Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.8

Post »

mkwapisz obornik poszedł tylko pod krzak ja wiem tak po 2-3 kg. co do oprysków to zle troche napisałem pryskałem 2 razy raz miedzianem i raz topsinem, złe wspomienia z przeszłości szlak mi trafił wszystkie jak nie pryskałem moze wina dlatego ze za miedzą 2 ha ziemniaków rosło jarson64 a jest jeszcze nadzieja zeby uratować moje pomidory, a do oprysku nada się saletra wapniowa, bo taka posiadam??
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Edyta R pisze: ale może jest sposób, by im pomóc?
1500 l na 60m2 ? ;:oj ;:oj ;:oj

Nieprawdopodobne :!:

Nie są w stanie tego przejeść.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

zlobu pisze:......... a do oprysku nada się saletra wapniowa, bo taka posiadam??
Saletra wapniowa jest dobra na suchą zgniliznę, tu trzeba dostarczyć rośliną drogą dolistną azotu, którego nie pobierają, w celu przywrócenia równowagi nawozowej. Mocznik lub saletra amonowa są dostępne w małych opakowaniach po 2 kg. Wykorzystasz ją nie tylko jako nawóz interwencyjny, lecz także jako nawóz startowy na następny sezon.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Edyta R pisze:forumowiczproblem leży głęboko, bo owszem obornik krowi był zastosowany przykładnie na jesień, ale ziemia w tunelu była "poprawiana" gnojówką krowią w marcu - ok 1500 l/60 m kwadratowych tunelu
forumowicz pisze: 1500 l na 60m2 ? ;:oj ;:oj ;:oj

Nieprawdopodobne :!:

Nie są w stanie tego przejeść.
Qrcze ja przegiąłem z obornikiem kurzym ze 2-3 razy ale wydaje mi się, że tyle gnojówki to bardziej na 60 arów a nie 60 metrów kwadratowych, te liczby są na pewno prawidłowe?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Re: Proszę o pomoc moje pierwsze pomidory

Post »

W innym wątku przeczytałam że dałeś po 2-3 kg obornika na jeden krzak.
To stanowczo za dużo.
Nie przychodzi mi do głowy nic innego jak częste podlewanie, pozostawianie liści i wilków by jak najszybciej przejadły ten obornik.
Edyta R
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 cze 2011, o 21:53

Post »

No niestety, mniej więcej prawidłowe - półtora plastikowego zbiornika (poj. 1000l) na tunel ok. 6m szeroki i ok. 10 m długi. Czyli forumowicz - czekać, nadzieja umiera ostatnia? Wietrzę intensywnie i zatapiam tunel zwykłą wodą(1000l), 3 razy opryskany Wapnovitem - bo gorąco ( w tamtym roku na forum było, że wysoka temperatura blokuje przepływ wapnia w roślinie, co uniemożliwia pobieranie innych składników)- odrobinę pomaga, ale do ideału daleko. Może zbierzemy informacje o sposobach ratunku, bo widzę, że wiele osób ma ten sam problem a nie wie, że chodzi o przenawożenie azotem?
zlobu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2013, o 13:36

Post »

jarson64 pisze:
zlobu pisze:......... a do oprysku nada się saletra wapniowa, bo taka posiadam??
Saletra wapniowa jest dobra na suchą zgniliznę, tu trzeba dostarczyć rośliną drogą dolistną azotu, którego nie pobierają, w celu przywrócenia równowagi nawozowej. Mocznik lub saletra amonowa są dostępne w małych opakowaniach po 2 kg. Wykorzystasz ją nie tylko jako nawóz interwencyjny, lecz także jako nawóz startowy na następny sezon.
jarson64 saletry i mocznika mam pod dostatkiem mam gospodarstwo (40ha) a jakie zrobic stężenia jakie proporcje tych nawozów mocznik jest 46% saletra 32% to ile czego dac na litr
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Koniec Świata.
monika2013
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2013, o 20:01

Post »

Kochani a moim pomidorom co może dolegać? Jasne plamy pojawiły się w ciągu dwóch dni. Pomidory pod osłoną foliową, raz nawożone nawozem granulowanym kilka tygodni temu. Jedni mówią, że zaraza, inni że nie, a ja się na tym nie znam. Prysnęłam je wczoraj aszecolem na zarazę i alternariozę.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Asik78
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 19:50

Post »

Mi to wygląda na brunatną plamistość liści.Wietrzyć tunel :wink:
Pozdrawiam,Asia
inez77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 maja 2012, o 09:00

Post »

Witam, jestem nowa na forum i zainteresowaniem czytam wszelkie informacje, jednak mam wątpliwości w jednym zagadnieniu, mianowicie chodzi mi o stosowanie drutu miedzianego w łodygach pomidorów, czy taki pomidor jest nieszkodliwy dla zdrowia? mam małego syna i nie chciałabym faszerować go metalem.
forumowicz, podejrzałam, że jesteś chemikiem może odpowiesz mi, masz taką obszerną wiedzę, z góry dziękuję.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

;:oj :shock: :shock:
Nie jestem laikiem, moze forumowicz bądź inny specjalista potwierdzi Twoje obawy, ale... jestem w szoku, że można mieć takie wątpliwości...
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

monika2013 pisze: Prysnęłam je wczoraj aszecolem na zarazę i alternariozę.

Co to za preparat ? Zapewne chodzi o Antracol ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”