Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

w gruncie prysnąłem raz w szklarni na razie wcale
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

Jeszcze może byś podał odmianę, bo jeśli to nasiona pobrane z F1, to też mogą być takie efekty.Także jeśli w oborniku były pozostałości herbicydów, bądź opryskiwacz źle umyty, także pomidorom mogło zaszkodzić.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

celicacra pisze:dziś jestem już po czwartym oprysku... a gdzie tu jeszcze do końca sezonu...
To chyba lekka przesada a czym były pryskane te pomidory , z jakiego powodu i gdzie rosną . Ja zrobiłam niedawno pierwszy oprysk w tunelu anastępny mam zamiar w lipcu.
Awatar użytkownika
krzysiek1240
200p
200p
Od: 23 lut 2008, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktoś pomoże?

krzysiek1240 pisze:Co się dzieje z moimi pomidorami , jedne są przekarmione a drugie nie dożywione? Mam rację? Proszę o waszą poradę. :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Edyta R
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 21:53

Post »

Witam wszystkich w nowym wątku! Chciałabym upewnić się, w szczególności u forumowicz, czy można pomóc w jakikolwiek sposób przenawożonym pomidorom w tunelu? Mają klasyczne baranie rogi, czas byłby najwyższy usuwać dolne liście, bo grono pierwsze zawiązane, kwitnie trzecie, ale wtedy bardziej się skręcają. forumowicz - czy oprysk chelatem żelaza lub siarczanem magnezu to dobry pomysł (tak wyczytałam w wątku)?
mk1a
100p
100p
Od: 6 maja 2012, o 20:15
Kontakt:

Post »

czemu wszyscy tylko chemie chcą lać?
a nie łatwiej woda przelać i wypłukać składniki rozwodnić zmniejszyć stężenie ?
ale to moje zdanie czekamy na guru
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Krzysiek, tutaj ludzie się modlą o większe choroby, a pomidorom daj trochę porosnąć. Bo jeśli jeden jest niedożywiony, a drugi przekarmiony, to statystycznie wszystko się zgadza.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

ekopom pisze:Krzysiek, tutaj ludzie się modlą o większe choroby, a pomidorom daj trochę porosnąć. Bo jeśli jeden jest niedożywiony, a drugi przekarmiony, to statystycznie wszystko się zgadza.
:;230 Ludwik, to tak jak ze średnią pensją. Tylko kto ją bierze ? ;:oj
Krzysiek, lej wode częściej ale mało. Powinno się wyrównać.
Pozdrawiam
Dariusz
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

EdytaR

Jestem gotów pomyśleć, że to żart ;:108

Żelazo jest mikroelementem i stosuje się go w uprawie gruntowej interwencyjnie, ale... przy chlorozie żelazowej. Podobnie jak magnez przy chlorozie magnezowej. Trzeba jednak zaznaczyć, że oba te składniki są dostępne w glebie nawożonej obornikiem. Jedynie warunki glebowe albo błędy nawożenia powodują konieczność interwencji.

Nie jest to sposób na baranie rogi- w każdym razie
czemu wszyscy tylko chemie chcą lać?
Powinniśmy przyjąć zasadę, że jak nie rozumiemy zagadnień nawożenia, powinniśmy się ograniczyć wyłącznie do stosowania obornika. Będzie mniej rozczarowań, lamentów i będzie bardziej ekologicznie :D
MajaM
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2012, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Erazm nie , nigdy ich nie przelałam, podlewam średnio do drugi dzień pół litra pod krzak, a na zdjęciu to nie wiem tak jakoś widać bo rano podlałam
może ma ktoś jakiś pomysł jak uratować moje pomidory??
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

zlobu pisze:Witam wszystkich. Jak tam nikt nie wie co jest moim pomidorom, a jeżeli są przenawożone to jak im pomóc??
Przesadziłeś z tym obornikiem, żeby było śmieszniej to pomidorki mają objawy niedoboru azotu, nie pobierają go ze względu na nadmiar potasu, ciężko będzie przywrócić równowagę nawozową. Kilkakrotne nawożenie dolistne 0,5% saletrą amonową lub mocznikiem, oraz wyprowadzenie dodatkowych pędów w celu rozbudowania masy zielonej krzaków co pozwoli na zużycie nadmiarów nawozowych. Częste podlewanie, ale dla wypłukania nawozów, tylko nie tak żeby podtopić rośliny.To powinno poprawić kondycję Twoich pomidorków, choć nie spodziewaj się gwałtownych rezultatów.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36

Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

Nie mam pojęcia jakie to odmiany kupowane na targu i od znajomego ogrodnika. nie ma możliwości pozostałości po herbicydach, nowy opryskiwacz :D . jeszcze jedno dostałem wiadomośc ze może to byc brak boru czy jest to możliwe?? Jeszcze jedno macie może jakieś pomysły jak im pomócbo mi pomysłów brak :( . Z góry dzięki za pomoc
Edyta R
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 21:53

Post »

forumowiczproblem leży głęboko, bo owszem obornik krowi był zastosowany przykładnie na jesień, ale ziemia w tunelu była "poprawiana" gnojówką krowią w marcu - ok 1500 l/60 m kwadratowych tunelu. I zrobił się problem z baranimi rogami. Ja wiem, że czekać po tych "cukierkach"(azot )aż zaczną "jeść" co innego, ale może jest sposób, by im pomóc?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”