Identyfikacja odmian grusz
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Grusza - jaka odmiana?
Ja zawsze pierwszej zimy nowoposadzone drzewka okrywam (najlepiej włokniną) i dodatkowo kopczyk ziemi , żeby uchronic bryłę korzeniową. Moze ktos powiedzieć że przesadzam ale dzięki temu mam dość spory izróznicowany sad.
Grusze przeciwko rdzy pryskac najlepiej wiosną ( polecany jest SCORE 250 EC)
Zalecana dawka 2 ml na 5 do 7,5 litra wody. Powtórzyć po 10-14 dniach
sprawdzony sposób to opryskiwanie grusz od końca maja do końca czerwca Topsinem M 500 SC lub podobnie działającym Score 250 EC.
Grusze przeciwko rdzy pryskac najlepiej wiosną ( polecany jest SCORE 250 EC)
Zalecana dawka 2 ml na 5 do 7,5 litra wody. Powtórzyć po 10-14 dniach
sprawdzony sposób to opryskiwanie grusz od końca maja do końca czerwca Topsinem M 500 SC lub podobnie działającym Score 250 EC.
O ile mnie pamięć nie myli to topsin jest na zgniliznę i temu podobne a score jest na parcha
Topsinem to sobie tak ze dwa tygodnie przez zbiorem opryskaj to dłużej poleżą.

Topsinem to sobie tak ze dwa tygodnie przez zbiorem opryskaj to dłużej poleżą.
- Taddeo
- 100p
- Od: 23 sty 2013, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pozdrawiam. Tadeusz.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
Tadeuszu, powiedz mi proszę, czy ta grusza azjatycka jest podatna na choróbska, czy trzeba ją okrywać na zimę?
MONIA
Zapraszam:)
- Taddeo
- 100p
Tej gruszy niczym nie pryskam ładnie i zdrowo rośnie. Jest plenna owoce jak pisałem są podobne do jabłek. Kolor gruszy zielono-żółtawy z przewagą koloru zielonego. Grusze twarde średnio soczyste. To trudno opisać tak dokładnie opisać różne są smaki i upodobania , ale ciekawa odmiana w czasie kwitnienia bardzo ładne kwiaty, a później gdy są owoce o średnicy około 6 do 7cm pięknie się prezentują na drzewie. Jak znajdę zdjęcia z owocami to jeszcze dziś prześlę. Gruszę mam już chyba 7 lub 8 rok. Nigdy gruszy nie okrywałem.
Pozdrawiam. Tadeusz.
-
- 500p
- Od: 2 kwie 2013, o 08:40
a czy ona potrzebuje jakiegoś zapylacza? chyba się na nią skuszę, ale nie ukrywam chciałabym taką odmianę, ażeby była mało inwazyjna 

MONIA
- Taddeo
- 100p
Czy potrzebuje jakiegoś zapylacza ?monberka pisze:a czy ona potrzebuje jakiegoś zapylacza? chyba się na nią skuszę, ale nie ukrywam chciałabym taką odmianę, ażeby była mało inwazyjna

W pobliżu rosną winogrona około 50 odmian, porzeczki czarne, białe, brzoskwinia, grusza u sąsiada, orzech włoski. To najbliższe sąsiedztwo. Myślę, że grusza nie potrzebuje żadnego zapylacza. Może proszę zobaczyć jakie są informacje na jej temat w "Google". Odnośnie zapylacza tego nie sprawdzałem.
Pozdrawiam. Tadeusz.
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
a co z moją lukasówka?
kiepsko rosnie, nigdy nie owocowała, juz ma z 5 lat,
wydaje mi sie ze moze za bardzo ja ocieniaja sliwki

kiepsko rosnie, nigdy nie owocowała, juz ma z 5 lat,

- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Spokojnie !
Grusza potrafi i po 10 latach wejść w owocowanie.
Grusza potrafi i po 10 latach wejść w owocowanie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Masz tylko jedno drzewko gruszy? Łukasówka nie jest samopylna i wymaga zapylacza. U mnie rosną z klapsami ale dobra jest też konferencja a wg jakiegoś starego katalogu także Bera Hardy; Bonkreta Williamsa, Komisówka; Paryżanka; Pięcioletnie drzewko już powinno mieć owoce.agromadzik pisze:a co z moją lukasówka?
kiepsko rosnie, nigdy nie owocowała, już ma z 5 lat,
Twoje drzewko przeżyło jakąś katastrofę, że jest takie małe? Powinno mieć jakieś dwa metry najmarniej

-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy grusza ma jakiś drugi termin kwitnienia?!
To co wczoraj zobaczyłem na swoich dwóch gruszach mnie zaskoczyło
Obie zabierają się do ponownego kwitnienia. Miał ktoś w Was kiedyś taki przypadek ?
Jedna już kwitnie, ma kwiatki na 3 gałęziach

A ta sie dopiera zabiara za kwitnienie

Obie zabierają się do ponownego kwitnienia. Miał ktoś w Was kiedyś taki przypadek ?

Jedna już kwitnie, ma kwiatki na 3 gałęziach

A ta sie dopiera zabiara za kwitnienie

Wszystko to wina długotrwałej zimy. Podobną sytuację zaobserwowałem na Borówce Amerykańskiej. W tym roku kwitnie na kilka etapów. Prawdopodobnie niektóre pąki kwiatowe miały problem z obudzeniem się przy pierwszym ociepleniu i dopiero po czasie wystartowały.
To drugie kwitnienie jest w sumie raczej normą. Na owoce z tych kwiatów raczej bym nie liczyła. Ale za to jaka fajna ciekawostka. Czasem zdarza się to także na jabłoniach i także na drzewach pestkowych.
-
- 100p
- Od: 22 lip 2012, o 09:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A to mnie zaskoczyłaś, że czasem się zdarza. Od wielu lat miałem w otoczeniu mnóstwo drzew owocowych, a ani razu się z tym nie spotkałem, więc dlatego takie wielkie moje zdziwienie.