Byliny z nasion,wysiew,rozsady
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Oj coś brak relacji z bylinkowego przedszkola.
Mnie poki co wzeszła lepnica.
Ale jeszcze nie posiałam, niezapomniajki, maku, stokrotek.
Mnie poki co wzeszła lepnica.
Ale jeszcze nie posiałam, niezapomniajki, maku, stokrotek.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja wysiałam łubin
- anym
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Hej Justka!
W moim przedszkolu ma się dobrze ostrogowiec, ratibidia, szałwia muszkatołowa i krwawnica(ładnie powschodziły) Czekam jeszcze na ostróżkę nagą skalnice i żeleźniak, ten ostatni mimo że kilka wzeszło to padły po kilku dniach
W moim przedszkolu ma się dobrze ostrogowiec, ratibidia, szałwia muszkatołowa i krwawnica(ładnie powschodziły) Czekam jeszcze na ostróżkę nagą skalnice i żeleźniak, ten ostatni mimo że kilka wzeszło to padły po kilku dniach
- rozmalinka
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
A ja dzisiaj wysiałam mak syberyjski, naparstnicę(dwuletnią), szałwię omszoną i goździki...
Mam bardzo dużo powierzchni do zadarnienia. Co polecacie na płaskie powierzchnie i ziemię piaszczysto - gliniastą?
Mam bardzo dużo powierzchni do zadarnienia. Co polecacie na płaskie powierzchnie i ziemię piaszczysto - gliniastą?
Pozdrawiam. Ania
- Justka
- 500p
- Od: 26 lip 2010, o 18:24
U mnie cisza u firletki Vesuvius, trojeści kriwstej Cindirella, i trzykrotki wirginijskiej.
Ale czuję, że musze coś jeszcze zasiać
Ale czuję, że musze coś jeszcze zasiać
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Jose Saramago
Ja też mam bogate plany w tym względzie.
Nie mogę się już doczekać powrotu z wakacji
Nie mogę się już doczekać powrotu z wakacji
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku posiałam len, 3 paczki goździków brodatych, mak syberyjski naparstnice, jeżówki, bratki, pierwiosnki, złocienie Crazy Daisy, oraz pozbierane z ogródka kukliki, ostróżki, orliki, goździki i floksy
Jak na razie czekam na bratki az się pokażą, reszta wzeszła pięknie.
Jak na razie czekam na bratki az się pokażą, reszta wzeszła pięknie.
Z bylin posianych 22 maja wzeszła pysznogłówka -malutka bardzo, ostrogowiec, goździk pierzasty, malwa czarna, ciągle nie wyszła smagliczka skalna, ale piszecie, że długo każe na siebie czekać. Wysiałam dziś jeszcze dzwonek karpacki, mak wschodni, orlika, z dwuletnich (które potem same się wysiewają) goździk brodaty i naparstnicę.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Annar13 bratki wschodzą dosyć długo . U mnie wzeszły malwy , ślaz piżmowy i kupidynek no i na końcu wykukały z ziemi bratki rococo . No i dochowałam się paru sadzonek Ratibidii .
- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Własnie 'Rococo' posiałam i jeszcze ich nie widać
Najszybciej wschodzą goździki brodate i bardzo szybko rosną.
Najszybciej wschodzą goździki brodate i bardzo szybko rosną.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Właśnie goźż=diki brodate miałam wysiać
- manenka71
- Od: 28 sty 2011, o 11:45
wątek zapisuje teraz nie mam czasu ale pozniej napisze o moich siewach
-
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Rozsadnik bylinowy
Witam forumowiczów!
Na początku proszę o wyrozumiałość dla początkującej forumowiczki, w razie ewentualnych gaf i błędów.
Mam pewien problem odnośnie rozsadnika z bylinami. W kilku wątkach ocierających się o temat rozsadnika bylinowego nie znalazłam odpowiedzi na interesujące mnie zagadnienia.
Kupiłam nasiona w sumie kilkunastu bylin (m.in. żagwin ogrodowy, mydlnica bazyliowata, orlik ogrodowy, rogownica Biebersteina, wielosił błękitny, dzwonek karpacki, słoneczniczek szorstki, driakiew kaukaska, ...), wygospodarowałam miejsce w ogrodzonym (pieseczek ) warzywniku, posiałam i teraz pilnuję, żeby im się dobrze rosło (większość już wzeszła w większym lub mniejszym procencie, mam bardzo żyzną glebę). No i właśnie... na opakowaniach wszystkich tych roślin jak byk stoi, że wysiać na rozsadniku (kwiecień/czerwiec) i we wrześniu/październiku przesadzać na miejsca stałe. Tymczasem nijak nie mogę znaleźć info jak to robić. Czy mam je po prostu wydłubać takimi kępkami, jakimi wzeszły i posadzić tam gdzie chcę, i gdzie będzie im dobrze?
A może należałoby przerwać najgęstsze wschody (jak w wypadku warzyw), żeby się ładnie rozwijały?
Rozumiem, że przed przesadzaniem muszę je dobrze podlać, żeby nie uszkodzić korzeni.
Pytanie może się wydawać trochę naiwne, tym bardziej, że od trzech lat z powodzeniem uprawiam kwiaty z rozsady parapetowej, ale nie umiem sobie wyobrazić pikowania z gruntu do gruntu. Myślałam już o tym, żeby przepikować je do doniczek za miesiąc i potem wysadzić z doniczek do gruntu, ale może to niepotrzebne (nadgorliwość ponoć gorsza od faszyzmu).
Proszę o radę osoby, które takie czynności wykonywały, bo jakoś technicznie trudno mi to sobie wyobrazić. Dzięki wielkie z góry!!
Na początku proszę o wyrozumiałość dla początkującej forumowiczki, w razie ewentualnych gaf i błędów.
Mam pewien problem odnośnie rozsadnika z bylinami. W kilku wątkach ocierających się o temat rozsadnika bylinowego nie znalazłam odpowiedzi na interesujące mnie zagadnienia.
Kupiłam nasiona w sumie kilkunastu bylin (m.in. żagwin ogrodowy, mydlnica bazyliowata, orlik ogrodowy, rogownica Biebersteina, wielosił błękitny, dzwonek karpacki, słoneczniczek szorstki, driakiew kaukaska, ...), wygospodarowałam miejsce w ogrodzonym (pieseczek ) warzywniku, posiałam i teraz pilnuję, żeby im się dobrze rosło (większość już wzeszła w większym lub mniejszym procencie, mam bardzo żyzną glebę). No i właśnie... na opakowaniach wszystkich tych roślin jak byk stoi, że wysiać na rozsadniku (kwiecień/czerwiec) i we wrześniu/październiku przesadzać na miejsca stałe. Tymczasem nijak nie mogę znaleźć info jak to robić. Czy mam je po prostu wydłubać takimi kępkami, jakimi wzeszły i posadzić tam gdzie chcę, i gdzie będzie im dobrze?
A może należałoby przerwać najgęstsze wschody (jak w wypadku warzyw), żeby się ładnie rozwijały?
Rozumiem, że przed przesadzaniem muszę je dobrze podlać, żeby nie uszkodzić korzeni.
Pytanie może się wydawać trochę naiwne, tym bardziej, że od trzech lat z powodzeniem uprawiam kwiaty z rozsady parapetowej, ale nie umiem sobie wyobrazić pikowania z gruntu do gruntu. Myślałam już o tym, żeby przepikować je do doniczek za miesiąc i potem wysadzić z doniczek do gruntu, ale może to niepotrzebne (nadgorliwość ponoć gorsza od faszyzmu).
Proszę o radę osoby, które takie czynności wykonywały, bo jakoś technicznie trudno mi to sobie wyobrazić. Dzięki wielkie z góry!!