Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Thomas67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Thomas67 pisze:Witam. Proszę o radę. Od trzech lat mam jabłonkę Gloster. Wysokość ma do dwóch metrów, przewodnik był już obcięty i jest do metra. Nie wiedziałem za bardzo czy już przyciąć i dlatego w tym roku nagiąłem gałęzie dlatego że zaczęły już na siebie nachodzić. Prosiłbym o pomoc jakie mogę zrobić następne posunięcia. Pozdr. Tomek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91b ... 9b153.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f7 ... e071b.html
Czy nikt mi nie pomoże ;:174 ;:174 wiadomo że teraz nie będę już ciął, ale na wiosnę będę wiedział za co się zabrać ;:180
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Thomas67 pisze: wiadomo że teraz nie będę już ciął, ale na wiosnę będę wiedział za co się zabrać
Napisz jaką formę ma mieć twoja jabłoń. Czy tak jak kwitnąca obok wiśnia? Ile przeznaczyłeś dla niej miejsca? Pozdrawiam.
badylarz
200p
200p

Post »

romix a już myślałem, że to jakaś epidemia. Zaglądając przez ramie żony jak przeglądała produkcje poziomek (a będzie u niej tego dużo) zobaczyłem, że znowu jesteś czynny, więc i nowe zadanie. Drugiego lutego podpowiadałeś mi co zrobić między innymi z drzewkiem śliwy Record. W dniu dzisiejszym pierwsze piętro gałęzi wygląda tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/801/p5300003.jpg/
Dużo wyrastających pędów jest skierowanych pionowo do góry. Nie wiem czy je usuwać, skracać i w jakim terminie. Wszystko rośnie silnie i nie chcę popełnić jakiegoś znaczącego błędu. Pozdrawiam, Lucjan.
x-N-a
---
Od: 26 lut 2012, o 13:59

Post »

Thomas67 pisze:Witam. Proszę o radę. Od trzech lat mam jabłonkę Gloster. Wysokość ma do dwóch metrów, przewodnik był już obcięty i jest do metra. Nie wiedziałem za bardzo czy już przyciąć i dlatego w tym roku nagiąłem gałęzie dlatego że zaczęły już na siebie nachodzić. Prosiłbym o pomoc jakie mogę zrobić następne posunięcia. Pozdr. Tomek

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/91b ... 9b153.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f7 ... e071b.html
hmy. Ja bym ją zrobiła w kształcie wrzeciona ale to wymaga radykalnego cięcia ;) Jedną gałąź zostawia się na przewodnika a pozostałe należy przyciąć aby ich końce znajdowały się poniżej czubka przewodnika. Widocznie poniżej przewodnika. Ale tak jak napisał Badylarz, wszystko zależy od tego jak sobie to drzewo wyobrażasz.
Thomas67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Witam. Miejsca mam dużo, dlatego wlałbym niższe drzewko powiedzmy w zbliżeniu do wiśni a szersze. Zastanawiam się czy po przycięciu gałęzi zostanie już ta wysokość drzewka na stałe.Tak jak pisałem przewodnik został obcięty już przed kupnem, tak że polegam tylko na bocznych gałęziach. Forma wrzecionowa jest bardzo ciekawa, łatwo dostępna jednak w tym przypadku trudno już by było wybrać drugiego przewodnika. Zastanawiam się jakie cięcia zrobić aby nie spieprzyć. Pozdrawiam i dziękuję.
badylarz
200p
200p

Post »

thomas67 jednak zamiast Cię prowadzić krok po kroku, zaproponuje Ci kupno przez internet podręcznika prof A. Miki "Cięcie drzew i krzewów owocowych". Znajdziesz tam wszystko co Cię nurtuje, a jednocześnie zobaczysz, że odpowiedź dla Ciebie nie jest taka jednoznaczna, do wyboru jest kilka wariantów. Ty sam musisz zdecydować, który jest najbardziej optymalny. Jednak przewodnik z jednej z gałęzi musisz zacząć tworzyć. Pozdrawiam.
Thomas67
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

badylarz pisze: Jednak przewodnik z jednej z gałęzi musisz zacząć tworzyć.

To już jest bardzo cenna rada, jednak się myliłem...idę na ogród poluzować sznurki od gałęzi i zdecydować która będzie .... dzięki. pozdr.
badylarz
200p
200p

Post »

thomas67 wykorzystaj najwyżej wyrastającą gałąź na przewodnik. Może będziesz musiał dostawić palik w celu przywiązania tej gałęzi w miarę do pionu. Pozostałe na razie zostaw odgięte. Poradnik kup. Pozdrawiam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

badylarz pisze:...Dużo wyrastających pędów jest skierowanych pionowo do góry. Nie wiem czy je usuwać, skracać i w jakim terminie. Wszystko rośnie silnie i nie chcę popełnić jakiegoś znaczącego błędu. Pozdrawiam, Lucjan.
Proponuję usunąć niektóre, np. co drugi żeby nie było za gęsto, a te pozostawione uszczknąć na czubku (np. nad 5-6 liściem).
Generalnie tych pionowych zostawiać niewiele, najpożyteczniejsze są te wyrastające pod kątem zbliżonym do prostego. Ewentualnie pionowe przyrosty też można naginać.
Takie młode pędy najlepiej usuwać przez oderwanie. Pędy są miękkie wiec nie będzie z tym problemu.
:wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
badylarz
200p
200p

Post »

romix pisze:Generalnie tych pionowych zostawiać niewiele, najpożyteczniejsze są te wyrastające pod kątem zbliżonym do prostego
Trochę spóźniona podpowiedź bo w ubiegły poniedziałek skróciłem wszystkie pionowe pędy na konarach pierwszego piętra za piątym liściem. Nic nie usuwałem. W dniu dzisiejszym w kącikach przy pozostawionych liściach są już nowe pędy, które prawdopodobnie będą się pieły znowu pionowo do góry. Jeżeli te nowe pędy będę odginał do poziomu, to środek korony się bardzo zagęści. Co proponujesz? Czereśnie i wiśnie opanowane. Pozdrawiam, Lucjan.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko dobrze ;:333 . Według mnie pięterko jest uformowane ładnie. Jeżeli wszystkie skróciłeś nad 5 liściem tzn. że zrobiłeś minimum. Zawsze łatwiej przyciąć jeszcze bardziej lub wyciąć więcej niż dokleić odcięte :;230 .
Proponuję spojrzeć tak pańskim okiem (a ono nie tylko konia tuczy :wink: ) i powycinać to co za dużo wyrosło. Myślę, że głównie te bliższe przewodnika powinieneś usunąć. Te wyrastające z kącików liści (na pozostawionych pędach) za jakiś czas urwij lub utnij z liściem pozostawionym poprzednio. Możesz tak skracać do 3 pozostawionych liści. Wyjdzie cięcie na tzw. trzy oczka (w tym przypadku liście, bo w lecie).
badylarz
200p
200p

Post »

romix pisze:powycinać to co za dużo wyrosło. Myślę, że głównie te bliższe przewodnika powinieneś usunąć.
Jest tego w środku korony za dużo i część wytnę. Natomiast jutro załączę zdjęcie czereśni, z którą teoretycznie rozprawiliśmy się w tym wątku 19 lutego. Dla mnie zaskoczenie, ale i dużo nauki. Pozdrawiam, Lucjan.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

badylarz pisze: Natomiast jutro załączę zdjęcie czereśni, z którą teoretycznie rozprawiliśmy się w tym wątku 19 lutego.
Ufff, ciekawość mnie zżera.
badylarz
200p
200p

Post »

Czereśnia z 19 lutego, z tego wątku, po czterech miesiącach wygląda tak:
http://imageshack.us/photo/my-images/824/p6120003g.jpg/
Na początku maja, 5 cm, jednak krótkopędy pokryły się kwiatami. Zgodnie z sugestią zacząłem je usuwać, a to co zastało było bardzo mizerne i nie wyobrażałem sobie z tej resztki, solidnych przyrostów. Na samym pniu, już poniżej tych krótkopędów pojawiły się nikłe, żywe pąki, które postanowiłem potraktować jako przyszłe konary. Przewodnik został skrócony do wysokości 1 m i drzewko potraktowałem jako jednoroczny okulant. Ruszyły najpierw trzy pąki od strony południowej i pąk szczytowy natomiast dwa od strony pólnocnej zatrzymały się w rozwoju. rosynant w ubiegłym roku sugerował mi nacięcie przewodnika nad śpiącymi pąkami, co miało dać rozwój pąka w pęd umożliwiający zagęszczenie piętra formowanego drzewka. I teraz dla mnie rzecz dziwna, pąki które ruszyły pierwsze (na zdjęciu te rosnące w prawą stronę, są trzykrotnie mniejsze od tych dwóch, którym taki zabieg zafundowałem. Oczywiście jest i ładny przewodnik z którego w przyszłym roku będzie drugie piętro. romix, czyli wszystko jest jak mażenie z jednym wyjątkiem, że gałązek jest pięć a nie sześć, jak na twoim rysunku. Pozdrawiam, Lucjan

-- 12 cze 2013, o 15:19 --
badylarz pisze:czyli wszystko jest jak mażenie
z tym "mażeniem" to się nie popisałem. Przepraszam.
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucjan, w związku z takim wydarzeniem nawet "mażenje" nie szokuje.
Gratuluję ;:215 .
To nacinanie nad pąkiem to fajna rzecz. Byle przewodnika nie uciąć ;:306 . To tak jakby w korycie rzeki ustawić tamę. Woda (w drzewie soki) musi gdzieś znaleźć ujście i znajduje nowe koryto. Soki nie mogąc wędrować do góry kumulują swoją energię na najwyższym pąku, tuż przed nacięciem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”