Brzoskwinia, morela, nektaryna - 1cz. (2006 -2017)
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Brzoskwinia, Nektaryna, Morela
Cyt . " Są dwie główne choroby wywołujące podobne objawy :Leukostomoza i Werticilioza,obydwie w przypadku moreli rokują raczej źle.Jeżeli na pewno nie ma wycieków gumy (jasnej,prawie przezroczystej)na pniu czy pędach to może to być niestety werticiloza-wtedy po przepiłowaniu grubszej gałęzi widać charakterystyczne pierścienie-jasniejsze i ciemniejsze.Jeżeli tak jest -drzewo usunąć i nie sadzić w tym miejscu następnego. "
Ten tekst napisał znawca wszelkiej maści śliwek Krzyś C.
Moja rada : 2 razy kaptan, co tydzień i reszta należy do drzewka.
Ten tekst napisał znawca wszelkiej maści śliwek Krzyś C.
Moja rada : 2 razy kaptan, co tydzień i reszta należy do drzewka.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Mam brzoskwinie od zeszłego roku. Drzewko bardzo ładnie przezimowało, wczesną wiosną zrobiłam oprysk na kędzierzawość, teraz jest pięknie ulistniona, ale niestety wcale nie kwitła.
I teraz moje pytanie czy powinna już w tym roku zakwitnąć? Czy młode drzewka brzoskwini zakwitają dopiero po paru latach?
I teraz moje pytanie czy powinna już w tym roku zakwitnąć? Czy młode drzewka brzoskwini zakwitają dopiero po paru latach?
Pewnie pąki kwiatowe przemarzły i nie kwitła, brzoskwinia zawiązuje pąki kwiatowe na jednorocznych pędach i szybko wchodzi w owocowanie po posadzeniu. Na odległość ciężko odpowiedzieć dlaczego nie kwitła,prawdopodobnie przemarzła ale to nic pewnego.
Pozdrawiam.
and777
Pozdrawiam.
and777
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Rzeczywiście ten marcowy przymrozek po pociepleniu mógł uszkodzić pąki kwiatowe, bo jak nadeszło to ochłodzenie to pąki juz ruszały... Widać agro niepomogła.
No cóż trudno, ale przynajmniej do przyszłego roku drzewko zmężnieje i nie będzie marnowało sił na wytwarzanie owoców
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Pozdrawiam
No cóż trudno, ale przynajmniej do przyszłego roku drzewko zmężnieje i nie będzie marnowało sił na wytwarzanie owoców
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.
Pozdrawiam
-
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy oprócz wycinania porażonych gałązek i oprysków są jakieś sposoby zapobiegania brunatnej zgniliźnie?
Drzewo brzoskwini przeznaczone za wycinkę, które technicznie było martwe z powodu zgnilizny, odbiło tuż nad ziemią. Czy opłaca się wyciąć wszystko ponad odrostem i zostawić, czy lepiej pozbyć się całości?
Drzewo brzoskwini przeznaczone za wycinkę, które technicznie było martwe z powodu zgnilizny, odbiło tuż nad ziemią. Czy opłaca się wyciąć wszystko ponad odrostem i zostawić, czy lepiej pozbyć się całości?
- krzysztofkhn
Wywal i nowe posadź w innym miejscu.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- magn0lia
- 50p
- Od: 2 lis 2012, o 13:33
Cześć wszystkim
Nie wiem czy mogę tu zgłosić się z takim problemem. Mam mlodą brzoskiwnke, młodą znaczy kilkuletnią, ma mnóstwo owoców w tym roku, ale zauważyłam takie coś wypływające z nie wiem w sumie z czego, z głównego pnia, nie wiem jak to nazwać. Czy ktoś wie co to moze oznaczać?
Nie wiem czy mogę tu zgłosić się z takim problemem. Mam mlodą brzoskiwnke, młodą znaczy kilkuletnią, ma mnóstwo owoców w tym roku, ale zauważyłam takie coś wypływające z nie wiem w sumie z czego, z głównego pnia, nie wiem jak to nazwać. Czy ktoś wie co to moze oznaczać?
Moje ukochane kwiaty
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2010, o 15:41
Witam wszystkich, jestem niedoświadczonym działkowiczem a jeśli chodzi o uprawę drzew czy innych roślin to już całkowitym laikiem, ale nawet ja wiem, że coś z drzewkiem jest nie tak. Nie widzę lepszego miejsca gdzie mógłbym się poradzić, chodzi o to byście podpowiedzieli jak z tym walczyć, mam nadzieję, że zdjęcia są dość dobre do oceny sytuacji...
- krzysztofkhn
cieszyniok !
W tym sezonie już nic nie zrobisz. Chore liście spadną. Zbierz je i spal - wywieś poza działkę. Choroba nazywa się " kędzierzawość liści brzoskwiń ".
Jesienią oprysk z miedziany, wiosną oprysk z sylitu.
Poczytaj ten i inne wątki. Jest tu wszystko co powinieneś wiedzieć.
W tym sezonie już nic nie zrobisz. Chore liście spadną. Zbierz je i spal - wywieś poza działkę. Choroba nazywa się " kędzierzawość liści brzoskwiń ".
Jesienią oprysk z miedziany, wiosną oprysk z sylitu.
Poczytaj ten i inne wątki. Jest tu wszystko co powinieneś wiedzieć.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 0p - Nowonarodzony
Witaj, dzięki za szybką odpowiedź, oczywiście zastosuję się do zaleceń a czy może oberwać te chore listki czy to nic nie da, a ma ta choroba wpływ na owoce? dojrzeją czy zmarnieją?
pozdrawiam
pozdrawiam
- krzysztofkhn
Wybacz błędy, ale to nie ja, to zainstalowany słownik zaczął wariować.
Powinno być " Jesienią oprysk miedzianem, wiosną oprysk sylitem."
Oberwanie liści już nic nie zmieni, tyle tylko, że łatwiej nad nimi zapanujesz. Owocować będzie prawie normalnie, ale będzie osłabione na zimę.
Powinno być " Jesienią oprysk miedzianem, wiosną oprysk sylitem."
Oberwanie liści już nic nie zmieni, tyle tylko, że łatwiej nad nimi zapanujesz. Owocować będzie prawie normalnie, ale będzie osłabione na zimę.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 0p - Nowonarodzony
Mógłbym Ci może na PW wrzucić dwie fotki ale dotyczą one gruszki? Też zauważyłem jakiś problem..
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Uszkodzenie mechaniczne, przemarznięcie lub rak bakteryjny... Roślina się broni wytwarzając taką gume.magn0lia pisze:... zauważyłam takie coś wypływające z nie wiem w sumie z czego, z głównego pnia, nie wiem jak to nazwać. Czy ktoś wie co to moze oznaczać?
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla