Smagliczka nadmorska (Lobularia maritima)
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Smagliczka nadmorska - już wysialiście do gruntu?
Fioletową też mam, ale słabo wzeszła i jak na razie daleko jej do kwitnienia.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Asta6265 pięknie wygląda obwódka ze smagliczki, spróbuję w przyszłym roku podobną zrobić......jak coś urośnie u mnie w tej ziemi ...
Ja pochwalę się swoimi, w skrzynkach...........maja towarzystwo lobelii i aksamitek
I cieszę się, że tak urosły, bo ratowałam je od momentu siewek.......trochę jakieś powykręcane ale całkiem wybujałe
Ja pochwalę się swoimi, w skrzynkach...........maja towarzystwo lobelii i aksamitek
I cieszę się, że tak urosły, bo ratowałam je od momentu siewek.......trochę jakieś powykręcane ale całkiem wybujałe
- Magda30
- 500p
- Od: 10 sie 2013, o 23:32
Ja wysialam biala odrazu do gruntu na skalniak fajna bezproblemowa rosilinka pozdrawiam
U mnie smagliczka kwitnie po przycięciu drugi raz na całego. Teraz dominuje na rabatce, bo pozostałe kwiaty już przekwitły. Wcześniej "skromniutka" nie rzucała się w oczy wcale, zdominowana przez liatrę, lawendę i lewkonie. W kolejnym sezonie też z pewnością ją posieję, ale białą, bo fioletowa nie zakwitła drugi raz.
- Soniya
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 kwie 2012, o 17:35
- Kontakt:
Moja fioletowa (rosła w półcieniu) kwitła cały sezon, piękna była
- nata133
- 100p
- Od: 1 lut 2009, o 13:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam. Co roku sieję smagliczkę białą oraz raz fioletową. bez problemy kwitnie aż do momentu sprzątania. Czyli do listopada, bo żal mi ja wcześniej wyrwać.
Nigdy nie siałam w domu, do gruntu myślę że można ją siać jak tylko się zrobi ciepło. Jeżeli daje radę przezimować to czemu nie da rady w marcu czy kwietniu wykiełkować po wysiewaniu jej w tych miesiącach.
A oto fioletowa, różowa nie wzeszła
Nigdy nie siałam w domu, do gruntu myślę że można ją siać jak tylko się zrobi ciepło. Jeżeli daje radę przezimować to czemu nie da rady w marcu czy kwietniu wykiełkować po wysiewaniu jej w tych miesiącach.
A oto fioletowa, różowa nie wzeszła
Witam, chcę się podzielić moją niesamowicie pochlebną opinią o smagliczce
Kupiłam ją przez przypadek za całe 1.80 zł. Nasion było dużo, tak, że obsiałam grządkę przy trawniku, skrzynkę i ogródek pod oknem. Świetna roślinka! Małe wymagania, zero problemów, do tego bardzo długo kwitnie Już się nie mogę doczekać, kiedy ją zasieję w przyszłym roku
Kupiłam ją przez przypadek za całe 1.80 zł. Nasion było dużo, tak, że obsiałam grządkę przy trawniku, skrzynkę i ogródek pod oknem. Świetna roślinka! Małe wymagania, zero problemów, do tego bardzo długo kwitnie Już się nie mogę doczekać, kiedy ją zasieję w przyszłym roku
WItam
Jestem nowa nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie ale spróbować nie zaszkodzi
W zeszłym roku zauroczyłam sie smagliczką, którą kupiłam w szklarni pięknie kwitła do chwili kiedy zaatakowalo ją jakieś dziadostwo.... Listki miała podziurawione jak sito później już prawie zjedzone aż roslinka całkiem uschła. Co to mogło być i w jaki sposób ochronić ją w tym sezonie przed powtórką z rozrywki?
Proszę o odpowiedź
Jestem nowa nie wiem czy to dobre miejsce na takie pytanie ale spróbować nie zaszkodzi
W zeszłym roku zauroczyłam sie smagliczką, którą kupiłam w szklarni pięknie kwitła do chwili kiedy zaatakowalo ją jakieś dziadostwo.... Listki miała podziurawione jak sito później już prawie zjedzone aż roslinka całkiem uschła. Co to mogło być i w jaki sposób ochronić ją w tym sezonie przed powtórką z rozrywki?
Proszę o odpowiedź
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Zawsze wcześnie wiosną wsadzam smagliczkę ze szklarni. Jest tak delikatna, że potem jak słońce przygrzewa zaczyna chorować i zwykle w czerwcu już jej nie ma. Ale mam mnóstwo sadzonek z gruntu ( samosiejki) kwitną później, ale jak mi złożą biały dywan w czerwcu tak kwitną do mrozów, nie przymrozków, a mrozów jest to zwykle gdzieś w grudniu. Te z gruntu są zdrowe i bardzo żywotne. Nic się ich nie ima.
- asta6265
Ze smagliczką nadmorską jest tak, że im mniej ingerujemy i kombinujemy tym jest piękniejsza. po prostu posiać do gruntu i bardzo szybko zakwita. Kwitnie długo, a jak zaczyna przekwitać trzeba przyciąć i ponownie zakwitnie. U mnie na obwódce z goździkami:
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Wiosna powoli się rozkręca, zimno jak na połowę maja. Jeszcze nie wysiałam, a ile czasu trwa od wysiania do zakwitnięcia?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2014, o 19:16
Nie długo, ok dwu miesięcy. Ale moje samosiejki już zaczynają kwitnąć.
- asta6265
Moje zeszłoroczne siane 18 kwietnia zakwitła 23maja.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka