Jukka - pielęgnacja i problemy w uprawie cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: juka - opadające liście

Post »

Przede wszystkim wyjmij delikatnie z doniczki i sprawdź korzenie. Jeśli bryła korzeniowa będzie ładna, korzenie zdrowe i w dużej liczbie, to przesadź do większej doniczki. Nie wydłubuj podłoża spomiędzy korzeni, tylko z zewnątrz i od góry. Nie podlewaj po przesadzeniu przez jakiś czas.

Rośliny przy przesadzaniu wkładamy do większej doniczki, jeśli korzenie są ładne i stary substrat ładnie nimi przerośnięty. Jeśłi nie i korzenie musimy przycinać, to możemy posadzić do tej samej doniczki. Jeśli cięcie korzeni jest drastyczne, to do mniejszej.

Przypuszczam jednak, że powodem więdnięcia liści jest zniszczenie (zgnicie) korzeni. Dlatego też musisz je dokładnie oglądnąć, możesz zrobić fotkę i pokazać na forum, jeśli zgniły, to przyciąć do zdrowych miejsc, podsuszyć na powietrzu i posadzić do tej samej doniczki, ale do nowego, suchego substratu.

Chciałam Ci pokazać jak wyglądają zdrowe korzenie u mojej juki, ale okazało się, że wcale takie wzorcowe nie są. Jednak na szczęście nie gniją, mają kolor brązowawy i czerwonawy a brakuje tylko jasnych końcówek, czyli stożków wzrostu. Korzenie są okrągłe na przekroju. Jeśli są spłaszczone, to duża szansa, że zgniły. Sprawdź swoje.

Natomiast zerknij, że tak splątane i przerośnięte nadają się do przesadzenia.
Obrazek

Obrazek

Dodam jeszcze, że na moim zdjęciu podłoże jest mokre, bo właśnie padał deszcz. Jeśli takie będzie przez dłuższy czas, to korzenie zaczną gnić.
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2013, o 18:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaraz po wyjęciu:
Obrazek Obrazek

Wyjąłem tą najmniejszą jukke, bo była jakaś luźna i okazało się, że ona nie ma korzeni.. jedynie ma taką gąbczastą powierzchnie od dołu. Tutaj zdjęcia:
Obrazek Obrazek

I tutaj jeszcze dwa zdjęcia po lekkim oskrobaniu ziemi:

Obrazek Obrazek

Jak to wygląda? Co robić? Dodam, że ziemia jest dość wilgotna, bryła jest mocno zbita.

-------------------------

Aktualnie przy otwartych drzwiach balkonowych bryła korzeniowa sobie leży.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzenie wyglądają nieźle. Możesz jeszcze zrobić próbę wytrzymałościową. :D Pociągnij korzeń i zobacz, czy się nie urywa. To znaczy czy nie schodzi jego zewnętrzna warstwa. Czasem wygląd zewnętrzny przeczy rzeczywistej kondycji korzeni, ale to można zdiagnozować tylko bezpośrednio.

Podejrzewam, że jedna z tych trzech jukk jest ukorzeniona i to jej korzenie widzimy a dwie pozostałe (najmniejsza i największa) nie mają ich wcale lub w złej kondycji. Chyba nie masz wyjścia, musisz rozdzielać. Spróbuj najpierw, czy ta największa jukka nie "wyjdzie" z podłoża przy lekkim pociągnięciu.
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie schodzi, korzenie są ok, a bynajmniej te co widać.. Obie trzymają się mocno siebie więc CHYBA dwie są ukorzenione, ale mimo to je rozdzielić i sprawdzić co w środku słychać? Co zrobić z tą małą? Wsadzić do ziemi czy jako ukorzeniać? Mimo wszystko jakoś się trzymała, nawet te liście trochę urosły.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Liście rosły, bo w "pniu" są materiały zapasowe i mały zapas wilgoci. Ale do czasu.

Tak, obie mogą być ukorzenione, ale jedna z nich może mieć korzenie zniszczone, czyli najprawdopodobniej ta najwyższa o zwiędniętych liściach.
Nie dam Ci gotowej rady co robić, bo rośliny nie widzę na żywo. Rozdzielenie na pewno uszkodzi korzenie tej zdrowej jukki.

Nigdy nie ukorzeniałam kawałka "pnia", jeśli już to rozetki liściowe - zielone. Jednak myślę, że jest to możliwe, ale na pewno w osobnej doniczce. Może ktoś ma większe doświadczenie i coś napisze?
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Uszkodzi zdrowe, ale mam nadzieję, że się zregeneruje, bo w sumie nie mam wyjścia. (?)

Dziękuję Ci za pomoc:) !

Zatem czekam na kogoś kto coś jeszcze pomoże, podzieli się doświadczeniem.
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ponawiam pytanie, Jukka leży, nic z nią nie robię, a nie chcę, żeby tak leżała i marniała...

Nikt nie pomoże? Oddzielać średnią i wsadzać do doniczki i mieć nadzieję, że korzenie sobie poradzą? Duzą odmładzać? Co z małą? Pomóżcie, bo jukka leży i czeka ciągle..
Yagod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 cze 2010, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Juka - żółkną jej liście.

Post »

raflezja pisze:Jukka jest anemiczna i wypłoniona. Potrzebuje światła!
Co z tego, że stoi przy oknie, jak w zasadzie poniżej niego?
Lepiej by było, jeśli miejscówkę znalazłaby na parapecie, jednak przypuszczam, że jest zbyt duża.
Cześć,
dziękuję za odzew. Okno, które widzisz nie jest jedynym źródłem światła, po lewej stronie ma okno tarasowe 2x2m. Wezmę jednak tę poradę pod uwagę i przestawię ją w pełne światło, czyli od razu za szybą okna tarasowego. Z tego co czytałem nie należy stawiać juki w pełne słońce (na dworze) ponieważ spali ono liście (zżółkną) chyba, że powinien taki rodzaj naświetlania poprzedzić okres przyzwyczajania do słońca i stawiania juki na dworze w cieniu tak jak pisze Piotr.

Juka stała w tym koncie od zawsze i wszystko było ładnie i pięknie, problemy zaczęły się od przewiania jej podczas okresu przejściowego zima/wiosna, od tamtego czasu nie może się pozbierać. Może to tylko zbieg okoliczności jednak coś muszę zrobić i zacznę od wystawienia za okno z pełnym dostępem do światła.

Drugim wyjściem jakie biorę pod uwagę to zmiana doniczki i ziemi. Juka rośnie w niej od 3 lat bez zmiany podłoża, może tam leży przyczyna?

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to zrób coś wreszcie, np. to co ja napisałam. Nikt Ci nie da gotowej recepty, bo nie widzi rośliny na żywo.
Rozdziel ją.
mck1
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Chciałem się dlatego upewnić czy warto rodzielić mimo uszkodzenia korzeni, nikt nie potwierdził więc nic nie robiłem i czekałem..
Co do tej małej to nadal nie wiem co robić..
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Yucaa, jakieś sugestie?

Post »

Witam w domu mamy dwie takie rośliny
Obrazek

Pierwsza po przesadzeniu strasznie oklapła , druga chyba zbytnio się wyciągneła.
Macie jakieś sugestie?
Co ile powinno się je podlewać?
Tomek
Awatar użytkownika
Asia712
50p
50p
Od: 17 gru 2012, o 01:31

Re: Yucaa, jakieś sugestie?

Post »

Juki nie lubią być przelewane, więc może to jest problemem. Co ile podlewasz?
Pozdrawiam, Joanna
FishHunter
100p
100p
Od: 29 kwie 2013, o 15:06

Re: Yucaa, jakieś sugestie?

Post »

Podlewane niby raz w tygodniu , ale moja mama lubi zapominać o tym

Obrazek

Krótko i na temat dało by radę odmłodzić?
Bo z tego co wiem taka powyginana nie powinna być.
Tomek
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”