje tych soli, tak?